ÁSZ-feljelentés régi BKV-s ügyben

Ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett tegnap az Állami Számvevőszék a BKV hat évvel ezelőtti járműbeszerzése miatt. A vizsgálat szerint azzal, hogy hitelfelvétel helyett lízingszerződést kötöttek, sok száz milliós kárt okoztak a közlekedési társaságnak. Aba Botond akkori vezérigazgató hallgat.

2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint félmilliárd forinttal drágábban szerzett be 2005-ben és 2006-ban járműveket a BKV Zrt., amikor összesen 106 autóbuszra, tíz trolibuszra és 22, úgynevezett belhasználati járművekre kötött lízingszerződést – indokolta lapunknak Sepsey Tamás, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgató-helyettese, hogy miért fordultak a rendőrséghez. Elmondta: a BKV idei ellenőrzésekor bukkantak az öt-hat évvel ezelőtti ügyletre.
A helyszíni ellenőrzés megállapította, hogy a járművek (a három év alatt a BKV-hoz érkező Volvo buszok kétharmada, a futó trolik közül az úgynevezett Solaris, illetve Skoda típusúak, továbbá turistabuszok és furgonok – a szerk.) hitelkonstrukcióban történő megvásárlása a lízingszerződésnél lényegesen olcsóbb lett volna. – A fellelhető dokumentumokból kiderült, az összesen 7,8 milliárd forintos beszerzést nem hagyta jóvá a BKV igazgatósága.
Ugyanakkor a fővárosi cég vezetőinek is ismerniük kellett azt a hivatalos előzetes pénzügyi elemzést, amely felhívta a figyelmet a lízing kockázataira. Az ÁSZ becslése szerint a vagyoni hátrány 500-700 millió forint lehet, a számvevőszéki törvény előírásai alapján pedig hivatalból tettek feljelentést hűtlen kezelés elkövetésének gyanújával, ismeretlen tettes ellen.
Aba Botond, aki tizenhárom éven át, 2006 decemberéig volt a BKV vezérigazgatója, lapunk megkeresésére csak annyit mondott: „Nem nyilatkozom”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.