Indiai keresztapák

Karczag Eszter
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrizetbe vették a szicíliai keresztapa indiai reinkarnációját, Dzsanardana Reddyt, a déli Karnataka állam „királycsinálóját”. A bellaryi főhadiszálláson lefoglalt egymillió dollár, megszámlálhatatlan aranyrúd és több ezer oldalnyi terhelő dokumentum buktatta le végül a központi kormányt is átszövő, és egyre nagyobb társadalmi tiltakozást kiváltó korrupció egyik főszereplőjét.
A Reddy testvérek, Karunakara, Srinivása és Dzsanardana 1998-ban még a nacionalista Bharatija Dzsanata Párt (BJP) aktivistáiként járták a dél-indiai régiót, ám adománygyűjtő önkéntesekből alig egy évtized alatt politikai és gazdasági hadurakká váltak. Eközben a két déli állam, Karnataka és Andhra Pradesh teljes vasércbányászata és -kereskedelme a család kezébe vándorolt. Ami azonban öt éve még csak pletyka volt, mára beigazolódott: az illegális bányászat valóban létezik, és India lassan belefullad a korrupcióba. Noha Reddy – fényűző villájának falai és temérdek szolgája között – következetesen tagadta, hogy kiskirály lenne, a tőle egyre elhatárolódó kormány két éve mégis nyíltan a helyi illegális bányászat vizsgálatára nevezte ki Santosh Hedge ombudsmant. A legfelsőbb bíróság egykori bírája megállapította, a Reddy család legkevesebb 3,5 milliárd dollárnyi adóbevételtől fosztotta meg az államot, ám ez az összeg csupán aprópénz a telekommunikációs cégek állami pályázatain állítólag elcsalt 39 milliárd dollárhoz képest. Az indiai központi nyomozóiroda vizsgálata kiderítette, hogy a karnatakai maffia összesen hat külföldi cégen keresztül bonyolította üzleteit a vasérc legnagyobb felvevőpiacának számító Kínával. Hedge júliusi jelentése szerint – mely várhatóan sok más letartóztatás alapjául szolgál a közeljövőben – Dzsanardana Reddy láthatatlanná vált az állam számára, teljesen kibújva az adófizetés alól, Karnataka Bellary körzete pedig „önálló köztársasággá vált, gyakorlatilag független Indiától”. Reddyék 2008-ban már magánál a BJP-nél is hatalmasabbak voltak; egy adóreform terve miatt Dzsanardana majdnem megdöntötte saját kormányát, ahol testvéreivel együtt fontos miniszteri posztokat töltött be. A BJP vezető politikusai végül megszakították a kínossá váló barátságot – a múlt heti rajtaütést megelőző napon ki is zárták a kabinetből a testvéreket.
Indiában az üzleti és a politikai szektor káros összefonódása miatt a befolyásos személyek maguk is olyan „sokoldalúak”, mint névjegykártyáik, amelyeknek egyik felét politikusi, a másikat üzletemberi identitásuknak tartják fenn. A kapcsolatok nélküli vállalatoknak nincs helyük a piacon, de a patronázsrendszer miatt rengeteg veszteséges céget áraz túl a tőzsde, s a pályázatokon milliárdok tűnnek el. A korrupció a kormányzó Kongresszus Párt hatalmát is veszélyezteti; a miniszterelnököt néhány hónappal ezelőtt éppen a társadalmi válságot elmélyítő BJP szólította fel az ENSZ korrupció elleni egyezményének ratifikálására. Jobb későn, mint soha, remélheti most mindenesetre Manmohan Szingh kormányfő, aki – megrémülve a 74 éves aktivista, Anna Hazare sikeres mozgalmától – megtette az első lépéseket az elhatalmasodott korrupcióval szemben, immáron olyan politikusokat és üzletembereket is pellengérre állítva, akik eddig teljes védettséget élveztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.