Jövőre nem lesz tankönyvharc

A tankönyvesekkel és az önkormányzatokkal is egyeztet a bojkott feloldása érdekében az oktatási államtitkár. Bár az állam időben kifizette a tankönyvek árát, Hoffmann Rózsa mindent elkövet azért, hogy a gyerekek az önkormányzatok tartozása ellenére is időben megkapják a tankönyveket. A tankönyvtámogatás jövőre már címkézett forrásként szerepel a költségvetésben, így az önkormányzatok nem költhetik másra ezt a pénzt. Az államtitkár lapunknak kijelentette: a jövő héten a kormány elé kerülhet a nemzeti köznevelési rendszerről szóló törvény.

2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nézi tétlenül az önkormányzatok és a tankönyvterjesztők között dúló háborút, ígérte tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Ennek következménye ugyanis az lehet, hogy gyerekek ezrei maradnak tankönyvek nélkül a tanévkezdésre. Mint arról tegnap beszámoltunk, a terjesztők megkezdték a tankönyvek kiszállítását, ám azokba az iskolákba nem szállítják ki az ingyenes tankönyvellátásra jogosult gyerekek kiadványait, amelyeknek fenntartói még a tavalyi könyvek árával is tartoznak. A Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) ajánlása alapján a terjesztők addig tartják vissza a kiadványokat, amíg az érintett önkormányzatok nem fizetik ki tavalyi tartozásukat és az idei előlegszámlát. Ha nem születik megegyezés, a terjesztők becslése szerint tízezer gyerek maradhat tankönyv nélkül szeptember 1-jén.
– Az állam időben kifizette a tankönyvek árát, vagyis nem a mi hibánkból állt elő ilyen helyzet, ennek ellenére nem nézhetem tétlenül, hogy a gyerekek egy része tankönyvek nélkül maradhat iskolakezdésre. Az adatok szerint 27 önkormányzat tartozik a tavalyi tankönyvek árával, a két legnagyobb adós Pest megye és Hódmezővásárhely – mondta lapunk kérdésére Hoffmann Rózsa. Hozzátette: tegnap levélben fordultak az érintett önkormányzatokhoz, amelyektől jelentést kértek arról, mi az oka a tartozásnak, és van-e esély arra, hogy szeptember 1-jéig megoldás szülessen. Az államtitkár azt közölte, biztató híreket kapott arról, hogy több érintett önkormányzat is tárgyalásokat kezdeményezett a tankönyvesekkel, ami esélyt adhat a megegyezésre. Hozzátette: igyekeznek majd megoldást találni azokban az esetekben is, ahol az önkormányzat nem tudja azonnal rendezni a tartozását, de arra nem mer ígéretet tenni, hogy duplán kifizetik ezt az összeget, hiszen ez igazságtalan lenne az oktatás más szereplőivel szemben. Leszögezte: egyelőre nem jelentheti ki, hogy a tanévkezdésre minden gyerek megkapja a tankönyveket, de azt megígérheti, hogy mindent elkövet ezért, és reményei szerint legkésőbb a tanévkezdés után egy héttel mindenhol rendeződik a probléma. A TVOT üdvözölte az államtitkár erőfeszítését.
Hoffmann Rózsa kijelentette: megakadályozzák azt is, hogy a jövőben ilyen helyzet előfordulhasson. Már megtették a szükséges előkészületeket annak érdekében, hogy a jövő évi büdzsében címkézett támogatásként szerepeljen a tankönyvekre fordítandó forrás, így azt nem lehet majd másra költeni. Eddig ez nem így volt, és a súlyos anyagi gondokkal küzdő önkormányzatok a pénzt másra költötték. Ennek kapcsán Kiss János Tamás, a hazánkban piacvezető, ám csak nevében nemzeti, zömében külföldi tulajdonú Nemzeti Tankönyvkiadó vezetője újságíróknak azt mondta, ők nem csatlakoztak a bojkotthoz, mindenhová kiszállították a szükséges tankönyvmenynyiséget. Kiss szerint a kiadónak Pest megye négy-öt millió forinttal tartozik, tapasztalataik szerint az önkormányzatok igyekeznek rendezni a helyzetet.
Hoffmann Rózsa lapunknak beszélt arról is: elkészült a két új oktatási törvény koncepciója. A nemzeti köznevelési rendszerről szóló új törvény tervezetét (korábbi nevén közoktatási törvény) már be is terjesztették a jövő szerdai kormányülésre. Az új felsőoktatási törvény koncepcióját a két héttel későbbi (szeptember közepi) kormányülésre terjesztik majd be. Hozzátette: a törvényekben foglalt változtatások az idei tanévben még nem lépnek életbe, de a következő tanévben már igen, ezért elegendő időt kell biztosítani az oktatás szereplőinek a változások megismerésére és a felkészülésre. Hoffmann Rózsa ennek a kapcsán a Nemzeti Tankönyvkiadó tanévnyitó konferenciáján kijelentette: a kormányülés után országjárás kezdődik, amelynek részeként az érintettek megismerhetik a koncepciókat. Hozzátette: jelenleg túlszabályozott a közoktatás, ezért egy lazább keretszabályozást szeretnének, amely nagyobb döntési lehetőséget ad a szakemberek kezébe. Leszögezte azt is: az önkormányzati törvény koncepciója az új közoktatási törvénnyel összhangban az iskolák fenntartását az állam kezébe teszi, ugyanakkor bizonyos paraméterek teljesülése esetén az önkormányzatok visszavehetnék a fenntartás jogát. Az államtitkár szerint állami kézbe kell venni a pedagógiai szolgáltatásokat, szakszolgáltatásokat is. Kiemelte: az új közoktatási törvény koncepciója szerint a jövőben a pedagógiai programokat, házirendet a tantestületek fogadnák el, amihez nem lenne szükség fenntartói jóváhagyásra. A pedagógus-életpályamodellről szólva azt mondta, az várhatóan 2013 szeptemberétől léphet életbe. Hangsúlyozta: szó sincs tízezernyi pedagógus elbocsátásáról, és a kötelezően tanítandó órák számát sem emelik. A pedagógusok bérét a jelenlegi tervek szerint 2013 januárjától az állam közvetlenül fizetné, ami garantált bér lenne.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.