Casus belli

Zord Gábor László
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnap emlékezik meg a világ az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett támadások tizedik évfordulójáról. Bármit is gondoljunk a példátlanul összetett és pusztító merényletekről vagy az azóta történtekről, két dolog bizonyos: aznap New Yorkban, Washingtonban és Pennsylvaniában csaknem háromezer ártatlan embert gyilkolt meg az erőszak egyik legalantasabb megnyilvánulása, a terrorizmus; a tragikus esemény korunk történelmének fordulópontjaként követelt helyet magának, s mint ilyen, nagyban megváltoztatta életünket. Nem is lehetünk tudatában annak, hogy mennyire.
Borzongva idézzük fel azt a (magyar idő szerint) délutáni pillanatot, amikor a második eltérített repülőgép is a Világkereskedelmi Központba csapódott – amikor a kezdeti értetlenséget felváltotta a bizonyosság, hogy támadó szándék áll a háttérben. De a hitetlenkedés maradt, még órákon, napokon át. Hogy az Egyesült Államokat, a világ domináns hatalmát, a demokrácia zászlóvivőjét ilyen csapás érhette egy radikális iszlám csoport részéről, alig tíz évvel azután, hogy megnyerte a hidegháborút és „felszabadította” térségünk országait, egykori riválisát, a Szovjetuniót pedig a történelem szemétkosarába hajította!
Az első sokk elmúltával aztán mi, itt Európa közepén – százszor megalázott, legyőzött nemzetek –, elkezdtük pedzegetni, hogy vajon miért szenvedte el Amerika, a nyugati világ ezt a pofont? A részvétbe vegyülve nem volt itt semmiféle rosszízű feltételezés, csak a józan paraszti ész, amely ok-okozati összefüggéseken keresztül próbál magyarázatot találni a történésekre.
S ekkor bekövetkezett a szakadás, amit azóta sem tudott öszszeölteni senki sem.
Amerika láthatóan nem keresett választ a fenti kérdésre, s aki azt feltette neki, megvetette. Válasza egészen más jellegű, bár nagyon is határozott volt: nem telt el egy hónap, s megtámadta az afganisztáni tálib rezsimet, amely menedéket adott a csapásokat felvállaló, Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezetnek. De a Bush-kormányzat által frappánsan globális terror elleni háborúnak elkeresztelt műveletek itt még nem értek véget. Amerikai és „aki nincs velünk, az ellenünk van” elven toborzott régi-új szövetséges csapatok jelentek meg szerte a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, országokat felforgatva, rendszereket buktatva, s halottak tízezreit hagyva maguk után, erős államokat, partnereket, stabilitást véletlenül sem. Indok persze mindig volt, hogy miért így meg miért úgy, meg hogy ezt a mi biztonságunkért teszik, de lassan egyre többen döbbentek rá világszerte, hogy ez már több, jóval több, mint az agresszió áldozatának védekezése vagy válaszcsapása.
Derengeni kezdett a fény, de nem a szabadság földje és a bátrak hazája állt előttünk, aki a Szabad Európán át évtizedekig reménnyel táplálta szívünket. A jó öreg, gonoszra görnyedt geopolitikai opportunizmus volt az. Természetesen nem minden előzmény és számítás nélkül, birodalmi arroganciával, emberijog-sérelmekkel, civil áldozatokkal, az erőforrások uralásának szándékával és a katonai-ipari komplexum csillapíthatatlan profitéhségével, ahogy illik.
Terror volt, terror lesz. Több vagy kevesebb. Lesznek arcai, antihősei, mint a májusban agyonlőtt Bin Laden. Fájó sebeket ejthetnek társadalmakon, de olyan egzisztenciális fenyegetést aligha hordoznak, mint a háborúk széles spektruma, melyeket a globális hatalmi játszma igazi főszereplői szabadíthatnak az emberiségre. S fognak is, ha érdekeik azt diktálják. Vagy ha számításaikba tragikus hiba csúszik, amint az a tűzzel játszókkal időről időre megesik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.