Ezerpontos zuhanás

Megrázta a magyar börzét Lázár János a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos javaslata, főként ennek hatására több mint ezer ponttal esett tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX.

Dékány Lóránt
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az OTP-részvényekkel való kereskedést fel kellett függeszteni a zárás előtt két órával, mivel a legnagyobb forgalmú papír árfolyama több mint tíz százalékot zuhant. A bejelentés hatására a hazai fizetőeszköz is azonnal gyengülni kezdett tegnap délelőtt az amúgy sem éppen kedvező nemzetközi hangulatban. Az euró első hullámban 282, a svájci frank pedig 233 forintig drágult. Délután a nagy nemzetközi hangulatromlás hatására további forintárfolyam-esés bontakozott ki, majd némi fordulat következett be. Az euróért kora este körülbelül 280, míg a frankért 232 forintot kellett adni.

*

A devizahitelek arányának csökkenése jelentős kockázatot venne ki a rendszerből, és lényegesen javítaná Magyarország nemzetközi megítélését is. Ez azonban csak hosszabb távon igaz, hiszen a pénzügyi rendszert érintő bizonytalanságok rövid távon megingathatják a befektetői bizalmat – fogalmaztak tegnapi közleményükben az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Hozzátették, számításaik szerint a javaslat a hitelállományt alapul véve legroszszabb esetben 150-200 milliárd forintos veszteséget jelentene az OTP-nek, ami részvényenként 500–700 forintos értéket tesz ki – legalábbis ha mindenki visszafizetné az összes hitelét a rögzített, 180 forintos svájcifrank-, illetve a 250 forintos euróárfolyam mellett. Legvalószínűbb forgatókönyvként az Equilor szerint most 50-60 milliárd forintos kiadás valószínű emiatt az OTP-nél, ám ez a részletek napvilágra kerülésével változhat.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csak olyan megoldások kidolgozását támogatja, amelyek a fizetőképes adósokat nem sodorják a nemfizetés irányába, valamint amelyek hatására a bankok tehervállalása nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és működőképességét, ami a hazai gazdaság fenntartható fejlődésének egyik alappillére – közölte a jegybank tegnapi levelében, amelyet azután adott ki, hogy Lázár János fideszes frakcióvezető bejelentette a devizahitelesekről szóló javaslatcsomagot.
A bankszövetség ezt követően sajtóközleményben jelentette be, hogy az elnökség tegnap délután rendkívüli ülést tartott, és – az elérhető, publikus információk alapján – elemezte a Fidesz–KDNP-frakció azon javaslatát, amelyet a devizahitelek végtörlesztésének lehetővé tételéről vetett fel. – A Magyar Bankszövetség szerint a tervezet jelentősen veszélyezteti a pénzügyi intézményrendszer stabilitását, és súlyos makrogazdasági következményekkel járhat – áll a közleményben.
Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője a távirati irodának elmondta, minél nagyobb tömegben élnének az adósok a végtörlesztéssel, annál nagyobb lenne a bankok vesztesége, továbbá a devizakereslet gyengítené a forint árfolyamát. Éppen ezért a bejelentésre adott első piaci reakció – a forint, illetve az OTP árfolyamának gyengülése – szerinte logikus válasz volt, de mivel egyelőre a javaslat részletei nem ismeretesek, a piac várhatóan várakozó álláspontra helyezkedik. Az elemző úgy véli, a javaslatot ebben a formában nem lehet megvalósítani. Ha nem tesznek mögé semmilyen segítséget, akkor az emberek többsége nem fog tudni vele élni, mert valószínűleg nem lesz annyi pénze, hogy az egész hitelt előtörlessze, legfeljebb a magasabb jövedelmű, gazdagabb rétegek tudják ezt megtenni. Kondrát Zsolt szerint extrém esetben, ha minden frankhitelt visszafizetnének az emberek, az 1100 milliárd forint veszteséget jelentene a bankszektornak.
Nemcsak a hazai hírek, hanem a nemzetközi befektetői hangulat is hozzájárult a Budapesti Értéktőzsde rendkívüli zuhanásához. Piaci elemzők szerint ennek hátterében az állhat, hogy erősödtek a Görögország következő hitelrészletével kapcsolatos aggodalmak, amire délután rátettek egy lapáttal olyan pletykák, miszerint a hét végén bejelenthetik a csődöt, de nem hagyható figyelmen kívül a szeptember 11-i évforduló miatti általános óvatosság sem. Mindezek hatására a nyugat-európai tőzsdék 3,5–4 százalék közötti eséseket mutattak.
A BUX index tegnap folyamatosan lefelé tartott, végül 17 041,97 ponton állt meg, ami 6,2 százalékos, vagyis 1125 pontos gyengülésnek felelt meg. Ehhez csaknem 33 milliárd forintos forgalom párosult, ami több mint kétszerese az átlagos szintnek. Ebből a legnagyobb részt az OTP hasította ki 24,6 milliárd forinttal. A bank részvényei a felfüggesztést követően 10,7 százalékos eséssel zártak, holott napközben már a 15 százalékos mínuszt is meglátogatta az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy a papír több mint kétéves mélységbe zuhant. A Mol 6,6 százalékkal került lejjebb 6,3 milliárd forintos forgalomban. A társasághoz kapcsolódó horvát értesülés, hogy déli szomszédunknál készen áll egy törvénytervezet, amely korlátozná az INA-ban az 50 százalék fölötti tulajdonszerzést. A Mol jelenleg a horvát társaság valamivel több mint 47 százalékát birtokolja. A Magyar Telekom 3,2 százalékot rontott majdnem egymilliárd forintos forgalom mellett. A Richter 2,4, az Egis 7,1 százalékkal lett karcsúbb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.