Rendet tesznek a tankönyvpiacon

A jövőben központilag koordinálják a tankönyvterjesztést, mert megengedhetetlen, hogy a piaci érdekektől függjön, a gyerekek megkapják-e a tankönyveket – jelentette be tegnap a közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Gloviczki Zoltán szerint az új Nemzeti alaptanterv életbelépésével drasztikusan csökken majd a mai túlzott tankönyvkínálat, ez pedig néhány éven belül megteremti a tartós, mindenki számára ingyenes tankönyvek bevezetésének lehetőségét. Addig árkorláttal tartják kordában az árakat, és tovább csökkentik a tankönyvek súlyát.

2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon olyan helyzet alakult ki, hogy az önkormányzatok és a tankönyves vállalkozók közötti konfliktus abszurd módon összefügghet az állampolgári kötelességnek számító közoktatás helyzetével. Az állam kötelessége rendezni a helyzetet, ezért a kormány komolyan áttekinti a tankönyvpiac szabályozását – reagált Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár arra a lapunkban tegnap megjelent hírre, amely szerint nem kizárt, hogy egyes önkormányzatok felhalmozódó tartozása miatt nem minden diák kapja meg tanévkezdésre a tankönyveit, a terjesztők ugyanis nem szállítják ki a kiadványok egy részét. Gloviczki szerint megengedhetetlen, hogy a piacon belüli érdekek áldozata legyen a gyermekek tankönyvellátása, ezért a tankönyvterjesztést a jövőben központilag koordinálják majd. A helyettes államtitkár abszurdnak nevezte azokat az önkormányzati megnyilvánulásokat, amelyek szerint nem tudják finanszírozni a tankönyvellátást. Leszögezte: az önkormányzatok külön fejezetben megkapták erre a pénzt, vagyis a költségvetési támogatásukat valószínűleg másra használták fel.
Gloviczki szerint mára átláthatatlan dzsungel alakult ki a tankönyvpiacon: jelenleg a tankönyvjegyzékben 4652 kiadvány szerepel, vagyis ennyiféle tankönyv létezik. Ha valaki nekiállna elolvasni a köteteket, akkor heti két kiadvánnyal számolva több mint 44 év múlva jutna el a nagyjából százméteres könyvespolcon az utolsó kötet végére. A közoktatásért felelős helyettes államtitkár azt ígéri: az új Nemzeti alaptanterv jelentős változást hoz ezen a téren. A kötelező kerettantervek bevezetésével egyidejűleg drasztikusan lecsökken majd a hivatalos tankönyvlistára kerülő kötetek száma, s ez néhány év múlva megteremti a széles körben ingyenessé tehető tartós tankönyvek bevezetésének lehetőségét. A könyvek a tervek szerint olyan minőségűek és fizikai felépítésűek lesznek, hogy azokat négy éven keresztül lehessen használni. A kiadványok iskolai tulajdonban lennének, amelyekhez a gyerekek ingyenesen jutnának hozzá. Gloviczki beszélt arról is, hogy idén nem vagy csak csekély mértékben emelkedik a tankönyvek ára, mivel az oktatásért felelős miniszter árkorlátot – információink szerint négy százalékot – állapított meg, amit nem léphetnek túl a kiadók. Az oktatásért felelős államtitkárság szerint még mindig komoly probléma a túl nehéz iskolatáska, ami károsan hat a kisdiákok gerincére. A szaktárca hangsúlyozza: a szülők a tankönyvrendelés véglegesítése előtt kérhetik az iskoláktól a kiválasztott tankönyvek megismerésének lehetővé tételét, és joguk van arra, hogy adott esetben a kisebb tömegű tankönyvek mellett foglaljanak állást. A családok arra sem kötelezhetők, hogy megvegyék a teljes tankönyvcsomagot. Ilyen esetekben nyilatkozniuk kell arról, hogy egyes tankönyveket más módon – például használt tankönyvvel, illetve könyvtári kölcsönzéssel – biztosítanak gyermekeiknek. Az iskolatáskák további könnyítése érdekében a jövőben a tankönyvvé nyilvánítási eljárás során vizsgálni kell, hogy technológiai szempontból megfelelő-e a könyvtest méretezése, terjedelme, tömege, ahogy azt is meg kell nézni, hogy milyen a felhasznált papír minősége, vagyis mennyire tartós a könyv. Az államtitkárság már idén is igyekezett érvényt szerezni annak, hogy a kiadók ne legyenek érdekeltek a tankönyvek terjedelmének növelésében: a legmagasabb beszerzési ár tekintetében akár 30 százalékos különbséget biztosított a kisebb terjedelmű könyvek javára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.