Bajnait támogatta az amerikai nagykövetség

A budapesti amerikai nagykövetség arra kérte Joe Biden amerikai alelnököt, hogy a nyilvánosság előtt támogatóan és elismerően szóljon a Washingtonba látogató Bajnai Gordonról – áll a WikiLeaks által közzétett egyik bizalmas diplomáciai táviratban. A dokumentumokból kiderült, hogy a budapesti követség akkori ügyvivője, Jeffrey Levine előszeretettel foglalkozott a Jobbik retorikájával, az ezzel kapcsolatos fideszes állásponttal és a romagyilkosságokkal.

2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeffrey Levine november végén azt javasolta Joe Bidennek, hogy gratuláljon Bajnai Gordonnak a magyar gazdaság stabilizálásáért és a fontos reformok bevezetéséért. „Magyarország valódi sikertörténet, és példakép más országok számára” – mondta az amerikai alelnök Levine távirata alapján. Biden megköszönte továbbá a magyar szerepvállalást Afganisztánban, a Nyugat-Balkán stabilizálásáért tett erőfeszítéseket és a Nabucco gázvezeték melletti kiállást, illetve aggodalmának adott hangot a Sláger Rádió ügye és a romagyilkosságok miatt – mindezt Levine javaslata szerint. Levine megjegyzi, megnőtt a többség és a roma kisebbség között kialakult feszültség a romló gazdasági állapotok miatt, 2008–2009-ben pedig cigány családok ellen követtek el rasszista indítékú támadásokat. Az amerikai nagykövetség egyetlen közzétett táviratában sem említette meg, hogy romák meggyilkolták Marian Cozma román kézilabdázót és Szögi Lajos tanárt. Levine külön terjedelmes táviratot szentelt 2009 októberében Molnár Oszkár edelényi polgármester megjegyzéseinek. Az akkor még a Fidesz színeiben politizáló Molnár a cigányokra, a zsidókra és a homoszexuálisokra tett diszkriminatív megjegyzéseket. Az ügyvivő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz nem határolódott el kellőképpen a kijelentésektől.
A Magyarországot megrázó válságot nem okozták, ellenben megoldották – ez az üzenet jellemezte a Gyurcsány-kormány narratíváját 2008 végén April Foley akkori amerikai nagykövet szerint, aki 2008. november 18-i táviratában számolt be a budapesti folyamatokról. Az ATV.hu által idézett diplomata szerint az, hogy Magyarország összeomlását „kétharmadrészt külföldi hatásokkal, míg egyharmadrészt a hazai politikai ellenállással” magyarázta a kormány, egyértelműen jelzi: a kabinet úgy szeretné magát beállítani, mint ami megszerezte a szükséges nemzetközi támogatást az ország stabilizálásához. – A kormányzat azonban a stabilizáláson túl nem tett sokat a strukturális reformokért – írja Foley, aki szerint Szekeres Imre honvédelmi miniszter úgy vélekedett Gyurcsány lépéseiről, mint egy színházról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.