Jogos tulajdonos lehet a magyar állam

Optimizmusra ad okot, hogy elismerte az amerikai bíróság a magyar igazságszolgáltatás kiegyensúlyozottságát és törvényességét – mondta lapunknak a Herzog-perben hazánkat képviselő ügyvéd. Thaddeus J. Stauber szerint végül valamennyi követelt festmény esetében bebizonyosodik majd, hogy a magyar állam a jogos tulajdonos.

Győr Ágnes
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni szövetségi kerületi bíróság múlt pénteken megerősítette, hogy a magyar állam a jogos tulajdonosa tizenegy képnek azon 44-ből, amelyekért Herzog Lipót Mór örökösei tavaly júliusban az Egyesült Államokban beperelték hazánkat. Mint arról lapunk korábban is írt, a lépés előzménye, hogy szeptember 3-án az illetékes bíróság elutasította hazánk pergátló kifogásait az amerikai állampolgárságú David L. de Csepel (a báró dédunokája), s két további, Olaszországban élő rokon által kezdeményezett restitúciós (műkincs-visszaszolgáltatási) perben. Korlátozta azonban azoknak a műtárgyaknak a körét, amelyre a báró leszármazottai igényt tarthatnak.
A 11 kép mind olyan festmény, amelyek sorsáról korábban hazai bíróság már döntött. 1999-ben ugyanis a híres műgyűjtő unokája, Martha Nierenberg indított értük pert. A Fővárosi Ítélőtábla végül – részben az 1973-as magyar–amerikai vagyoni egyezményre hivatkozva – visszautasította a követeléseket.
„A kerületi szövetségi bíróság szeptember 3-i döntésében elutasította a felpereseknek azt az állítását, hogy Magyarország a mai napig nem vállalta a felelősséget a világháború alatt játszott szerepéért. Megalapozatlannak találta továbbá az örökösök azon álláspontját, miszerint a magyar bíróságok nem alkalmasak arra, hogy elfogulatlanul tárgyalják a felperesek követeléseit. Ezzel az amerikai bíróság elismerte, hogy a festmények a magyar állam jogos tulajdonát képezik” – olvasható a hazánkat védő Nixon Peabody LLP szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében. Az ügyvédi irodát képviselő Thaddeus J. Stauber kifejtette, nagyon ritka, hogy a háborús időszakhoz kötődő, nemzetközi vonatkozású restitúciós pereknél az amerikai bíróság már ilyen korai szakaszban – legalább részben – elutasítsa a felperesek keresetét.
Hiszen – tette hozzá – a bíróság az örökösök követeléseit megvizsgálásra érdemesnek találta, annak ellenére is, hogy, mint kiderült, a perben nem mondták el ügyükkel kapcsolatban a teljes igazságot.
Thaddeus J. Stauber úgy véli, a bíróságnak a többi műtárgy esetében is ki kellett volna jelentenie, a felperesek összes igényét nemzetközi megállapodások és kompenzációs programok sora már korábban teljeskörűen és végérvényesen rendezte, vagy hogy a követeléseket Magyarországon kellene tárgyalni. – Ennek ellenére, akár az Egyesült Államokban, akár hazánkban folytatódik a per, arra számítunk, hogy a fellebbviteli bíróság a többi festmény esetében is megállapítja, Magyarország a jogos tulajdonos – hangsúlyozta az ügyvéd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.