„Az aranykor még messze van”

Október 3-án kezdődik az amerikai Jackson Hole-fesztivál, amelynek programjába a Vad Magyarország – A vizek birodalma című mozinak köszönhetően elsőként került be magyar alkotás. Török Zoltán filmje a természetfilmes Oscarnak is nevezett díjért versenyez Amerikában, így akár hihetnénk azt is, hogy az ismeretterjesztő film aranykorát éli Magyarországon. Kormos Ildikó filmrendező szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdődik a kereskedelmi televíziókban az újabb celebműsorok szezonja, és miközben százezrek nézik a képernyőt estéről estére, az olyan „apró” dolgokra, mint a magyar tudomány eredményei, kulturális értékeink vagy természeti kincseink, már nem jut kiemelt figyelem. Utóbbiakat az ismeretterjesztő filmek volnának hivatottak bemutatni, de a celebműsorok jól finanszírozott propagandájával nem tudnak versenyezni – sőt, az utóbbi másfél évben már a gyártásukra sem kaptak magyar támogatást. Kormos Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező augusztusban a pusztaszeri országos természetfilm-fesztivál zsűrijét vezette, májusban a Magyar Filmszemlén a tudományos-ismeretterjesztő filmek zsűrijének tagja volt. Naprakész rálátása van arra a filmes műfajra, amely szerinte most végveszélyben van.
- Az elmúlt húsz évben agyonhallgatták az ismeretterjesztő filmeket Magyarországon. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) aránytalan és igazságtalan támogatási gyakorlata szerint évente egy közepes költségvetésű játékfilm kerete jutott az összes többi filmes területre, tehát a dokumentum, az animációs, az ismeretterjesztő, valamint a kísérleti és kisjátékfilmekre együttvéve. Leszámítva az elmúlt másfél évet: ekkor ugyanis teljesen megszűnt a korábban is alulfinanszírozott területek támogatása. Az elmúlt húsz év kultúrpolitikája szinte kisöpörte a valódi értékeket. Ha akad egy természetfilm a moziban, azon lézengenek a nézők, pedig a rendszerváltás előtt a természetfilmekre, például Homoki Nagy István műveire még tömegek voltak kíváncsiak – tekint vissza Kormos Ildikó.
A filmrendező Vadász János 1965-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert alkotását, a Nyitányt tekinti annak az impulzusnak, amely a pályára vitte. Vadász filmje egy csibe tojásból való kikelését mutatja be, szokatlan szemszögből, a tojás belsejéből, Beethoven Egmont nyitányára. Az összhang diadala: Vadász a zenét, a képet és a történetet tökéletes egységbe hozta. – Ma ott tartunk, hogy ha Vadász János meg szeretné csinálni ezt a filmet, félő, hogy csak televíziós megrendelést kapna: a stúdióba beülne három ember beszélgetni a csirke kikeléséről, és hogy ne legyen annyira unalmas, közben rántottát sütnének – jegyzi meg keserűen Kormos Ildikó.
– Az, hogy az ismeretterjesztő területet igyekeznek összemosni a dokumentumfilmmel, baj: az ismeretterjesztő film feladata ugyanis más, kifejezetten a tudomány eredményeit, kulturális értékeinket, természeti kincseinket viszi a néző elé. Még nagyobb baj az, amit Pusztaszeren és a mostani filmszemle zsűrijében is tapasztaltam: a filmek többsége valójában televíziós műsor volt. És míg a film maradandó értékeket közvetít, amit el lehet vinni külföldre is, addig a televízió hétköznapibb tájékoztatást ad. A kettő nem ugyanaz. Az ismeretterjesztő filmek válsága elsősorban a pénztelenségnek köszönhető, a legtöbb alkotó másfél éve munka nélkül van, hazai forrásból alig készült ismeretterjesztő film, csak külföldi televíziós támogatással – véli Kormos Ildikó, és példaként említi a Vad Magyarország – A vizek birodalmát is, amit kiváló filmként méltat. A rendező szerint óvatos bizakodásra ad okot a filmfinanszírozás átalakítása, várhatóan nőni fog az ismeretterjesztő filmekre jutó támogatás. Megszűnik az MMKA, a rövidfilmeket ezentúl a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeli. – Az NMHH-val most kezdődtek el a tárgyalások, az elnöki kabinet igazgatója, Fodor Gergely biztató ígéreteket tett – meséli a rendező.
– Jó, hogy a kormányzat rendet kíván tenni a filmfinanszírozás terén, de még nem látható, hogy az új pályázati rendszer mennyivel lesz átláthatóbb, viszont éppúgy többkapus, ahogy korábban. Várhatóan támogatásért fordulhatunk a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA), a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) és a kulturális államtitkársághoz. Darabokban a filmszakma, összetartozó filmes területek szakadnak szét, mert az sem mindegy, hány perces lesz a film. Ha harminc, akkor MTVA. Ha egyórás, akkor filmalap. Nem érthető ez a hosszúság szerinti szétválasztás. Mintha a regény az irodalomhoz tartozna, de a novella nem. Igaz, hogy ma még a tévé képernyője az ismeretterjesztő filmek fő megjelenési helye, de gondolni kellene arra is, hogy perceken belül inkább az internet lesz – folytatja Kormos Ildikó.
Mikor megemlítem neki, hogy a Jackson Hole-fesztivál versenyébe került filmek jelentős részét a BBC finanszírozta, tehát nem lehet probléma, ha a közszolgálati média karolja fel a műfajt, Kormos Ildikó megjegyzi, a BBC büdzséje lényegesen nagyobb. – Televíziós műsorokra is kevés jut nálunk, pedig szükség van ott is a minőségre. Attól tartok, hogy ahogy korábban a játékfilmek vetettek árnyékot más filmes területekre, most a tévéműsorok fogják elvinni a pénz nagy részét. Költségvetési zárolások vannak, egyelőre minden kapu becsukódott az ismeretterjesztő filmek előtt, s bár nemzetközi koprodukciókra olykor van lehetőség, a magyar kultúra, a magyar tudomány értékeit főleg magyar pénzből kellene bemutatni. Az ország általános műveltségi szintje a béka feneke alatt van, a magyar kultúrpolitika kötelessége volna, hogy ezen változtasson. Sokat segíthetnének ebben a színvonalas magyar ismeretterjesztő filmek is, csak élni kéne ezzel a lehetőséggel. Reméljük, hogy a szolnoki nemzetközi tudományos filmfesztiválon szeptember 22-én tartandó fórum után folytatódnak a szakmai egyeztetések, és eljöhet még az a várva várt aranykor – zárja a beszélgetést Kormos Ildikó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.