Csapás a tartozásokra

A gazdaságot gúzsba kötő körbetartozások felszámolását célozza a kormány legújabb elképzelése, amelyik a közbeszerzési törvény életbe lépésével átfogó megoldást ígér a vállalkozók számára. A kisebb cégek képviselői viszont a túlságosan alacsony alvállalkozói árak emelését szeretnék, mert így a feketegazdaságba kényszerülnek a kisvállalkozók.

Hajdú Péter
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszorítaná a kormány – akcióprogram kidolgozásával – a mind hosszabbra nyúló lánctartozásokat. Alapvető, a polgári jogban is szemléletváltást jelentő változásokról van szó – jelentette ki Jánosi Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közbeszerzésért felelős államtitkára a Közbeszerzések Tanácsa által szervezett szakmai konferencián tegnap. A legfontosabb módosításokat a közbeszerzési törvény januári életbelépésig még átvezetik a törvényen, a gyorsan változtatandó szabályokat pedig a végrehajtási rendeletbe rendezik.
– A közbeszerzési ajánlatok tartalma legyen a döntő, s apró formai hibák miatt ne lehessen kizárni pályázókat – ezt már Miklóssy Ferenc jelentette ki. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke az adminisztráció csökkentése érdekében javasolta, hogy a beadott dokumentumokat ne kelljen közjegyzővel hitelesíttetni, s hogy a részletes iratok helyett az alvállalkozótól elég legyen egy nyilatkozat is. A kamarai alelnök azt is helyesnek tartaná, ha a közbeszerzések felhívásait még a megjelenés előtt ellenőrizné a Közbeszerzések Tanácsa. A szakember üdvözölte azt a lánctartozás csökkentésére hivatott szabályt is, amely szerint a megrendelőnek még az ajánlatok bontása előtt igazolnia kell, hogy rendelkezésére áll a beruházáshoz szükséges összeg. Kedvező változtatás, hogy az alvállalkozókat csőd esetén még a hitelezők előtt ki kell fizetni. Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke szerint az új törvény nem elméleteken alapul, hanem a gyakorlati problémák megoldására koncentrál.
Szintén az építőipar gyakorlati gondjairól beszéltek a Mozgalom a Magyar Vállalkozásokért (MMV) tegnapi sajtóbeszélgetésén. Elhangzott, hogy a lánctartozásokért az állami szervezetek és az önkormányzatok is felelősek, mert nem kellő szigorúsággal ellenőrzik, a fővállalkozó kifizette-e alvállalkozóit. Gondot jelent az is, hogy olyan áron adnak ki megbízásokat a fővállalkozóknak, amely éppen fedezi a költségeket, s amennyiben ezek kisebb cégeket bíznak meg a munkálatokkal (s szinte minden esetben ez történik), úgy ez a vállalkozás már nem tud legálisan dolgozni: vagy veszteséges lesz, vagy átcsúszik a feketegazdaságba, nem jelenti be dolgozóit, hogy legalább a közterheket megspórolja. A helyzeten valamelyest javított, hogy bevezették az építési munkáknál kötelezően alkalmazandó minimális rezsióradíjakat, de miután nem ellenőrzik azok betartását a vállalkozási láncok alján dolgozóknál, nem vált hatásos fegyverré a feketemunka ellen. Ezért a résztvevők szerint a kormány munkahely-teremtési céljai ezen problémák megoldásáig veszélyben vannak. Az MMV képviselői arra is felhívták a figyelmet, hogy a nem fizető devizahitelesek sok esetben maguk kérik a vállalkozóktól a feketefoglalkoztatást, mert így el tudják kerülni fizetésük letiltását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.