Bővült a műemléki lista

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresve a múltban a támaszt, annak megőrzéséért, megmentéséért tanúsított emberi magatartás – Pogány Frigyes építész, művészettörténész egyszer ekként fogalmazta meg a műemlékvédelem lényegét. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendeletében most 173 objektumot nyilvánított egyedi műemlékké, négy területet műemléki jelentőségűvé – jelentette be Hammerstein Judit, a tárca kultúráért felelős helyettes államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Tamási Judit, a KÖH elnöke is.
Műemléki védettséget kapott a fővárosban többek között az Anker-palota, a Józsefvárosi és a Kelenföldi pályaudvar, a MÁV Északi Járműjavító, a Budai Vigadó vagy a Szent János kórház épülete, a Nemzeti Lovarda főépülete és istállóépületei, a budapesti rakpartok és a Margitsziget tájképi kertje. Védettséget kapott továbbá a Győr–Veszprém közötti magasvasút vonala, a kaposvári és a székesfehérvári vasútállomás, a kápolnásnyéki dabasi Halász-, a komlói Jánosi-, a ladi Hoyos Miksa-, a miszlai Nemeskéri Kiss-, az óföldeáki Návay-, a péceli Fáy- és a vajtai Zichy–Wenckheim-kastély.
Történelmi és iskolaépületek, ipari és mezőgazdasági objektumok mellett majorságok, kúriák, templomok, kápolnák, temetők, kertek és emlékművek váltak a rendelet szerint műemlékké. Ókori emlékeink közül a balatonfüredi római téglaégető kemence és a dunaújvárosi, sajnos csak romos maradványokban fennmaradt római kori építmény vált védetté. A műemléki jelentőségű területek közé került a budapesti Wekerletelep (képünkön), Decs és Jánoshalma településmagja, valamint Miskolc belvárosa is.
A minisztérium rendelete ugyanakkor 13 helyszín – így a csákánydoroszlói Batthyány-kastély, a tiszaderzsi Borbély-kúria és a veszprémi vízimalom – részleges, illetve teljes védettségét megszüntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.