Tanévkezdés tankönyvek nélkül?

Félő, hogy a gyerekek egy része nem kapja meg tanévkezdésre a tankönyveket, a Tankönyves Vállalkozók Országos Egyesülete ugyanis megelégelte, hogy az önkormányzatok egy része már egy éve nem fizeti ki nekik az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek kiadványainak árát – tudta meg lapunk. A szervezet közgyűlése azt ajánlja tagjainak: az „ingyenes” könyveket ne szállítsák ki az iskoláknak, ameddig az érintett önkormányzatok nem fizetik tavalyi tartozásukat és az idei előlegszámlát.

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kiadók egy része már most megkezdte a tankönyvek kiszállítását az iskolákba, elképzelhető, hogy a szeptember 1-jei tanévkezdésre a gyerekek egy része nem kapja majd meg a könyvcsomagját – tudta meg lapunk. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) megelégelte, hogy az önkormányzatok egy része már egy éve nem rendezi a tartozását a terjesztők felé. A szervezet közgyűlése ajánlást fogadott el, amelyben azt javasolja tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, amelyeknek fenntartója még a tavalyi kötetek árát sem fizette ki.
– A szülők által fizetett könyvek árát mindig rendben megkapjuk, az anyagi nehézségekkel küzdő önkormányzatok egy része azonban nem fizeti ki a rászoruló, ingyenes kiadványokra jogosult gyerekek tankönyveit. Három héttel a tanévkezdés előtt még mindig mintegy 100 millió forintos az önkormányzatok tavalyról megmaradt tartozása, ami már nem halogatható tovább – jelentette ki lapunknak Szarvas-Ballér Judit, a TVOT elnöke. A tavalyi tartozás csaknem felét Pest megye adóssága teszi ki. A szakember leszögezte: az önkormányzatok már tavaly ilyenkor megkapták az ingyenes tankönyvre jogosult gyerekek után járó normatív támogatást, a kiadóknak és a terjesztőknek azonban nem hajlandók kifizetni a tavaly augusztusban átvett könyveket. Az elnök szerint a súlyos anyagi gondokkal küszködő fenntartók általában elismerik tartozásukat, és azt is, hogy másra, például fűtésre vagy étkeztetésre költik a pénzt.
A tankönyvesek szerint azonban a végtelenségig nem tologatható a tartozás, ezért szánták el magukat a kemény lépésre. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek még a tavalyi tankönyveket sem fizették ki, az idei előlegszámlát is rendezniük kell ahhoz, hogy az ingyenes kiadványokra jogosult gyerekek időben megkaphassák a könyveket. Szarvas-Ballér Judit leszögezte: a TVOT ajánlása nem kötelező erejű tagjaikra nézve, ugyanakkor előzetes tapasztalatai szerint a terjesztők nagy része eltökélt abban, hogy nem szállít, amíg nem fizetnek neki.
Szarvas-Ballér Judit úgy véli, a megoldást az jelentené, ha az állam nem az önkormányzatoknak, hanem közvetlenül a tankönyveseknek adná az ingyenes kötetekre jogosult gyermekek után járó állami támogatást. Így a pénz valóban azokhoz kerülne, akiket megillet. A tankönyvesek emellett az ingyenes tankönyvre jogosultak körének átalakítását is javasolják úgy, hogy az kizárólag rászorultsági alapon járjon. A szakember leszögezte: ma például a három- vagy többgyermekes családoknak alanyi jogon jár a tankönyv, holott vannak közöttük olyan jómódúak, akik szívesen áldoznának is a könyvekre, ám esetükben a tankönyvcsomagok ára nem lépheti túl az ingyenes könyvekre biztosított 12 ezer forintos állami normatívát. Szarvas-Ballér Judit szerint a csomagokat minden évfolyamon össze lehet állítani úgy, hogy kijöjjenek ebből az összegből, ám ehhez a pedagógusoknak bizonyos esetekben le kell mondaniuk az általuk legalkalmasabbnak tartott munkafüzetekről. Ma ingyen jár a tankönyv minden olyan tanulónak, aki tartósan beteg, fogyatékkal él, halmozottan fogyatékos vagy pszichés fejlődési zavarai vannak. Szintén térítésmentesek a kiadványok a három- vagy többgyermekes családban élő diákoknak, a saját jogukon családi pótlékra jogosult nagykorúaknak és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek.
Az oktatási államtitkárság szerint egyébként a tankönyvek ára az idei esztendőben nem vagy csak csekély mértékben emelkedik. Információink szerint az oktatásért felelős miniszter által megszabott idei árkorlát négy százalék volt, vagyis legfeljebb ennyivel emelkedhettek az árak, de még ezt sem érvényesítették a kiadók minden könyv esetében. Az államtitkárság szerint a legolcsóbb kiadvány 111 forint, míg a legdrágább közismereti tankönyv 3280 forintba kerül. A nemzetiségi tankönyvek közül 25 000 forintot kérnek a legdrágábbért, a szakképzési tankönyvek közül pedig 8300 forintot kóstál a legköltségesebb kiadvány. A tankönyvcsomagok árai az általános iskolákban 6500 és 11 ezer forint között mozognak. Jó hír, hogy hosszú idő után az idén többet költhetnek az önkormányzatok a rászoruló gyerekek ingyenes tankönyvére: a gyermekenként járó 10 ezer forintos normatívát 12 ezer forintra emelte a kormány. Megszűnt viszont a minden tanuló után járó 1000 forintos általános állami hozzájárulás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.