Elvetett ENSZ-ajánlat

Hírösszefoglaló
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kadhafi szülővárosára, illetve jelenlegi feltételezett tartózkodási helyére összpontosította legutóbbi légi csapásait a NATO, írta az MTI. Szirtnél 19 célpont ellen intézett támadást az észak-atlanti szövetség, míg Bani-Valíd térségében hat légi csapást hajtottak végre. Közben az EU közölte, pénteken feloldják azoknak a gazdasági szankcióknak egy részét, amelyeket az észak-afrikai ország kikötői és üzleti tevékenységet folytató jogi személyei ellen foganatosítottak korábban. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) közölte, jelentkezett náluk a líbiai vezető Szaadi nevű fia, aki bizonyos garanciákért cserébe – nem kell elhagynia Líbiát, visszatérhet a fővárosba, Tripoliba – „csatlakozna a forradalomhoz”. Este azonban maga Szaadi jelezte, nem adja meg magát, mivel a felkelők ezreket öltek meg és romba döntötték az országot, állította a CNN. Az ÁNT tegnap egyúttal elvetette az ENSZ felvetését, hogy az országba külföldről bármilyen jellegű katonai erőket, illetve megfigyelőket küldjenek. A Kadhafi-rezsim a francia Bull SA Amesys nevű egysége, a dél-afrikai VASTech SA és a kínai ZTE vállalatok segítségével hallgatta le a telefonbeszélgetéseket, olvasták az e-maileket és chat-beszélgetéseket, írta az amerikai Wall Street Journal, miután tudósítója bejutott a lehallgatásokat végző épületkomplexumba.
Érdekes fejlemény ugyanakkor, hogy – a NATO beavatkozását amúgy ellenző – Kína is képviselteti magát a Párizsban ma kezdődő nemzetközi értekezleten, amelyen Líbia újjáépítése lesz a téma. Tripoliban egyébként továbbra sincs víz, akadozik az áramellátás, sorban állnak a benzinért és hónapok óta nem lehet gázpalackot sem kapni. Ennek ellenére tegnap több ezren ünnepelték a főváros központjában a Mártírok terévé átnevezett korábbi Zöld téren a mozlim böjti hónap, a ramadán végét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.