A balatoni hotelek a nyár vesztesei

Bár a hotelek forgalma összességében nőtt az elmúlt pár hónapban, a helyzet nem túl fényes. A balatoni vendéglátóhelyektől a vendégek egyenesen elpártoltak, a statisztikákat csak a féléves uniós elnökség pozitív hatásai javítják.

Szabó Emese
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elpártoltak a nyaralni vágyók a Balatontól; a tó partján töltött vendégéjszakák száma ez év első hét hónapjában mind a külföldi, mind a belföldi vendégeknél viszszaesett. A csökkenés összességében hatszázalékos volt. A visszaesést a népszerű gyógy- és wellnesshotelek látogatottsági adatai is jól tükrözik. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb gyorsjelentéséből kiderül, ezek esetében a csökkenés a tavalyi évhez képest hétszázalékos volt. Még beszédesebb azonban az, hogy januártól július végéig a balatoni gyógyszállodák külföldi vendégéjszakáinak száma tavalyhoz képest 18 százalékkal esett vissza.
A vendégforgalom nem csak a Balatonnál csökkent, hiszen e területen kívül az Észak-Alföldön, továbbá a Tisza-tónál is csökkenést mértek. Budapesten jobb volt a helyzet, ott mind a belföldi, mind a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma nőtt, öszszességében hét százalékkal. Ennek hátterében ugyanakkor nem az általános javulás, hanem az Európai Uniós soros elnökség pozitív hatása áll. Ezt bizonyítja, hogy pozitív változás csak a tavalyi eredményekhez képest történt, a fővárosi szállodák vendégforgalma, foglaltsága és bevétele még 2007-ben is kedvezőbb volt.
A negatívumokat emeli ki Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára is. – Az idén öszszességében valóban javult a helyzet a tavalyihoz képest, hiszen az első fél évben nőt a szállodák szobaárbevétele és szobafoglaltsága is – Budapesten döntően az uniós elnökség miatt. Ám még így is csak 2007-es szintet sikerült elérnünk. Közben ráadásul szállodák szűntek meg, komoly árverseny alakult ki, a hoteleknek pedig folyamatosan akciózniuk kell. Méghozzá úgy, hogy az elmúlt években nekik is komoly inflációval kellett szembenézniük, ezzel párhuzamosan pedig bővült a kapacitásuk. Emiatt a szállodák teljesítménye és pénzügyi helyzete az elmúlt években komolyan romlott.
Kovács István javulást továbbra sem vár. – Csak remélni tudjuk, hogy szeptemberben és októberben nem lesz rosszabb a helyzet, miközben tudjuk, az első féléves eredmények csak az uniós elnökség miatt nem voltak aggasztók. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy Budapesten még a szeptember és az október is csúcshónapnak számít. November és december viszont már utószezon, így az akkori forgalmat elsősorban a nemzetközi helyzet határozza meg. A Balatonnál nem így van, ott ugyanis már a teljes ősz utószezon, és a hírek szerint az augusztus sem sikerült jól. Emiatt, ha a tónál romlik az üzletmenet, szállodabezárások is várhatók. Erre már az elmúlt egy-két hónapban is volt példa, hiszen csődeljárás kezdődött például a balatonalmádi Ramada Hotel ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.