Ítélet állatkínzásért

2011. 09. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyéves, két évre felfüggesztett fogházra ítélte tegnap halmazati büntetésként állatkínzásért a Budaörsi Városi Bíróság Sz. Lászlót, aki tavaly nyáron Érden két késszúrással végzett egy nála bértartásban lévő lóval. Tettét akkor követte el, amikor Felhő gazdái közölték vele, hogy elégedetlenek a körülményekkel, ezért máshová viszik az állatot. A ló szívét érték a szúrások, percekig szenvedett, míg az utcán kimúlt. Tizenhat éves gazdája éppen a hátán ült, sokkot kapott, azóta sem tudta túltenni magát a történteken. Ugyanezen a napon három másik, nagyon rossz állapotban lévő, parazitákkal teli, kiszáradt, beteg lovat elvittek a férfitől, azóta a Noé Állatotthon gondoskodik róluk.
A tegnapi tárgyalásra nemcsak negyven-ötven állatvédő, hanem egy tucat rendőr és polgárőr is érkezett. A bíró zárt tárgyalást rendelt el arra hivatkozva, hogy előző alkalommal a vádlott nem mert kérdezni, mert attól tartott, meglincselik. Ráadásul – folytatta – az egyik közösségi portálon szerveződő klub arra biztatta támogatóit, hogy verjék meg a férfit.
Az atrocitás azonban elmaradt, talán a rendőröknek köszönhetően, de a bekiabálásoktól – gyilkos, ezt érdemled te is, nincs igazság – nem védhették meg. Az elsőfokú ítélet indokolását már a közönség is hallhatta, a bíró hosszan sorolta a bűncselekményeket, amelyekben a gyakran ellentmondásba keveredő, ötven év körüli vádlottat bűnösnek találták. Védekezésében a férfi azt állította: abban a hitben volt, hogy Felhő az ő tulajdona is, így bármit megtehet vele, ráadásul meggyőződése, hogy a ló vágóállat, bármikor elpusztítható és feldolgozható.
A bíróság szerint Sz. László a három másik, elkobzott lovat olyan körülmények között tartotta, amelyek maradandó károsodásukat vagy pusztulásukat okozhatták volna. A rendszeres etetésükről, itatásukról nem gondoskodott, orvos nem tehette be lábát a portájára. A férfi azzal védekezett, hogy 100-150 évvel ezelőtti módszerekkel bánt velük, és azt állította, jó gazdájuk volt.
Az állatvédők szerint szégyenletesen enyhe ítéletet a bíró többek közt azzal indokolta, hogy hasonló ügyekben Magyarországon nincs kellő bírósági joggyakorlat, és általában felfüggesztett szabadságvesztést szabnak ki. Pótbüntetésként a férfit három évre eltiltották a lovas tevékenységektől, és a 380 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ügyész súlyosbításért, a védő enyhítésért fellebbezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.