Sajátos emlékmű a halott testvérnek

S Z O M S Z É D O L Ó<br /><br />A nyár és az ősz a magashegyi bolyongás legideálisabb időszaka, amikor a tengerszemek jégkérge olvadozik, az alsóbb régiókat szomjoltó szamóca- és áfonyaszőnyeg teríti be; és leginkább átélhető az a katartikus folyamat, ahogy az ember a forró mediterrán dzsungelből felkapaszkodik a steril sziklák és hómezők birodalmába. Dél-Tirolban akár Fagyott Fritz, azaz Ötzi, a glecscsermúmia nyomdokain is

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hány évig állhat egy hegy, felelj, míg végül elmossa az ár?… No, és hány ember fordítja el a fejét, színlelve, hogy semmit sem lát? A választ, testvér, azt elfújta a szél, a választ, azt elfújta a szél… – állunk a Bozen (Bolzano) melletti Sigmundskron kastély egyik huzatos cellájában, hallgatjuk Bob Dylan orrhangú énekét, miközben elszorult torokkal tanulmányozzuk a halott hegymászók arcképcsarnokát. A szűkös helyiségben vergődik a Blowin’ in the Wind szövege, viszszaverődve a sok fiatal, napégette, markáns arcról, amelyek többségét ma is lavina, kőgörgeteg borítja valahol a távoli ázsiai vagy éppen szomszédos alpesi hegytetőkön. Az ember és a hegy kapcsolatának szentelt múzeumban vagyunk, amely a világhírű dél-tiroli hegymászó, Reinhold Messner múzeumhálózatának része. Messnerről annyit mindenképpen illik tudni, hogy nagy hazafi, mellesleg az első volt, aki egyedül, oxigénpalack nélkül, monszun idején megmászta a Mount Everestet, átsétált az Antarktiszon, és a Nanga Parbaton a mai napig nem tisztázott körülmények között, ereszkedés közben elveszítette mászótársát: Günther nevű öccsét. A Bozen melletti, elképesztően jól szervezett, látványos és modern koncepciójú tárlat olyan, mintha a halott testvér és saját mardosó lelkiismeret-furdalása emlékműve volna.
Ha kinézünk a Bozen városra nyíló ablakokon, jól látható, hogy a „mintaszerű” Dél-Tirol olaszosításának is kilátópontja ez a sasfészek, hiszen a blokkházakkal zsúfolt, fölszámolt múltú és stílusú iparváros (egyébként Ötzi vadász nyughelye) csak minőségében különbözik egy erdélyi magyar település falansztermagjától – de hát ez (látszólag) más lapra tartozik. Jelképes momentum ez a 945-ig biztosan viszszadatálható Sigmundskron kastély esetében, amelynél több ezren gyűltek össze 1957-ben, hogy Dél-Tirol autonómiájáért tüntessenek, miután az olasz kormány bejelentette újabb ötezer lakás építését, amelynek döntő többségébe olaszok települtek volna. Amikor a politikai demonstrációkkal nem értek célt, megkezdődtek a robbantások, amelyek végül az autonómiát is „kirobbantották”…
A dél-tiroli lélek rejtelmeit csak úgy élhetjük át, ha a kastélyok mellett legfőbb nemzeti büszkeségüket, a hegycsúcsokat is fölkeressük. A hajdani osztrák tartománynak nevet adó Dorf Tirolból érdemes fölliftezni az 1361 méteren fekvő Hochmutig, s onnan nyakunkba venni a lábunkat, hogy a környék egyik legszebb természeti képződményéhez, a Spronser-tavakhoz felkapaszkodjunk.
Eleinte fenyvesekben és virág- meg juhnyáj borította havasi legelőkön visz a keskeny traverzáló ösvény. Az 1654 méteren található Mutkopfhaus fogadónál – szöges ellentétben a hegymászók katonai szabályzatával – erősen ajánlott egy korsó búzasör elfogyasztása, így sokkal lelkesültebben vágunk neki a makacs emelkedőnek, amelynek során szépen eltörpülnek, majd elfogynak a fenyőfák. A buja mediterrán növényzet már lejjebb elmaradt, lassan a nyári évszak is visszapörög kora tavaszba, a cserjéken még csak apró levélkék tünedeznek elő, míg végül kiérünk arra a szakadék szélén futó, szemet gyönyörködtető ösvényre, ahonnan lelátunk a völgy birkahodályaira, zuhatagjaira, le egészen Meránig/Meránóig, közben fölöttünk menekülő zergék rúgják a köveket – egyszóval minden a lehető legidillibb. Ez az út kapaszkodik föl nyugodt emelkedéssel a tavakig – mindehhez csupán több száz méteres szakadékba siklató hófoltokon, kis folyóvá duzzadó hóléáradaton kell átkelnünk. Szemerkél az eső, a felhők egyre sötétlilábbak, a túratársak egyre inkább elmaradoznak az alsóbb régiókban, de mi még egy és még egy Spronser-tavat szeretnénk meglátogatni (azt már beláttuk, hogy a csaknem tucatnyi tengerszem bejárhatatlan); egyre magasabbra mászunk az egyre kiterjedtebb hószigeteken, amelyek végül süppedékeny hómezővé állnak össze, hogy a Grünsee (2338 méter) fagyos magányában már szinte járhatatlanná váljon az örök hó megroskadt birodalma. Ebbe a szurdokmélyi, titokzatos tengerszembe minden hegyoldalról zúdul be a víz, s mi csak megbabonázva ücsörgünk a jeges tó partján, ahonnan, akár egy műszívből, karvastagságú fekete műanyag csövek kígyóznak elő, és viszik le a völgy almás- és szőlőskertjeibe a kristálytiszta alpesi vizet. Egészen addig vihetik is, amíg a gleccserekkel együtt e tengerszemek végleg ki nem szikkadnak a globális felmelegedésben – s más lehetőséget kell keresni a természet kizsigerelésére. Ahogy a dal mondta abban a huzatos bozeni kastélyszobában, a halott testvér emlékművénél: „hány halál jő még, míg észreveszed, hogy túl sokan haltak már meg?”
(Vége)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.