Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Joav Blum, a kivételes állampolgár

Példátlan döntést hozott a Székesfehérvári Városi Bíróság Joav Blum magyar–izraeli kettős állampolgár büntetőügyében. Az ítélet értelmében ugyanis egy magyar állampolgárnak nem kell ismernie a törvényeket akkor, amikor Magyarországon jogügyletekben vesz részt, s ha bűncselekményt követett el, e járatlanságát a saját védelmében felhasználhatja mentesítő körülményként. Az ügyész fellebbezést jelentett be,  és a bűnösség megállapítását kéri a másodfokú bíróságtól.

Munkatársainktól
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tanút is kihallgatott tegnap a Székesfehérvári Városi Bíróság Joav Blum bűnperében, s ezután hozta meg felmentő ítéletét. A magyar–izraeli kettős állampolgárságú üzletember korábbi állítása szerint három évvel ezelőtt úgy jelentkezett be a Sukorón bérelt ingatlanba, hogy a bejelentőlapot a helyhatóság egyik tisztviselője töltötte ki az akkori polgármester, a jegyző és Joav Blum jogi képviselőjének jelenlétében. Az üzletember csak aláírta a bejelentőlapot.
*
A körülményekből a bíróság azt állapította meg: a magyar–izraeli kettős állampolgárságú Blum formailag elkövette a közokirat-hamisítás bűncselekményét, hiszen előbb jelentkezett be, minthogy beköltözött volna a Kiss utcai ingatlanba. Fordítva kellett volna cselekednie, a jogszabály szerint ugyanis lakásbérlet vagy -vásárlás után első a beköltözés, csak azután következhet a lakcím bejelentése. Ellenkező esetben a bérlő vagy a tulajdonos elkövetheti az úgynevezett intellektuális közokirat-hamisítás vétségét. A bíróság arra jutott, hogy a hazai viszonyok közt tájékozatlan magyar állampolgár joggal feltételezhette, hogy a lakcímbejelentésénél jelen lévő hivatalos emberek jól ismerik a törvényt, így bízhatott abban, hogy magatartása nem jogellenes, vagyis: a bűncselekmény társadalomra veszélyességét illetően Joav Blum tévedésben volt. S bár a törvény alapján a jog nem ismerete nem adhat felmentést a bűncselekmény elkövetése alól, a székesfehérvári bíróság szerint igen.
Bánáti János ügyvéd, Blum védője lapunknak azt mondta: az üzletember szeretett volna beköltözni az először bérbe vett, később megvásárolt, felújításra szoruló épületbe. Bejelentkezése után meg is tette az előkészületeket, hogy rendbe hozza a lakást, ám édesapja Izraelben megbetegedett, majd meghalt. A beköltözésre így nem kerülhetett sor. Blum felvette a kapcsolatot a település lakóival és megpróbált beilleszkedni az új környezetbe.
Az ügyész a tárgyaláson fellebbezést jelentett be és Joav Blum bűnösségének megállapítását kérte. Gieszné Boda Orsolya, a Fejér Megyei Bíróság szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy az iratokat felterjesztik a másodfokú bíróságra.
A magyar–izraeli állampolgárságú üzletember ellen az ügyészség 2009 augusztusában nyújtotta be a vádiratot. Az ügyészség szerint a bejelentkezés azért történt, hogy Joav Blum telekcserével megszerezhesse a Velencei-tó partján fekvő állami területet. Az üzletember akkor választotta lakóhelyéül Sukorót, amikor két Pest megyei gyümölcsösét elcserélte egy több ingatlanból álló sukorói állami területre. A Velencei-tó partján ugyanis a KC Bidding Kft. első osztályú kaszinót és más idegenforgalmi létesítményeket kívánt építtetni. Az üzlet végül meghiúsult, s az állam pert indított a telekcsere érvénytelenségének megállapításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.