Felmentették Kaiser Ede tanúit

Csibra Tibor
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűncselekmény hiányában felmentette tegnap a hamis tanúzás vádja alól a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Gy. Anitát, a szüleit, és azt a tanút, aki korábban alibit igazolt a 2002. május 9-i, nyolc áldozatot követelő móri bankrablás ügyében előzőleg tévesen életfogytiglanra ítélt Kaiser Edének. A csaknem hat éve kezdődött, a család ellen indított büntetőperben a melléfogások teljes tárházát felvonultatták a nyomozó hatóságok. Az elsőrendű vádlott Gy. Anita a móri bankrablás idején Kaiser barátnője volt, a férfi a Gy. család csepeli lakásában tartózkodott, amikor a valódi elkövetők megtámadták a pénzintézetet. A lány egy levelet vitt be a később már előzetesben lévő Kaisernek, majd a rendőrségen kihallgatták, és így kerültek képbe szülei, és az a varrónő is, aki találkozott a párral 2002. május 9-én. A történtek idején még középiskolás Gy. Anita naplót vezetett, amelyben részletesen leírta együttléteit Kaiserrel. A naplót a nyomozók később a móri ügyben a konspiráció egyik alappillérének tekintették, és Gy. Anita szüleit, illetve a varrónőt is azzal gyanúsították meg, hogy falaztak Kaiser Edének, míg az ismeretlen társával kirabolta a bankot Móron.
A férfit 2005-ben jogerősen tényleges életfogytiglani fegyházra ítélték, holott addig még nem kerültek elő a legfontosabb bizonyítékok, a fegyverek. Ezeket két évvel később egy amatőr hadtörténész találta meg Tatabánya mellett az erdőben; a hírek hallatán jelentkezett az a védett tanú, akinek segítségével a nyomozók végül azonosították a vérengzés valódi elkövetőjét, Nagy Lászlót és társát, Weiszdorn Róbertet.
Nagy öngyilkos lett letartóztatása alatt, de Weiszdorn tisztázta Kaisert, és vélt társát, Hajdú Lászlót. Kaiserről idén mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, hogy nincs köze a móri vérengzéshez. Az ügyészség ennek ellenére nem ejtette a vádat a neki korábban alibit igazoló Gy. család és a varrónő ellen. A bíróságon tegnap Vasvári Csaba tanácselnök azzal kezdte a felmentő határozat indokolását, senki nem köteles ártatlanságát bizonyítani, és nagy szerencsének nevezte, hogy hazánkban már nincs halálbüntetés. Ismertette azokat a vádbeli pontokat, amelyekbe az ügyészség – mint lényeges, ellentmondásos elemekbe – kapaszkodott. A PKKB szerint azonban nem tartozik ezek közé, hogy Kaiser milyen színű alsónadrágot viselt, amikor a Gy. család lakásán krumplis tésztát evett a móri vérengzés időpontjában, illetve az sem, hogy a varrónő hányadik kávéját itta, amikor a férfi meglátogatta a műhelyében. Az indokolás kifejtette, hogy az eljárásban az ügyészség nem árulta el, milyen bűncselekményhez köti a hamis tanúzást.
A vádhatóság képviselője a terheltek bűnösségének megállapítása miatt nyújtott be fellebbezést, az érintettek tudomásul vették a PKKB döntését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.