Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Hosszabb szakképzést akar a Fidesz

A kormánypárti oktatáspolitikusok többsége nem támogatja a három évre lerövidített szakképzés kizárólagos bevezetését, pedig ez szerepel a készülő új szakképzési és a köznevelési törvény tervezetében is – derült ki a parlament oktatási és tudományos bizottságának ülésén.

2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új szakképzési törvény tervezetének legfontosabb elemeit ismertette bizottsági meghallgatásán Matolcsy György. Leszögezte: a cél az, hogy a 10 év alatt tervezett egymillió új munkahely döntő része a termelésben, iparban jöjjön létre, ehhez pedig meg kell teremteni a szakképzési hátteret. A nemzetgazdasági miniszter szerint duálissá válik a szakképzési rendszer. Ennek lényege, hogy míg az elméleti képzést továbbra is az iskolák végzik, addig a gyakorlati oktatás többnyire a vállalati szektorban történik majd. Emellett négyről három évre rövidül a szakképzés időtartama. Matolcsy leszögezte: a tervek szerint még az idén elfogadják az új szakképzési törvényt, amely együtt mozog az új köz-, felsőoktatási és az önkormányzati törvények tervezeteivel, vagyis még az ősszel mind a négy törvényt el kell fogadnia a parlamentnek. Kijelentette: jövőre bizonyosan nem csökkennek a szakképzésre fordítható források, és sokan meg fognak döbbenni azon, hogy a következő években mekkora pluszforrások kerülnek be a felsőoktatásba.
Az ülésen a kormánypárti többség egyetértett a szakképzési törvény Matolcsy által ismertetett tervezetének főbb elemeivel, ugyanakkor amellett foglaltak állást, hogy nem lenne célravezető a hároméves lerövidített szakképzés kizárólagossá tétele. Pokorni Zoltán, a bizottság fideszes elnöke lapunknak ennek kapcsán kifejtette: félő, hogy ha a szakmunkástanulók csak nagyon alacsony számban tanulják a közismereti tárgyakat, akkor esetleges munkahelyváltás esetén esélytelenné válnak a piacon. Hozzátette: természetesen van egy olyan réteg, amely esetében indokolt lehet fenntartani a redukált képzés lehetőségét, hiszen ma a szakmunkástanulók egyharmada a végzettség megszerzése előtt lemorzsolódik. Pokorni szerint olyan differenciált rendszer lenne jó, amelyben egymás mellett működik a három- és négyéves képzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.