Anarchista múlttól a megfelelésig

Hanthy Kinga
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tilos Rádió beletartozik abba a csomagba, amelyikről több embernek van véleménye, mint ahány ismeri. Nincs adat, hányan hallgatják, lehet, hogy csak néhány százan, lehet, hogy ezrek, de a híre ennél jóval többeket elért. Az igazi hírverést a balhék jelentik. A leghangosabb a Barangó-ügy volt 2003 karácsonyán. Az underground körök egyik legismertebb zenésze, Bajtai Zoltán – a Barangó művésznév – részegen azt mondta, kiirtaná az összes keresztényt. Hiába kért bocsánatot, a rádiót megbüntették, őt pedig kitették a stábból. A huszadik születésnapját ünneplő Tilos ügyvezetője, Csabai Gábor nemrég azt nyilatkozta, az eset cezúra lett az életükben. Lezárult egy korszak, az abszolút szólásszabadság korszaka. Rádöbbentek, a demokráciában ennek is vannak korlátai.
A Tilos az eltelt húsz évben felnőtt, a maga módján konszolidálódott. 1991-es indulásakor az első magyar független közösségi rádióként kalózadó volt, a nevét a Tilos az Á nevű, Mikszáth Kálmán téri underground kocsma nyomán kapta. 1995 tavaszán frekvenciát nyert két másik közösségi rádióval, a Civillel és a Fiksszel. Az engedélyük 2000 februárjában járt le, és mivel az egyedül induló Tilos pályázatát többször is elutasították, 2003 márciusáig ismét kalózkodni kényszerült. Ma a budapesti hullámhosszon hallható, és bár még mindig szabad rádiónak tartja magát, közel sem borzolja a hallgatói kedélyeket oly mértékben, mint ifjúsága idején. Nem kuncsorog pénzért, mint a Klubrádió, önkéntesekkel dolgozik, adakozásból 15 milliót, az adó egy százalékából évente kilencmilliót kap. A születésnapi ünnepségen a tilosos műsorvezetők arról beszéltek, nem akarják nekik elhinni, hogy ingyen dolgoznak, a legnagyobb öröm nekik pedig a kötetlenség.
A kevés közszolgáltató adót leszámítva a ma hallható rádiók gyakorlatilag információmentesen dolgoznak. Ha nem mondanának óránként híreket, az sem derülne ki a hallgató számára, hogy milyen nap van. Talán az anarchista múlt ismeretében meglepő, hogy vezetése azon dolgozik, hogy megfeleljen a közösségi rádiók törvényben előírt kötelezettségeinek – a műsoridő 67 százalékának kell közszolgálati tartalmat szolgáltatnia, rendszeresen híreket mondani, fele arányban magyar zenét adni, cserébe nem kell műsor-szolgáltatási díjat fizetni. A Tilos élni akar, és élni is fog, mert alapvetően képviseli a kis közösségekre épülő demokráciában a közösségi rádiózást. Alkalmi szerkesztői rájöttek, a mikrofon és a beszélő száj magában kevés, kell közé gondolat is. A rádiónak hűséges és aktív hallgatósága van, amelyik ha kell, ötletekkel segít, gondolatokat vet fel, mindettől a műsorok érdekesek. Hiába, húsz év csak eltelt!
(Húszéves a Tilos Rádió, FM 90,3.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.