Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Harapófogóban a kormány

Torkos Matild
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a világban. Tegnap a tévé képernyőjére tapadt szemmel figyeltem a parlamenti ülés közvetítését, és nem akartam hinni a szememnek, fülemnek. Mintha a patkó ellenzéki szektorában ülő képviselők egy pillanatra sem lennének képesek elfelejteni a szavazatgyűjtésre irányuló pártos érdekeket, hogy két választás között legalább két-három esztendőt fordíthatnának arra is, hogy a magyar polgárok hétköznapi gondjaira keressenek megoldásokat, elfelejtve egy időre a népszerűségi indexük alakulását.
A kormányfő hétfőn egy intézkedéscsomag javaslatával állt a Tisztelt Ház elé, amelynek tiszta és világos célja, hogy az Országgyűlés védje meg a bérből és fizetésből élő lakosságot a devizahiteleik miatt rászakadt kamatrabszolgaság igájától, hogy szabjon gátat a rendelkezésükre álló hatósági ár alkalmazásával a rezsiköltségek elszabadulásának, hogy törvényi úton tiltsa meg Magyarországon az uzsorakamatra való hitelezést azzal, hogy a teljes hiteldíjmutatót harminc százalékban maximálja. Szinte hihetetlen, hogy a kormányfőnek kell az Országgyűlésben előállnia azzal a javaslattal, hogy a Magyarországon működő bankok szíveskedjenek már a magyar ügyfeleik hitelügyeinek intézése közben forintban felmerülő költségeiket forintban, nem pedig devizában ráterhelni az adósaikra.
Az ellenzék – a baj okáért felelős szocialistákkal az élen – hosszú hónapok óta éles hangon követelte, hogy a kormány oldja meg a problémát, segítsen végre a devizahiteleseken. Majd, amikor a kormány nekilátott a szinte megoldhatatlan problémahalmaz kezelésének, azaz a devizahitelesek különböző problémafokozatot jelentő rétegeire kidolgozva a megfelelő megoldásokat, akkor sakálként ugrottak rá a megoldási javaslatokra. Hol kigúnyolták azokat, mint például a családi házaikból kilakoltatottak számára kidolgozott ócsai lakóparkra vonatkozó javaslatot, hol lekicsinyelték az intézkedéseket, mint az árfolyamgát bevezetését, mondván, az csak elodázza a bajt. Most, hogy a miniszterelnök azt javasolja, hogy az Országgyűlés tegye lehetővé a hitelek egyösszegű visszafizetését 180 forintos frankárfolyamon, a mindig elégedetlenek kórusa mintha megzavarodott volna: egyesek azt kifogásolják, hogy ez csak keveseknek segít, mások, akik igen hamar rájöttek, hogy banki forinthitelből is megoldható lesz az egyösszegű törlesztés, már amiatt óbégatnak, hogy mekkora kár éri a szegény magyar bankrendszert.
Érdekes módon a devizahitelek egyösszegű teljes törlesztésének lehetővé tételéről szóló kormányjavaslathoz a hazai ellenzéknél objektívabban viszonyulnak Londonban. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői szerint ha az elképzelést „jól megtervezett” módon hajtják végre – hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés –, az hosszú távon „nagyon pozitív” fejleménynek bizonyulhat.
Nehéz józan ésszel felfogni, hogyan lehetséges az, hogy egy 150 forint körüli frankárfolyamon hosszú évekkel ezelőtt felvett devizaalapú hitelnél, az eddigi – meglehetősen homályos számításokon alapuló – kamattörlesztéseket kinyögve, a sokszor szinte megduplázódott tőketartozásra figyelemmel miért is kerülhet csőd közeli helyzetbe az a bank, amely most egy összegben hozzájut a követeléséhez. Amikor nem kell a bedőlni látszó ingatlanpiacon tapasztalt árakon értékesíteni a megnőtt hitelkövetelés összegének szinte feléért a jelzáloggal terhelt ingatlant, nem kell a végrehajtót sem fizetni, sőt nem kell felkutatni az adósság miatt világgá ment adósokat sem, miként kezeseik vagyona és jövedelme után sem szükséges kutakodni. Csak be kellene érni a tervezett haszonnál valamivel kevesebbel. Ezt az elérhető hasznot garantálja a közeljövőben megalkotandó törvény a kockázat megosztásának elve alapján. Figyelemre méltó, hogy míg Amerikában a bankok mentek csődbe a jelzáloghitelezés miatt, addig nálunk az emberek váltak kiszolgáltatottá, majd a házaikból – amelyben ott volt addigi életük munkájának, megtakarításának eredménye is – elkergetve még hátralévő életükre is kamatrabszolgává téve. Az elviselhetetlen teher miatt nagyon sokan menekültek öngyilkosságba!
