Drága a napraforgó, az lesz az olaj is

Várhatóan tovább emelkedik a jövőben az étolaj ára. A legjobb minőségű, hidegen sajtolt olaj már most is ötszáz forintba kerül literenként, várhatóan ehhez a szinthez közelít majd a gyengébb minőségű termékek ára is.

Dénes Zoltán
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei napraforgó betakarítását követően várhatóan a mostaninál drágábban, literenként 500 forint körüli áron vásárolhatunk étolajat a boltokban. A nagyüzemi gyártású étolaj ára az elmúlt két évben emelkedett a 300-320 forintos szintről a jelenlegi 400 forintot jócskán meghaladó szintre – mondta megkeresésünkre egy étolajgyártó vállalkozó. A nagymágocsi Csizmadia Elemérné szerint az elmúlt időszakban a napraforgó ára a duplájára emelkedett, de közben az import is jelentősebbé vált. Ez a két tényező alakíthatta leginkább a hazai árakat. A szakértő elmondása szerint az általuk hidegen sajtolt – vagyis minden vitamint megőrző –, vegyszermentes, és így igen értékes napraforgó- étolajat főként Budapesten és bioboltokban értékesítik, literenkénti 500 forintos áron. Az üzletláncok a hazánkban működő multinacionális cégek által vegyszeres megoldással gyártott étolajakat 420-450 forintos „akciós” áron kínálják, tehát feltételezhető, hogy az idei napraforgó learatása után az árak ebben az árukategóriában is megközelíthetik az 500 forintot.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) tájékoztatása szerint a napraforgó betakarítása a napokban megkezdődött, az elszáradt, úgynevezett deszikkált állományokat kezdték el vágni. Országosan a jövő héttől indulnak el a kombájnok, ha az idő is kedvez. Az MGSZH információi szerint a felvásárlási ár régiónként, felvásárlóként és szállítási határidőtől függően is változik, jelenleg nettó 85-100 ezer forintot fizetnek tonnájáért. Idén országosan 573 974 hektáron vetettek napraforgót a gazdálkodók, tizennégy százalékkal nagyobb területen, mint tavaly. A megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainak végleges termésbecslése szerint hektáronként 2,4 tonna átlagterméssel számolhatunk az idén, a tavalyi 1,93 tonna után.

Stagnálhat itthon a cukor ára. Októbertől várhatóan 20 százalékot meghaladó mértékben emeli a cukor árát az osztrák Agrana-csoport – mondta az APA hírügynökségnek a társaság vezérigazgatója. Azzal indokolta a döntést, hogy emelkedett a cukor világpiaci ára – A bejelentés Ausztriában és nem Magyarországon történt, azt kommentálni nem kívánjuk – reagált a hírre Fábián Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója. Mint mondta, a zrt. értékesítési árait a mindenkori piaci viszonyoknak megfelelően kívánja kialakítani, s kiemelte, a hazai piacon számos vállalkozás foglalkozik cukorértékesítéssel, amelyek aktivitásai szintén befolyásolják az aktuális árakat. Glattfelder Béla uniós képviselőnk szerint a hazai termesztésű kukoricából készült izocukor letörhetné a magas európai cukorárakat. Ezért az e termék mellett korábban is lobbizó képviselő közleményében az izocukor termelési kvótájának növelését javasolta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.