Kétlépcsős béremelés jöhet a pedagógusoknak

Kétlépcsős, jelentős összegű pedagógus-béremelést irányoz elő a nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciójának lapunk birtokába került változata. Emellett jelentősen emelkedik az osztályfőnöki pótlék, és egyéves alkotói szabadságra pályázhatnak a pedagógusok. A kormány egyébként tegnap szabad utat adott a Hoffmann Rózsa nevéhez fűződő tervezetnek, így már szinte biztos, hogy még idén új közoktatási törvénye lesz Magyarországnak.

2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta tegnap a kormány a Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár nevéhez fűződő közoktatási (új nevén nemzeti köznevelésről szóló) törvény koncepcióját. Informátoraink szerint ezzel Hoffmann fontos győzelmet aratott, hiszen sikerült elérnie, hogy a jövőben jelentős többletforráshoz jusson az oktatás, holott korábban a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium több komoly takarékossági intézkedést kezdeményezett a területen. Így szorgalmazták, hogy emeljék a tanárok kötelező óraszámát 22-ről 28-ra, de ezt levették a napirendről.

*

A lapunk birtokában lévő, augusztus 23-i dokumentumban ugyan a megtakarítási lehetőségek között szerepel egy mérsékelt (heti 22-ről 24-re) pedagógus-létszámemelés ötlete, az oktatási államtitkárság szerint azonban a nálunk lévő változat nem a hivatalos, végleges koncepció, azt jövő héten hozzák nyilvánosságra, s abban nincs szó óraszámemelésről. A koncepció végrehajtása jelentős többletforrásokat jelent majd az oktatásnak, hisz az egész napos iskola, a pedagógus-életpályamodell és a mindennapos testnevelés bevezetése is pluszpénzt igényel.

Életpályamodell

Az augusztus 23-i keltezésű verzió tartalmazza a pedagógus-életpályamodellt, valamint a tervezett béremelés ütemét és mértékét is. Eszerint kétlépcsős béremelésre kerülne sor. Első lépcsőben az illetményalap az egyetemet végzett pedagógusok esetében a jelenlegi minimálbér kétszáz százaléka, főiskolát végzettek esetében 180 százaléka lenne. Így egy egyetemet végzett gyakornok pedagógus bruttó 156 ezer forintos bérrel kezdene, 3-5 év gyakorlat és sikeres minősítés után azonban továbblépne a pedagógus I. fokozatba, ahol az alapilletménye már 187200 forint volna. A pedagógus II. fokozatban 9-11 év gyakorlat után 234000 forintos alapfizetése lenne, amely a pályán eltöltött évek számától függően emelkedne bruttó 319800 forintig. A pedagógus III. fokozatban 15-17 év után 312000 forint volna az alapilletmény, míg a kutatótanárok 343200 forintos alapfizetéssel kezdenének, ami az évek előrehaladtával elérhetné a 413400 forintot. A főiskolát végzett óvópedagógusok, tanítónők, tanárok gyakornoki kezdő alapfizetése 2013-tól 140400, a pedagógus I. fokozatban 168400, a pedagógus II.-ben 210600 forint, a pedagógus III. kategóriában pedig 280800 forint, amelynek a maximális összege a pályán eltöltött évek számától függően 343980 forint lenne.
Második lépcsőben újabb béremelést hajtanának végre. Ekkor a pedagógus-illetményalap az egyetemet végzettek esetében már a jelenlegi minimálbér 250, főiskolát végzettek esetében 200 százaléka volna. Így egy egyetemet végzett gyakornok alapilletménye 195 ezer forint lenne, a pedagógus I. kategóriában 234000, a pedagógus II.-ben 292500, a pedagógus III. kategóriában 390000, a kutatótanár esetében 429 ezer forint volna. Az összeg az évek előrehaladtával minden kategóriában emelkedne, az elérhető legmagasabb alapfizetés bruttó 468 ezer forint lenne. A főiskolát végzett gyakornok alapfizetése 156 ezer, a pedagógus I. kategóriában 187200, a pedagógus II.-ben 234000 forint, pedagógus III. kategóriában pedig 312000 forint volna. Az elérhető legmagasabb alapfizetés bruttó 382200 forint lenne.
A pedagógus-életpálya szerint a gyakornoki időszak mindenki számára kötelező volna. A gyakornoki fokozat 2-4 évig tart, s minősítő vizsgával zárulna. Aki megfelelt a vizsgán, legfeljebb 9 évre szóló, határozott idejű pedagógusi kinevezést kapna, s továbblépne a pedagógus I. fokozatba. Ha a gyakornoki időszak végén a gyakornok „nem megfelelt” minősítést kapna, pedagógus-munkakörben tovább nem volna foglalkoztatható. Az alapbér mellett a gyakornok ösztöndíjat is kaphatna, ami a gyakornoki alapfizetés legalább 50 százaléka lehetne.

