A vidéki értelmiség elvándorlása

Kun Péter
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy örömmel fogadtam a kormány nemzeti vidékstratégájáról szóló híreket. A leírt célokhoz kapcsolódóan lenne egynéhány észrevételem. Sajnos manapság már kevésnek bizonyul a lakosság vidéken tartása. Napjaikban olyan mértékű az elvándorlásból eredő demográfiai űr, amit nem lehet pótolni. Ennek oka, hogy pont a jövőt jelentő fiatal korosztály hiányzik a falvakból. Az embereket vissza kell csábítani tanyára, falura és a kisebb mezővárosokba. Minden ország a vidékre épül. Ez különösen igaz Magyarországra, ahol valaha a mezőgazdaság, valamint az arra épülő kiegészítő tevékenységek (feldolgozóipar, kereskedelem) jelentős szerepet töltöttek be az ország gazdasági életében.
Legnagyobb probléma mégis a vidéki értelmiség elvándorlása. Fej nélkül elvész a nép. Megszűnnek a közösségek, felbomlanak a családok, odalesz kultúránk, eltűnik a nemzet corpusa. Észre kell vennünk, hogy megmaradásunk záloga ezek megőrzése, a természethez való visszatérés, az öngondoskodás tudatának felélesztése. Ezek megléte egészséges lelkületet, valamint erőt és tartást ad az embernek. A vidéki lét nem csupán a természet közeliség megtestesítője, hanem az egészséges család megtartója. Aki a városon kívüli életet választja, annak nem feltétlenül kell főállásban a mezőgazdaság valamely ágával foglalkoznia: de munkája mellett hozzájárulhat konyhai szükségleteinek kiegészítéséhez egészséges és természetes zöldségekkel, gyümölcsökkel és hússal. Az mindenképpen luxus, hogy a falusi portákon semmilyen gyümölcsfát, kiskertet, kapirgáló tyúkot nem találunk, helyüket – jobb esetben – dísztuják vették át.
Nagy problémát jelent a képzett munkaerő hiánya. Felsőfokú agrárdiplomával senki nem megy el állatok mellé kétkezi munkát végezni. Pedig ezekre a majdnem kihalt szakmákra nagy szükség lenne. Ne feledjük, alig fél évszázaddal ezelőtt a jó pásztort nagy megbecsülés illette. Ildomos lenne, hogy a középfokú oktatásban helyet kapna a pásztor- (pl.: gulyás-, juhász-), a gépkezelő- és a kertészképzés is.
Sokak számára a támogatások miatt a föld értékpapírrá degradálódott. Pénzemberek hatalmas területeket vásároltak fel, hogy felvehessék az EU-támogatásokat. Igaz sokszor – főként gyepek esetében – ingyen bocsátják azt helyi gazdák részére. Így viszont a gazdálkodó, a földalapú támogatások nélkül nem tud versenyképesen termelni és tönkremegy. Ez általános az egész ország területén. Mezőgazdasági támogatást gyepre csak az vehessen fel, aki életvitelszerűen él az állattartásból és igazolhatóan rendelkezik a megfelelő számú számosállattal. A jövőbeni húzóágazat és kitörési pont a marha- és juhtartás lehet, persze helyére kell állítani a szárnyasok és a sertések létszámát is.
Magyarországnak meg kell őriznie GMO-mentességét, amihez a kis- és középgazdaságok természet közeli, részben emberi munkára alapozott termelése ideális alapot jelenthet. Bizonyos térségekben olyan sok szerves trágya képződik évente, amivel az állattartók nem tudnak mit kezdeni. Valaha a feles trágyamennyiséget elvitte a földműves, de ez a magas üzemanyag árak miatt deficites. Amennyiben a kormány fontosnak tartja a termőföldjeink minőségének megőrzését, akkor valamilyen formában támogatni kellene a szerves trágyával történő földjavítást. Évenként 20 euró körüli összeg kiegészítő támogatás hektáronként már biztosítaná azt a többletköltséget, ami a probléma megoldásához vezetne.

A szerző családi gazdálkodó

A magyar vidékfejlesztésről folyó vitában megjelent írások: Ángyán József: Új nemzeti vidékstratégia (vitaindító, június 10.); Wagenhoffer Zsombor: Szerezzük vissza belső piacainkat! (június 20.); Németh István: Életképes kistérségek, patrióta szemlélet (június 20.); dr. Molnár Rezső: A mezőgazdaság jövőképe (június 25.); dr. Keve Tibor: Gazdakörök szervezése és a magyar vidék (június 30.); Csudai Endre: A monopolizált piac nem piac (július 8.); Paál Sándor: Előtérben a hagyományos fajták termesztése (július 18.); Bogár László: A mostani válaszúton dől el minden (július 20.); Nagy Ferenc József: Rákosi és Kádár szelleme még itt lebeg (július 20.);
dr. Roszík Péter: A gazdatársadalom újra bizakodik (július 23.); Tömöri Balázs: A mérgező szupergyomokkal folytatott harc ára (július 23.); Dóczi Kálmán: Hogyan jutottunk idáig? (július 26.); Hubai Imre Csaba: A földtörvény nemzetbiztonsági tényező (augusztus 9.); Móczár Béla: Szolgáló kamarát, szolgáló hivatalt! (augusztus 9.); dr. Seregi János: Javaslatok állattenyésztésünk újjáélesztéséhez (augusztus 31.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.