Gyengén ellenőrzött bankok, kiugróan magas fizetések

Árva László
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia gazdasági havilap, az Alternatives Economiques több cikkben is vizsgálta az elmúlt hónapok során, hogy mikor, melyik országban hogyan alakultak a pénzügyi szektorban a jövedelmek. Az egyik érdekes megállapítása az volt, hogy Franciaországban 1980 után, vagyis a bankszektor liberalizálását követően a pénzügyi szektorban a fizetések folyamatosan nőttek a gazdaság egészéhez képest, és 2010-re a pénzügyi szférában dolgozók bruttó fizetése már 70 százalékkal volt magasabb, mint az összes többi ágazatban dolgozók fizetése. A pénzügyi szektor tehát az állami ellenőrzés lazulását nagyon eredményesen tudta az ott dolgozók bérének emelésére fordítani – nyilván a bankok és a biztosítók kimagasló nyeresége miatt. A másik érdekes megállapítás a lapban az volt, hogy nem feltétlenül abban az országban keresnek a bankárok sokat, ahol jól működik a bankrendszer. Németországban például, ahol a bankrendszer sokkal stabilabb, mint Franciaországban, a pénzügyi ágazatban dolgozók – szemben francia kollégáikkal – éppen hogy kevesebbet keresnek, mint a német feldolgozóiparban foglalkoztatottak.
Nem meglepő ezek után, hogy Magyarországon is a pénzügyi ágazatban még a válság után is jóval magasabbak a jövedelmek, mint a gazdaság többi ágazatában. A KSH adatai szerint 2011 első fél évében „a legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység volt (480 200 forint), ezt az információ és kommunikáció (394 900 forint), valamint az energiaipar követte (371 200 forint). A legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (124 900 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (145 600 forint) ágakban dolgozók kerestek”.
Az elmúlt húsz év során a közgazdaságtanban uralkodó „hatékony piacok elmélete” azzal indokolta a pénzügyi szféra kiemelkedő jövedelmeit, hogy a pénzügyi piacok egyfelől automatikusan biztosítják a gazdaság egyensúlyát, másfelől megteremtik a gyors gazdasági növekedéshez szükséges pénzügyi forrásokat – és ezt a szolgálatot honorálni kell a jövedelmekkel is. Ezen elmélet szerint az állami beavatkozás csak ront a gazdaság helyzetén, a minél kevésbé szabályozott pénzügyi piacok pedig automatikusan megteremtik a kiegyensúlyozott és stabil növekedés feltételeit. A „hatékony piacok elméletének” követői több közgazdasági Nobel-díjat is besöpörtek az elmúlt évtizedekben, míg az ezt az elméletet briliánsan kritizáló Hyman Mynski nemhogy Nobel-díjat, de más elismerést sem kapott haláláig. Mynski írásai csak 2009 után váltak hirtelen bestsellerré, és kezdték napjaink nagy gazdasági válságát Mynski-pillanatnak nevezni, jelezvén, hogy ekkor igazolódtak be jóslatai arra vonatkozóan, hogy a pénzügyi piacok valójában nem önszabályozók, és megfelelő állami ellenőrzés nélkül a pénzügyi válságok elkerülhetetlenek.
A világ azonban változik, és ha ez a magyar pénzügyi szektorban dolgozók bérében nem tükröződik is, más jelei már vannak a változásoknak. A pénzügyi piacok mindenható önszabályozásában szinte feltétel nélkül hívő Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetői is kezdték bírálni a pénzügyek reálgazdaság feletti túlhatalmát. Pár nappal ezelőtt jelent meg a világ hírügynökségeinél az hír, amely szerint Mark Allen, az IMF regionális képviselője a lengyel Krynicában rendezett gazdasági fórumon azt mondta: „A bankrendszer akkorára nőtt, hogy az már nem szolgálja se a világ jólétét, se a reálgazdaság növekedését … és ez a trend nem tud folytatódni, a következő évtizedekben vissza fog fordulni, és kisebbé válik a bankrendszer.”
A világ átalakulóban, és sok minden, amit az elmúlt negyven évben közgazdaságtani szentírásként tanítottak a világ nagy egyetemein és üzleti iskoláin, megkérdőjeleződik a válságot követően. Ezek a tanulságok hazánkban is érvényesek. A Mynski-pillanat a válsággal együtt itt is elérkezett.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.