Egész napos iskola terve

Bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését – többek között ezeket tartalmazza a készülő nemzeti köznevelésről szóló törvény lapunk birtokába került koncepciója. A tervezet tegnap átment a közigazgatási egyeztetésen.

2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevezetné az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton is a készülő nemzeti köznevelési rendszerről szóló (közoktatási) törvény koncepciója, amely információink szerint átment a közigazgatási államtitkári egyeztetésen, és mai ülésén tárgyalja a kormány. Az egész napos iskola bevezetését alsó tagozaton már régóta szorgalmazta a Fidesz, ami elsősorban a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásában-nevelésében jelentene áttörést. A felső tagozatra való kiterjesztés azonban merőben új elem. A koncepció szerint alsó tagozaton a nevelés-oktatás egész napos keretben folyik, és összevont osztályokban is történhet. A felső tagozat feladata a nevelés, a kompetenciák fejlesztése és a mindennapos testmozgás mellett ugyanakkor már a szaktárgyi tanulmányokba való fokozatos bevezetés, valamint felkészítés a középfokú tanulmányokra is. A tervezet ezért a felső tagozatos oktatást is egész napos keretben képzeli el, ugyanakkor leszögezi, hogy a délutáni foglalkozásokról a tanuló szülői kérésre, igazgatói engedéllyel távol maradhat.

*

Ezzel együtt az oktatási kormányzat nehezebb feltételekhez kötné a felső tagozat működtetését: felső tagozat a jövőben csak ott tartható fenn, ahol évfolyamonként két párhuzamos osztály működése biztosított.
Az egész napos iskola bevezetése jelentős többletköltséget róna az államra, ahogy az is, hogy a koncepció szerint a jövőben az állam viselné a pedagógusok és a pedagógusok munkáját közvetlenül segítők teljes bérköltségét. A tervezet a megtakarítási lehetőségek között a pedagógusok heti kötelező óraszámának emelésével számol az általános iskolákban, ahol a most érvényben lévő heti 23, illetve 22 óra helyett egységesen heti 24 óra lenne kötelező. Ez a számítások szerint mintegy 9 százalékos pedagóguslétszám-csökkenést okozna. Ellentmondás ugyanakkor, hogy a tervezethez kapcsolódó mellékletben csak a testneveléstanárok óraszáma tartalmaz növelést. Szintén megtakarítást eredményezne a felső tagozatok tényleges tanulói létszámhoz kötése, amely a kisebb tagozatok iskolaközpontokba történő öszszevonását eredményezné.
A pedagógusok minősítése 2013-ban kezdődik el, az ingyenes, tartós tankönyvek bevezetésére szintén 2013. szeptember 1-jétől, felmenő rendszerben, első osztálytól kezdve kerülne sor. A tankönyveket négy évig használnák a gyerekek. A koncepció vezetői összefoglalója szerint a tervezet támogatottsága eredeti formájában 65-70 százalékos volt. A vélemények döntő részét beépítették a koncepcióba, melynek szövege mára mintegy 20 százalékban változott.

Pokorni óvatosságra int. Jó és jól átgondolt közoktatási törvényre van szükség, nem gyors jogszabályalkotásra – jelentette ki Pokorni Zoltán Rákosmente tanévnyitó rendezvényén. Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának elnöke az egyik legsúlyosabb problémának azt nevezte, hogy Magyarországon a legszelektívebb az iskolarendszer, amely az otthonról hozott különbségeket képtelen kiegyenlíteni. A fideszes politikus szerint ennek egyik oka a szétaprózott iskolarendszer: jelenleg a közel 3200 önkormányzatból több mint kétezer tart fenn iskolát, amelyek fele ezer fő alatti település. Hozzátette: szükség van az állam nagyobb szerepvállalására, különösen a kistelepüléseken, de az sem lenne helyes, ha az állam venne át minden iskolát. A szakképzés tervezett átalakítása kapcsán kiemelte: mélységesen elítéli azt az elképzelést, hogy adminisztratív eszközökkel korlátozzák az érettségit adó intézmények számát, és erővel tolják a gyerekeket a szakmunkásképzés felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.