Terek, neveink

Pomozi Péter
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múltunk egy része neveinkben él velünk, közterületeink elnevezése azonban időről időre változhat, mert bennük nemcsak a névadás miértje, kora tükröződhet, hanem az aktuális értékrend is. A rendszerváltás névváltoztatásainak nagy része visszakeresztelés volt. A szovjet megszállás erőltette ránk a rengeteg Marx, Lenin, Engels, Vörös Hadsereg, Felszabadulás, Majakovszkij, Kun Béla, Élmunkás stb. utcát-teret. Természetesen a történeti nevekben is rengeteg az ideologikusság. Gyakori vendég Erzsébet, mert királynénkat szeretjük. Ferenc Józsefet kevésbé, így hát senki nem is akarta a Szabadság hidat 1989–90-ben visszakeresztelni. Ám a pesti palotasorok a köröttük kialakult kerületekkel a boldog békeidők társadalmi fellendülésének tanúi, amelyhez Sziszinken kívül Ferenc Jóska is hozzátartozott.
Mostanában Ferenc Jóska Ferenc körútja mellett az Üllői út is bajba keveredett. Ennek jele egy friss helytörténeti kakukktojás, a Corvin negyed. Ez a megállónév-változtatás kollektív fejcsóválást váltott ki a pesti érdekeltekből, nem véletlenül. Ha a Ferenc körút–Üllői út kereszteződésében átszállók és lent-fönt továbbutazók többsége Hunyadi (Corvin) Mátyásra vagy az ott harcolt ötvenhatos fiúkra gondolna, egy szavam sem lenne. De a névváltoztatás indoklása nem erről szólt, hanem a Ferenc körút mint megállónév „megtévesztő” voltáról, s arról, hogy a metró valójában a Corvin mozi és bevásárlóközpont mellett áll meg. Az érvelés első fele annyira izzadságszagú, hogy foglalkozni sem érdemes vele. Körúti csuda Combinóink Üllői út/Corvin negyed névcseréjénél elő sem hozakodtak ezzel a mesével. De vajon hányan rohannak e csomópontból a Corvin shopping centerbe, amely mellesleg nem a szóban forgó kereszteződésben van? Merthogy az indoklás második részéből kibukott, innen fúj a szél. Pénz beszél, kutya ugat. Én mégis óva intenék attól, hogy ezen utilitarista szemlélet mentén a Fehérvári út/Bocskai út BKV-megállóit holnaptól Allee negyedre kereszteljük.
A négyes, hatos villamos és a kékmetró megállójának névcseréje nem gazdagít semmivel. Helytörténetileg is értékes, világos útbaigazító neveinket a kollektív feledés szemetesvödrébe dobja. Pedig e világok összeomlását túlélő várostörténeti valóság velünk él: az alapításuktól máig fennmaradt Ferencváros–Józsefváros–Erzsébetváros–Terézváros és a részben fennmaradt, ’89–90-ben jogaiba visszahelyezett „körútlánc” nyolcas névösszefüggése. A háború előtt Lipótvárossal együtt tízes volt ez az ölelkezés!
A Ferenc körút és az Üllői út megállónév sorsáról régi bajunk jut eszembe. Mi sohasem mehetünk ahhoz a sarki pékhez vagy henteshez, akinél nagyanyáink-dédanyáink jártak, mert azokat a kifliket és kolbászokat ellopták-lebombázták-száműzték életünkből. A folytonosság biztonsága szétszórattatásunkban ritkán adatott meg. Neveinkben a múlt folytonosságából mégis átélhetünk valamit. Ugyanazon boltosok unokáitól már soha nem fogunk kiflit venni Budapesten, de legalább a hely nevét őrizzük, ahol éltek!
Az utóbbi napokban többször is azon a metrón utaztam, amelyen a Corvin negyed géphang után a vezető szépen bemondta, hogy Ferenc körút következik. Az utasok elégedetten összemosolyogtak. Várják, várjuk, hogy ismét Ferenc körút meg Üllői út következzék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.