Adósság és lassulás csapdájában

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai és amerikai adósságválság miatt sokat erősödött svájci frank hozzávetőleg 1500 milliárd forintot von el a magyarok elkölthető jövedelméből. Nem csoda tehát, hogy egyelőre még nem indult be a hazai gazdaság belső motorja, amelynek hozzájárulására a GDP-bővüléshez óriási szükség lenne most, hogy a külső körülmények romlásával az export visszaesése várható.
A magyar gazdaság nem lenne ilyen rossz helyzetben, ha a világban és az eurózónában nem bontakozott volna ki egy újabb válsághelyzet, és csak az ország belső gondjaival, az adósság leépítésével, a költségvetési szigor megteremtésével és a működés racionalizálásával kellene foglalkozni. Az Egyesült Államok és egyes euróövezeti országok magas eladósodottságából eredő gondok azonban árnyékot vetnek a törékeny magyar kilábalásra, és nagyban megnehezítik az előző kormányok számlájára írható rossz lépések korrekcióját. Magyarország azért áll nagyon összetett feladat előtt, mert a magas eladósodottság toporgó gazdasági növekedéssel és egy kiszélesedő pénzügyi krízissel párosul. Az adóssághegyek leépítése elkerülhetetlennek tűnik, amiből egyenesen következik egy visszafogottabb gazdasági növekedés. Az alacsony GDP-bővülés, netán recesszió azonban világszerte magát az adósságcsökkentést teszi nehezen kivitelezhetővé. A kormánynak az intézkedések olyan egyvelegét kell „kikevernie”, amellyel úgy tudjuk megőrizni a piacok bizalmát, hogy az minél kevesebb növekedési áldozattal és politikai tőkevesztéssel járjon.
Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten egyértelművé tette, hogy a romló külső feltételek, a vártnál rosszabb GDP-növekedés ellenére az eddig kijelölt úton halad tovább a kormány gazdaságpolitikája, vagyis nem változtatnak a befektetők bizalmának megnyerését szolgáló feszes gazdálkodáson és a nemzetgazdasági érdekek előtérbe helyezésén. Az adósság csökkentését folytatni, a tervezett költségvetési hiányokat bármi áron tartani kell. Bár lesznek kellemetlen bejelentések, a szakma szerint megvannak a tartalékok a magyar költségvetésben, amelyekből elő lehet teremteni a fedezetet a vártnál lassabb növekedésből eredő kiesésre.
Meg kell maradnia a társadalmi támogatottságnak a végrehajtáshoz, különben úgy járhatunk, mint a görögök. Athénban a problémák egyik fő oka az, hogy a politika mögé nem sorakoztak fel az emberek. Amíg a görög mozdonyvezető nem hajlandó lemondani a németországihoz képest dupla akkora fizetéséről, nehéz lesz a változás útjára lépni.
Magyarországon ősztől a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram már ismert tartalmához képest nagyságrendekkel kisebb hatású lépésekre kell számítani a rosszabbodott külső feltételek miatt. Idén hozzávetőleg százmilliárd forinttal kevesebbel gazdálkodhatunk az euróövezeti válságra visszavezethető okok miatt, jövőre pedig a tervezett 600 milliárd körüli átrendezés várhatóan 90–120 milliárdos pótlást igényel. A karcsúsításról a szeptember 7-i Fidesz–KDNP-ülés után tudhatunk meg részleteket, elemzők körében a szuperbruttó kivezetésének kitolása, a jövedéki- adó-emelés, a válságadók meghosszabbítása, bürokráciacsökkentés, az állami cégek stabilizálásának és a PPP-kivásárlásoknak a csúszása, a közszféra elbocsátásai merültek fel többek között.
Nagy segítség lenne a gazdaságnak, ha végre a belső piac is hozzájárulna a GDP növekedéséhez, jelenleg ugyanis szinte kizárólag az exporton, ezen belül a németek fogadókészségén múlik, bővül-e a magyar gazdaság. Amíg az államcsődöktől és a részvénypiacok zuhanásától való félelem uralja a befektetők döntéseit és tömegesen svájci frankba menekítik a tőkéjüket, kevés remény van a lakossági fogyasztás élénkülésére. A személyi jövedelemadó átrendezésének köszönhetően hiába marad idén 400 milliárd forinttal több a lakosságnál, a törlesztőrészletek emelkedése elszippantja a háztartások mozgósítható forrásait, és a kétszázmilliárd felett kifizetett reálhozam sorsa is feltehetőleg ugyanez lesz. Nagyságrendileg háromezer-ötszáz milliárd forintról ötezer milliárdra nőtt a svájcifrank-alapú jelzálog-hitelállomány az árfolyamhatás miatt, amelyből 2800 lakás-, a többi szabad felhasználású hitel. Durván becsülve 1500 milliárdot vont el az elkölthető jövedelemből az árfolyamváltozás, amelynek csak mintegy 75 százaléka mehetett volna fogyasztásra.
A német gazdaság is exportorientált, s ha főbb piacairól – például az euróövezet többi országából vagy az Egyesült Államokból – a megszorítások miatt csökken a megrendelések száma, az ott is visszafogja a gazdaságot, emiatt Magyarországon is lassul a termelés. E helyzet tüneteit jól mutatják a legutóbbi negyedéves GDP-adatok: a német gazdaság csupán 0,1 százalékkal tudott bővülni, a hazai pedig stagnált. A belső keresletet élénkítheti egy óvatos kamatcsökkentés, amelyet a kordában tartott infláció és az egészséges állampapír-piaci kereslet lehetővé is tesz. Ez jó esetben elősegítené a GDP bővülését, igaz, kisebb mértékben, mint a kifulladó export hatása. Az exportfüggőség és a magas devizaadósság miatt azonban a külső körülmények javulására is szükség van ahhoz, hogy kevésbé feszített tempójú idők jöhessenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.