Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 11.
Emlékezés Lénárd Ödönre. A neves piarista szerzetes a kommunista hatalommal való szembenállása miatt majdnem 19 éven át raboskodott. VI. Pál pápa közbenjárására Kádár János 1977-es vatikáni látogatását követően engedték ki a váci börtönből. A rendszerváltozást követően rehabilitálták, haláláig, 2003-ig a katolikus papok politikai pereinek kutatásával foglalkozott. A száz éve született szerzetes verseit, esszéit, lelkiségi írásait összegezve előadásban emlékezik rá az Erdélyi Magyarok Egyesülete. A hitvalló Lénárd Ödön atyáról Rászlai Tibor eszmetörténész tart előadást.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Szeptember 12.
Kávé és külpolitika. Éltető Andrea, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Sobieski Tamás, a Magyar Nemzet munkatársa tart előadást Portugál sors az államcsőd? Új kormány, új mentőöv címmel.
Helyszín: Magyar Külügyi Intézet (1016 Budapest, Bérc utca 13–15.).
Időpont: 10 óra

Beszélgetés Ljudmila Ulickajával. Az írónővel debreceni tartózkodása idején Goretity József, Imágó című új regényének fordítója beszélget.
Helyszín: Debreceni Egyetem BTK, főépület (Debrecen, Egyetem tér 1.).
Időpont: 16 óra

Energiapolitikai hétfő este. Az Energiapolitika, 2000 Társulat folytatja energiapolitikai előadás-sorozatát. A következő előadást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két tisztségviselője, Kovács Pál államtitkár és Hízó Ferenc főosztályvezető tartja A kötelező átvételi rendszer (kát) átalakítása címmel.
Helyszín: Energiapolitika, 2000 Társulat (1053 Budapest, Veres Pálné utca 10. I. emelet).
Időpont: 17 óra

Páskándi Géza-emlékest. Páskándi Géza Kossuth-díjas író, költő, drámaíró emlékére tartanak estet a Klebelsberg-kultúrkúriában. A közreműködő színművészek: Kovács Éva és Ferenczy Csongor. Szerkesztő-rendező: Szugyiczky István színművész. A belépődíj 1200 forint. Interneten is lehet jegyet rendelni a [email protected] e-mail címen vagy a www.kulturkuria.hu honlap adott rendezvényéhez tartozó oldalán.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 19 óra

Szeptember 13.
Magyar földrajzi felfedezők. Varga Zsolt, a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője híres és kevésbé ismert magyar felfedezők életét, kalandjait mutatja be sorozatában. Ez alkalommal Utazás a mesés keleten címmel Stein Aurélról és Baktay Ervinről beszél.
Helyszín: Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Tettye Oktatási Központ (Pécs, Tettye tér 8.).
Időpont: 17 óra

„Deviáns” domonkosok. Albertus Magnus – az arisztotelészi szemléletmód meghonosítója címmel tart előadást Rászlai Tibor eszmetörténész.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Malenykij robot. A gulágot túlélő Wiedermann Piroskával és Berghoffer Róberttel találkozhatnak az érdeklődők.
Helyszín: Erzsébetligeti Színház, Harmónia terem (1165 Budapest, Hunyadvár utca 43/b).
Időpont: 18 óra

Szentgyörgyvölgyi Péter művelődéstörténeti sorozata. Az előadás címe: Történelmi, irodalomtörténeti, családtörténeti kalandozások Dél-Erdélyben Nagyenyedtől a Szászföldön át Vajdahunyadig.
Helyszín: Belvárosi Polgári Szalon (1056 Budapest, Cukor utca 5.).
Időpont: 18 óra

Művészettörténeti sorozat. Ludmann Mihály diavetítéssel illusztrált sorozatának előadása ezúttal: Iktinosz és a görög építészet világa. A belépődíj 700 forint.
Helyszín: Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18.30

Szeptember 14.
A fejedelem bujdosótársa. A Rákóczi Szövetség klubjában Kis Domokos Dániel történész, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa tart előadást a 250 éve született Mikes Kelemenről.
Helyszín: Magyarok Háza, Bartók-terem (1052 Budapest, Semmelweis utca 1–3.).
Időpont: 17 óra

