Hitel miatt kerültek utcára

Úgy tűnik, nemcsak anyagilag teszik tönkre az embereket a svájci frankban felvett hitelek, a családtagokat is elmarhatják egymástól. Egy Somogy megyei házaspár kénytelen volt a nagyszülőknél hagyni gyermekeit, hogy a fővárosban próbáljon szerencsét. Munka híján azonban csak az idegenek jó szívvel adott aprópénzéből élnek.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakásunkat elvette a bank. Az utca lett az otthonunk. Se pénzünk, munkánk, lakásunk, ennivalónk sincs! Kérem, segítsenek! Bármilyen segítséget elfogadunk. Ez olvasható azon a kartonpapíron, amelyet egy kétgyermekes házaspár tett maga elé Budapesten a népligeti aluljáró koszos, kopott kövezetére. Elnyűtt arccal, csomagjaikon ülve várják a csodát és azt a pár száz forintnyi segítséget, amit naponta koldulásból gyűjthetnek öszsze némi élelmiszerre.
Sándor és Júlia – nevezzük őket így – 2007 októberében vett fel 5,3 millió forintnyi hitelt, hogy az albérletből végre saját lakásba költözhessenek gyermekeikkel. A döntés felelősségteljes volt: mindketten dolgoztak, így játszva ki tudták fizetni a havi 35 000 forintos törlesztőrészletet. Később azonban elvesztették munkahelyüket, és a törlesztőrészletek hónapról hónapra emelkedtek. Ma már havi 150 ezer forintot kellene fizetniük a banknak, ami még egy jó keresetű embert is megterhelne. Mára a tartozásuk eléri a 12 millió forintot, a kifizetetlen rezsiköltség félmillióra rúg. A körülbelül hatmillió forint értékű, másfél szobás, 52 négyzetméteres vidéki lakásukat először hétmillió forintért akarta elárverezni a bank, de mivel háromszori kikiáltás után sem volt jelentkező, ma már hárommillióért is elvihetné bárki.
A kétségbeesett szülők úgy döntöttek, a fővárosban próbálnak munkát keresni. A 12 éves kislányukat és 8 éves kisfiukat Júlia édesanyjánál hagyták, ő lett a gyámjuk. Az a céljuk, hogy legalább havonta egyszer meglátogathassák őket. Ez azonban – akárcsak a napi betevő – az adakozó embereken múlik. – Nem a jómódúaktól kapunk, hanem azoktól, akik hozzánk hasonló sorsúak – tudom meg Sándortól. Azt is elmeséli, hogy a kisgyermekes szülőktől sosem fogadnak el segítséget, hisz tudják, milyen nehéz felnevelni egy gyermeket. Őket inkább arra kérik, költsék azt a kis pénzt a gyermekükre. – Miért nem mennek haza a nagyszülőkhöz, hisz itt sincs munka – kérdezem értetlenül. A válasz egyszerű és vitathatatlan: nem akarják elenni gyermekeik elől azt a kis ennivalót, amit a nagyszülők a családi pótlékból megvesznek nekik. A kicsik ma is úgy tudják, a szüleik dolgoznak. Sejtelmük sincs arról, hogy minden éjjel a szabad ég alatt kell aludniuk.
Júlia és Sándor kezdetben egy bevásárlóközpontban takarítottak, azonban megszűnt ott is a munkalehetőség, ráadásul nem kerestek vele annyit, hogy ki tudják fizetni a munkásszállót. A tisztességes, mindig dolgozó házaspár négy hónapja kénytelen minden éjjel az utcán álomra hajtani a fejét, nappali melegedőkben tisztálkodni és ruhát mosni. Hajléktalanszállón is próbálkoztak, ám ott csak várólistára kerültek. A hajléktalanszállótól egyébként is tartanak, mert azt mondják, még egymást is meglopják a lakók. Nem barátságosabb azonban az utca sem. Gyakran zaklatják őket, el akarják venni pulóverüket, takarójukat. – Az utcáról nem lehet munkába menni. Van, hogy egész éjjel csak 2-3 órát alszunk a zaklatások és a zaj miatt – panaszolja Sándor.
Most nem tudják, mi lesz velük. Sándor azt mondja, ha valaki kétkezi, tisztességes munkát végez, akkor sem tudja még nyugdíjaskoráig sem visszafizetni a megnőtt hitelt. – Ha beleszakadunk, akkor sem tudunk kifizetni 12 milliót – szomorodik el a férfi. Ha a gyerekeik kerülnek szóba, elhomályosodik a szemük, nem sokat beszélnek róluk, de az arcukon legördülő könnycseppek elárulják hatalmas fájdalmukat. Most abban reménykednek, hogy valakitől kapnak szállást és munkát. Azt mondják, szeretnek dolgozni, bármit elvállalnának. Legnagyobb álmuk, hogy a kezdeti segítség után saját lábukra álljanak, dolgozzanak, lakást béreljenek, és felhozzák gyermekeiket a fővárosba, hogy újra együtt lehessenek, mert az „mindennél többet ér”. – Bízunk a jó Istenben, hogy ezt megadja nekünk. Mindennap fohászkodunk hozzá – mondják elmerengve. Addig pedig marad az aluljáró, a szabad ég és a járókelők jóindulata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.