Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Csatazaj helyett türelmes munkára van szükség

Dr. Gaszner András
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyes, aggódással és várakozással teli érzelmekkel figyelem a magyar orvostársadalom új keletű vergődését, jelesül a rezidensek kenyérharcát. Reménybeli kollégáim figyelmébe is ajánlva, megosztanám az olvasókkal néhány gondolatom.
A magyar egészségügyet két dolog köti béklyóba: az egyik a forráshiány, a másik a hálapénz intézménye. Látszólag a kettő nem kapcsolódik szorosan egymáshoz, ám a valóságban egymást erősítő, a kitörési lehetőségeket blokkoló viszonyrendszerről van szó. Ehhez az állapothoz nyitottak egy újabb frontot az utánpótlást biztosítani hivatott rezidensek. Számos fenntartásom van a kezdeményezéssel kapcsolatban. Az első etikai jellegű, ami a mai világban talán a legnehezebben védhető, azaz legkönynyebben támadható. Pályám elején még természetesnek számított az élet minden területén, hogy aki munkába állt, előbb alkalmasságát, rátermettségét, tudását bizonyította, s csak aztán formált véleményt annak ellentételezéséről. Ma sajnos fordított sorrend alakult ki: a pályakezdő meghatározza, hogy mennyiért hajlandó elmenni egy-egy munkahelyre. A rezidensek már-már zsaroló pozícióját értem, de nem tartom elfogadhatónak. Úgy kívánnak kiemelt elbánást a maguk számára, hogy ehhez még nem bizonyítottak. Az elvégzett egyetemi évek nem hozhatók fel érvként, hiszen a tanulmányi időszak áldozatát a társadalom ellentételezte, ha úgy tetszik, megelőlegezte a bizalmat.
A pályakezdő lét egy másik morális aspektusa is felmerül a viták kapcsán: az egyetemi évek nemcsak a tudás elsajátítására szolgálnak, hanem a szakmai, hivatásbeli identitás, „együvé tartozás élmény” kialakulására. Ez egyfajta sorsközösség-vállalást is jelent. Szűkebb értelemben az orvostársadalommal, tágabb értelemben az egész magyar közösséggel. Vajon milyen üzenete van annak a kezdeményezésnek, amely a közösség által megelőlegezett áldozathozatalt úgy viszonozza, hogy az egyetemi tanulmányok után csak fiskális alapon közelít a jövőhöz? Avagy milyen lelkülettel tud majd évek, évtizedek múlva szeretteihez hazalátogatni az a fiatal kolléga, aki „csak” az alacsony bérek miatt hagyja el az országot? Eszem ágában sincs bűntudatot ébreszteni, csupán rávilágítanék olyan tényezőkre, amelyek szerintem sokkal fontosabbak, mint az aktuális fizetés. A társadalmi megbecsültség, az emberek egymás iránti tisztelete, a munkahelyek segítő-támogató légköre majdnem olyan fontos tud lenni, ha nem fontosabb, mint a forintban kifejezhető fizetés. A bizalom, a bízni tudás nagy ajándék. 25 éves pályafutásom alatt (hazudnék, ha azt állítanám, hogy nem értek csalódások) a megelőlegezett bizalommal még mindig pozitív az egyenlegem.
Rezidens kollégáim elszántságát nagyra becsülöm, bízom abban, hogy őket is a jobbító szándék vezérli. Ám az eszközt már vitatom. Bajainkat nemhogy csökkentené, hanem rendszerszinten mélyíteni fogja követeléseik esetleges elfogadása. Újabb törésvonalakat fog szülni, és ahelyett, hogy közelítenénk egy megoldáshoz, tovább távolodunk a lényegtől. És ebből a szempontból az államtitkárság ösztöndíj-konstrukciója sem előremutató, inkább kármentésnek tűnik. A leggyengébb pontja a hálapénzzel kapcsolatos elvárása. A hálapénz intézményrendszerének társadalmi beágyazottsága okán naivitás azt hinni, hogy ez a kérdés egyoldalúan rendezhető. És itt ér egybe a forráshiány, a hálapénz és az utánpótlás megoldhatatlannak tűnő problémája. Ez már nem egy szűk kör, jelesül a szakma, és nem is az egészségpolitika gondja, hanem össztársadalmi probléma. S ha az, akkor a társadalom nélkül, annak bevonása nélkül nem fog sikerülni – más kérdés, hogy vajon a társadalom érett-e erre, avagy akar-e ezen változtatni.
Az elvárásokat csak párbeszéddel tudjuk rendezni. Ha úgy tetszik, új társadalmi/társadalombiztosítási szerződésre van szükség. Ebben helyet kell kapnia az utánpótlás kérdésének és a már évek óta a pályán lévők elvárásainak is. Figyelembe kell venni az ellátórendszer lehetőségeit, korlátait, s nem utolsósorban az egyének, a közösségek egészségük iránti felelősségét. Azonban ehhez a folyamathoz a csatazaj nem illik, sokkal inkább a türelmes, kitartó, következetes munka. Bízom abban, hogy „idealista” véleményemmel nem vagyok egyedül.

A szerző háziorvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.