Felfoghatatlan, hogy vajon miért rendülne meg a magyar bankrendszer attól, ha a hitelnyújtás idejéhez képest ma magasabb árfolyamon, egy összegben visszakapja a pénzét? Ma már jól látható az is, hogy a világ pénzügyi folyamatait jól ismerő külföldi multinacionális pénzintézetek magyar leánybankjai pontosan látták, milyen következményekkel jár majd az, ha a világgazdaság kétszeres növekedésével szemben négyszeres pénzmennyiséget hoznak forgalomba. Ők jól tudták, ha kipukkan a lufi, akkor a korábbi történelmi tapasztalatok okán a menekülő valutának számító svájci frank árfolyama meg fog ugrani. Pontosan ezért kötötték a svájci frankhoz a hiteleiket. Lényegében a nullával tették egyenlővé a saját kockázatukat, és beláthatatlan csillagászati magasságúra kalibrálták a várható nyereségüket, bebiztosítva azzal, hogy az adósokon kívül még a készfizető kezesek vagyona és élete munkája is garantálja a biztos hasznot.
A szocialisták elégedetten dörzsölhették a kezüket amiatt, hogy tényleg sikerült egy akkora időzített aknát kibiztosítaniuk és hátrahagyniuk a jobboldali kormánynak, amibe minden emberi számítás szerint tényleg bele kellett volna buknia. Csak azzal nem számoltak szinte az utolsó pillanatig, hogy ez a kormány a cselekvéshez megkapja majd a kétharmados felhatalmazást. Nem számoltak a nép bölcsességével, amely a megörökölt rendkívüli helyzethez rendkívüli döntések meghozatalára képes felhatalmazással emelte Orbánékat a hatalomba.
Ne feledjük el azt sem, hogy miért is kellett felvennünk a Nemzetközi Valutaalaptól és a EU-tól azt a húszezermilliárdos gigahitelt, amelynek törlesztését a központi költségvetésen keresztül a nyakunkba varrták. Ne feledjük, hogy a nyakló nélküli devizahitelezés is az egyik oka volt annak, hogy ilyen módon kellett tartalékot képezni a jegybanknak, sőt százmilliárdokkal kellett védeni a magyar bankrendszert az adófizetők kontójára, a külföldi anyabankok helytállása helyett. Ez az igazi elszámoltatás, nem pedig az, hogy néhány országfutó szélhámos a bíróság előtt felel. Ez az igazi intellektuális elszámoltatás, amikor megosztjuk a böszme módjára a nép nyakába varrt terhet a verejtékünk árán hasznot bezsebelő társaságokkal, nem pedig az, hogy néhány szolgalelkű becstelen briganti csuklóján kattanni látjuk a bilincset, hogy azután fehérgalléros jogtudorok minimalizálhassák a megérdemelt büntetést.
Ez az elszámolás igazságot teremt, erőforrásokat rendez át a magyar nép javára, ebbe senki nem láthat bele bosszút, ez a megtorlás iránti ösztönt sem elégíti ki, viszont lényegi gondjainkat mégis az olyan intézkedéseket tartalmazó javaslatok oldják meg, mint amilyet a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés elé terjesztett.
Nem meglepő, hogy felhördült a bankvilág, sem az, hogy alkotmánybírósági beadvánnyal fenyegetnek meg azzal, hogy majd nemzetközi bírói fórumok elé viszik az ügyet. Elég tréfás pernek nézünk elébe: csak a világ civil lakossága lesz velünk szolidáris, ha a kormányunkat azért citálják majd bíróság elé, mert népének lehetővé tette, hogy egy összegben törleszthesse a hitelét, és megszabaduljon a legkizsákmányolóbb hitelkonstrukciótól, amit valaha is össze tudtak rakni az ügyes pénzügyesek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.