A Délvidék mindennapjai. Délvidéki magyar élet, ahogy az újságokban nem szerepel címmel hallhatnak beszélgetést az érdeklődők Miskolczi József délvidéki újságíróval.
Helyszín: Szent Kinga Közösségi Otthon (1053 Budapest, Egyetem tér 5.).
Időpont: 19 óra

Szeptember 15.
Konferencia Csók Istvánról. A Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága–Szent István Király Múzeum és Városi Képtár–Deák-gyűjtemény a festőművész életművét bemutató tudományos konferenciát szervez. Előadást tart többek között Jurecskó László (A népművészet értelmezése Csók István művészetében), Gippert László (Restaurátor Csók István esemény-emlékműve előtt), Millisits Máté (Úrvacsorák Sáregresen, keresztelők Őcsényben: egyháztörténeti adalékok Csók István művészetéhez), Molnár Eszter (Csók István retrospektív alkotói imázsépítése – Önéletírás az útkeresés éveiről), Kalmár Ágnes (Pierrot és Coco kakas. Gyermek és játék Csók István életművében. A Züzü-képek, 1914–15). Fél kettőkor a résztvevők megtekinthetik a Csók István-életműkiállítást Révész Emese tárlatvezetése mellett.
Helyszín: Hiemer-ház (Székesfehérvár, Oskola utca 2–4.).
Időpont: 10 óra

Amit a szívbetegségről tudni érdemes. Andrássy Gábor kardiológus főorvos, a budapesti Szent Ferenc Kórház orvos igazgatója tart előadást a kérdésről.
Helyszín: Ady Endre Művelődési Ház (1042 Budapest, Tavasz utca 4.).
Időpont: 16 óra

Szeptember 17.
Író-olvasó találkozó. Jókai Anna Kossuth-díjas írónő A keresztény ember felelőssége az író szemével címmel tart előadást Adonyban, majd kötetlen beszélgetésen válaszol az érdeklődők kérdéseire.
Helyszín: közösségi kulturális központ és könyvtár (Adony, Rákóczi út 28.).
Időpont: 17 óra

Előadások a szegedi minoritáknál. A sorozat előadását ezúttal Csókay András idegsebész főorvos tartja Vallomások: magánélet és idegsebészet Krisztussal címmel, a 18 órai szentmise után. A részletekről a +36 (20) 209 6252-es telefonszámon, illetve a [email protected] e-mail címen lehet érdeklődni.
Helyszín: szeged-felsővárosi Szent Miklós minorita plébánia (Szeged, Munkácsy utca 7–9.).
Időpont: 18 óra

Nyitott templomok éjszakája. Az V. szakrális művészetek hete részeként ismét megrendezik a nyitott templomok éjszakáját. Az eseményen számos templomban este 8 órakor Liszt Ferenc egy-egy szakrális műve csendül fel. A helyszínekről, a programokról és az időpontokról részletes információk olvashatók az Szmh.hu és az Ars-sacra.hu oldalon.
Időpont: szombat este, éjszaka

Szeptember 17–18.
Temetői séták. A Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság sétákat szervez Budapest nevezetes temetőibe a kulturális örökség napjai alkalmából. A 17-i Óbudai temetői sétát Szakály Sándor történész, a Fiumei útit Katona Tamás történész, a 18-i Fiumei útit Zsigmond Attila, a Budapest Galéria főigazgatója, a Farkasréti temetőit pedig Tóth Vilmos történész vezeti. Találkozó a temetők főbejárata előtt a megadott időben.
Helyszín: Óbudai temető (1037 Budapest, Bécsi út 365–371.), Fiumei úti temető (1086 Budapest, Fiumei út 16.), Farkasréti temető (1124 Budapest, Németvölgyi út 99.).
Időpont: 17-én 10 óra (Óbuda),
17-én 16 óra (Fiumei út), 18-án 10 óra (Fiumei út),
18-án 13 óra (Farkasrét)


Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.