időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Elvetett ENSZ-ajánlat

Hírösszefoglaló
2011.09.10. 22:00

Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére összpontosította legutóbbi légi csapásait a NATO, írta az MTI. Szirtnél 19 célpont ellen intézett támadást az észak-atlanti szövetség, míg Bani-Valíd térségében hat légi csapást hajtottak végre. Közben az EU közölte, pénteken feloldják azoknak a gazdasági szankcióknak egy részét, amelyeket az észak-afrikai ország kikötői és üzleti tevékenységet folytató jogi személyei ellen foganatosítottak korábban. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) közölte, jelentkezett náluk a líbiai vezető Szaadi nevű fia, aki bizonyos garanciákért cserébe – nem kell elhagynia Líbiát, visszatérhet a fővárosba, Tripoliba – „csatlakozna a forradalomhoz”. Este azonban maga Szaadi jelezte, nem adja meg magát, mivel a felkelők ezreket öltek meg és romba döntötték az országot, állította a CNN. Az ÁNT tegnap egyúttal elvetette az ENSZ felvetését, hogy az országba külföldről bármilyen jellegű katonai erőket, illetve megfigyelőket küldjenek. A Kadhafi-rezsim a francia Bull SA Amesys nevű egysége, a dél-afrikai VASTech SA és a kínai ZTE vállalatok segítségével hallgatta le a telefonbeszélgetéseket, olvasták az e-maileket és chat-beszélgetéseket, írta az amerikai Wall Street Journal, miután tudósítója bejutott a lehallgatásokat végző épületkomplexumba.
Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy – a NATO beavatkozását amúgy ellenző – Kína is képviselteti magát a Párizsban ma kezdődő nemzetközi értekezleten, amelyen Líbia újjáépítése lesz a téma. Tripoliban egyébként továbbra sincs víz, akadozik az áramellátás, sorban állnak a benzinért és hónapok óta nem lehet gázpalackot sem kapni. Ennek ellenére tegnap több ezren ünnepelték a főváros központjában a Mártírok terévé átnevezett korábbi Zöld téren a mozlim böjti hónap, a ramadán végét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.