Egyre több az autista kisgyermek

Pénzhiány miatt drasztikusan csökkentette a sajátos nevelési igényű gyerekek oktatási támogatását a főváros. A legfőbb gondot az jelenti, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt az autista gyerekek száma. A szülők tiltakoznak, az iskolák élethalálharcot vívnak. A Főpolgármesteri Hivatal elismeri, hogy több pénz kellene, és igyekszik előteremteni azt.

2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drámai helyzet alakult ki a fővárosban az autista, illetve más tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számának drasztikus emelkedése miatt. Mivel az önkormányzatnak nincs kiépített intézményrendszere az ilyen gyerekek fejlesztésére, ezért a sajátos nevelési igényű tanulókat elsősorban alapítványi iskolák látják el. A főváros a gyerekek speciális fejlesztéséért eddig fejenként havonta negyvenezer forintot adott az alapítványi óvodáknak, iskoláknak. Az utóbbi években azonban olyan mértékben nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma, hogy az önkormányzat mára képtelen a korábbi szinten finanszírozni az intézményeket, ezért átlagosan közel negyven százalékkal, huszonötezer forintra csökkentette a gyerekek utáni kiegészítő támogatást.
A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek kategóriájába tartoznak a testi fogyatékos, valamint a tanulási, magatartási vagy pszichiátriai nehézségekkel küzdő – például autista és hiperaktív – gyerekek.
Az SNI-s gyerekek szüleit tömörítő szervezet, a Gyermekeink Jogaiért Egyesület Tarlós István főpolgármesternek címzett nyílt levelében tiltakozik a döntés ellen, és kéri őt annak megváltoztatására. A szülők emlékeztetnek: a Fővárosi Közgyűlés még júniusban határozott a támogatás csökkentéséről, ugyanakkor elfogadott egy módosító javaslatot, amelyben felkérte a főpolgármestert, vizsgálja meg, miként biztosítható forrás a támogatás negyvenezer forintos átlagösszegének visszaállítására. A helyzet azonban a tanévkezdésig nem rendeződött. A szülők szerint bármilyen mértékű elvonás az ellátás színvonalának rovására menne, a normatíva radikális csökkentése pedig ellehetetlenítené az intézményeket. Hozzáteszik: nem volna méltányos a kieső támogatási összeget a szülőkre terhelni, a családok jó része elő sem tudja teremteni a pénzt. A szervezet emlékeztet: amennyiben az SNI-s gyermekeket ellátó iskolák csődbe jutnak, a gyermekeket az önkormányzat kénytelen lesz többségi iskolákban elhelyezni, ezekben az intézményekben azonban nincsenek meg a sérült gyermekek fejlesztésének személyi és tárgyi feltételei, a gyermekek „hideg” integrációjának pedig emberileg katasztrofális következményei lennének.
– Ha nem kapjuk vissza a korábbi pénzt, az alapfeladatokon túl semmire sem jut majd, így nem tudjuk működtetni tehetséggondozó szakköreinket. A fejlesztő- foglalkozásokat a jelenleginél nagyobb csoportokban kell majd végezni, és a napközis csoportokat is össze kell vonni, ami a hatékonyság romlásához vezet. A támogatás hosszú távon a sajátos nevelési igényű gyerekeket fejlesztő iskolák működését veszélyezteti – jelentette ki lapunk érdeklődésére Zámbóné Karner Anikó, a kőbányai Szivárvány Magántanoda Általános Iskolája igazgatónője. Hozzátette: a hiányzó összeget nem pótolhatják tandíjból, hiszen az önkormányzattal kötött közoktatási megállapodás értelmében nem kérhetnek pénzt a gyerekektől. De ha ez változna, a tanulók többsége akkor sem tudna fizetni, hiszen az érintett családok jó részének még az ebédre sincs pénze. A szakember szerint a pénzelvonás náluk még az átlagosnál is nagyobb mértékű, hiszen a tanulási problémákkal küzdő gyerekek után jár a legkisebb mértékű támogatás, fejenként mindössze havi 16 ezer forint.
A fővárosi önkormányzat elismeri, hogy kevés a 25 ezer forintos normatíva, és igyekszik rendezni a helyzetet. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága válaszában azt írta: az oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztály átvilágította az érintett alapítványi iskolákat, és megállapította, hogy lehetőség szerint támogatható az átlagosan fejenként 40 ezer forintos normatíva folyósítása. A hiányzó összeg fedezetét még keresik. A támogatás csökkentésére a nehéz gazdasági helyzet miatt kényszerültek, illetve azért, mert az SNI-s gyerekek létszáma folyamatosan emelkedik. Hozzáteszik: a módosult feltételekről valószínűleg a szeptember 28-i közgyűlés szavazhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.