Csak élvezi a kézilabdát

A közvélekedés rangadóként várta vasárnap délután a Győri Audi ETO–FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabda-bajnoki mérkőzést, ám a címvédő úgy intézte el 37-20-ra a Zácsik Szandrát nélkülöző KEK-győztest, hogy a 40. percben már 32-11-re vezetett. A fővárosiak természetesen szégyenként, csalódásként élték meg az iszonyatos verést, mi viszont tegnap Heidi Lökétől, a hazaiak olimpiai aranyérmes norvég beállósától kértünk magyarázatot a történtekre. Hisz neki már volt része magyar csapat ellen hasonló diadalban; igaz, akkor nem egy másik magyar egyesület színeiben.

Ballai Attila
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két komoly rivális mérkőzésén, ha mindkettő hajlandó küzdeni, védekezni és labdavesztésnél visszafutni, kialakulhat egyáltalán 17, sőt 40 perc után 21 gólos különbség?
– Ezt én sem hittem volna. Mi nagyon jól játszottunk, gyorsan és sokat futottunk, Pálinger kiválóan védett, a Ferencvárost viszont nem szeretném értékelni. Legfeljebb annyiban, hogy nyáron, a felkészülési tornán éles meccset vívtunk, erős ellenfél volt.
– A vasárnapi győri meccs képe bezzeg a tavaly decemberi Európa-bajnokság lillehammeri norvég– magyar csoporttalálkozóját idézte, amelyet önök nyertek 34-13-ra. Nem ugrott be ez az emlék?
– Nem, erre nem gondoltam, de most, ahogyan mondja, annyiban igaza van, hogy csapatként nagyszerűen és nagy sebességgel játszottunk, mint ahogyan a norvég válogatott szokott.
– Győrben hallottam, amióta oda szerződött, olyan hatással van a többiekre, hogy harminc százalékkal ők is többet, jobban dolgoznak. Hogyan éri ezt el?
– Nagyon jó érzés fejlődni, gyorsabbá, erősebbé válni, ennek érdekében az edzésen és a mérkőzésen is mindent megteszek, mert az egészet élvezem.
– Mi, magyarok éppen ezt tartjuk az egyik kulcsmotívumnak, hogy a skandináv játékosról lerí, élvezi a kézilabdát, még a negyvenedik gólt is önfeledten ünnepli, a mieink döntő többsége azonban, még ha alaposan és lelkiismeretesen is, de mégis csak a munkáját végzi.
– Nem tudom, így van-e. De úgy látom, nem csak én vagyok boldog, csapatként is így élünk. Jó a közösség, sokat dolgozunk, sokat is mosolygunk együtt.
– Most még könnyű, az idény elején járunk. De a szezon végén is lesz ok az örömre, ön szerint végre Bajnokok Ligáját nyerhet az ETO? Vagy annyi legalább kijelenthető, hogy a BL-cím esélyese? Ezt bizonyára meg tudja ítélni, hiszen az előző BL-győztestől, a Larviktól érkezett. Kiállja a Győr az összevetést a tavalyi csapatával?
– A Larvik és a Győr is hasonló kézilabdát játszik, ehhez megvannak a megfelelő emberei és a kiváló kapusai. Nekünk tavaly óriási szerencsénk volt, hogy komoly sérülés nélkül, változatlan összetételben végig bírtuk a szezont, ez most is fontos lenne. Mert a BL-döntőig nagyon hosszú az út.
– A magyar kézilabdáról bizonyára korábban is voltak információi, elképzelései. Most, benne élve, mennyiben más a valóság?
– Nagyon jó, hogy ilyen sokat és ennyire intenzíven edzünk. A szurkolók pedig elképesztők, annyira imádják a kézilabdát. Ez persze Norvégiában is így van, ott is rengetegen járnak meccsre, de ők leginkább csak tapsolnak. Ilyen hangulatra és folyamatos zajra, mint Győrben, nem számítottam, óriási, hogy meccs közben a pályán nem is értjük egymás szavát.
– A legnagyobb meglepetést azért bizonyára az jelentette önnek és talán fél Norvégiának, hogy a társát, Karl Erik Böhnt magyar szövetségi kapitánnyá nevezték ki. Nem jött ez túl gyorsan?
– Nem hinném, ő megfelelő ember erre a posztra. Abszolút pozitív személyiség, mindene a kézilabda, a nap bármely percében képes foglalkozni vele. Szerintem jól döntöttek, akik őt választották, és ezt be is fogja bizonyítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.