Tóth Endre halálára

2011. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencvenhét éves korában, kedden este, Debrecenben elhunyt Tóth Endre József Attila-díjas költő, író, az Alföld egykori olvasószerkesztője, aki a hűség és a tisztesség jelképalakjaként élt a köztudatban. Első költeménye 1932-ben jelent meg. A friss, plebejus szemléletű, ugyanakkor kifinomult formakultúrával rendelkező pályakezdő költőt nagyra tartotta Móricz Zsigmond is. Első két könyve, az Egyedül a tömegben, s az Örökké a viharban megjelenése után a nagy kortárs debreceni költőtriász, Gulyás Pál, Mata János, Kiss Tamás mellett emlegették. Munkásból debreceni levéltári tisztviselővé válhatott, mint Debrecen ifjú koszorús költője, ezért 1945-től a hatvanas évekig a reakció képviselőjeként zaklatták. Költészete az amnesztia évétől kezdve tudott kibontakozni, 1963-tól nyugalomba vonulásáig volt az Alföld, valamint az Együtt című debreceni antológiasorozat alapító szerkesztője. A társadalom, a közélet viszszásságaira érzékenyen reagáló kötészete, a Gyermekkorom krónikája című regénye, a nagy elődről, Oláh Gáborról írt monográfiája a magyar irodalom és Debrecen meghatározó alakjává tették, ki értékes, tartalmas életművet hagyott maga után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.