Mesterpedagógusi fokozat

A pedagógus I. fokozatot elérő tanár már lehetne osztályfőnök, csoportvezető és vizsgáztató tanár, ám legkorábban a fokozatban töltött 6., legkésőbb a 9. év során minősítésen kellene részt vennie. Ha ezt sikerrel veszi, a pedagógus II. fokozatba lépne határozatlan idejű kinevezéssel. A pedagógus II. fokozatot elérők pályájuk végéig maradhatnának e kategóriában, ám ha tovább szeretnének lépni, szakvizsgát kellene tenniük, és át kellene esniük a második minősítésen. A pedagógus II. fokozatban minimálisan hat évet kellene eltölteni, ezután lehetne a sikeres vizsgák után átlépni a pedagógus III. (mesterpedagógusi) fokozatba, amenynyiben szakvizsgát tesz, s megszerzi a második minősítést. A tudományos fokozatot megszerző és rendszeresen publikáló pedagógus II. vagy pedagógus III. (mesterpedagógusi) fokozathoz tartozó szaktanárok kutatótanári fokozatba léphetnének, amelynek további feltétele a legalább 14 éves szakmai gyakorlat és a második minősítés megszerzése volna.
A mindenkori nyugdíjkorhatár elérését megelőző ötödik évtől a pedagógusok dönthetnének úgy, hogy alacsonyabb óraszámban tanítanak. Fizetésük ez esetben az óraszámcsökkentés mértékének 50 százalékával csökkenne. A nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak közül az óvodai dajkák is élhetnének e lehetőséggel.
A koncepció jelentős mértékben emelné az osztályfőnöki pótlékot is, ami jelenleg havi 7600 forint. A tervezet szerint ez a jövőben a pótlékalap minimum 10, maximum 30 százalékának megfelelő összeg, vagyis 15600-46800 forint lenne az osztálylétszám, az évfolyam s a hátrányos helyzetű diákok arányának függvényében. Lehetőséget adnának arra is, hogy aki legalább pedagógus II. fokozatot ért el, egyéves alkotói szabadságra pályázhasson. Ehhez a minősítőbizottságnak jóvá kellene hagynia a legfeljebb egyéves szakmai munkatervét. Az alkotói szabadságot tízévente, az életpálya alatt legfeljebb három alkalommal lehetne igénybe venni. Az alkotói szabadságon töltött idő a fizetés nélküli szabadsággal azonos elbírálás alá esne, amelynek ideje alatt a pedagógusok legfeljebb az alapfizetésük mértékéig állami ösztöndíjat kaphatnának.

Iskola egész nap

Mint arról tegnap beszámoltunk, a lapunk birtokában lévő tervezet bevezetné az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton is, s nehezebb feltételekhez kötné a felső tagozat működtetését: az csak ott tartható fenn, ahol évfolyamonként két párhuzamos osztály működése biztosított. Ez megtakarítást eredményezne, hiszen a kisebb tagozatok iskolaközpontokba történő összevonását eredményezné. Az ingyenes, tartós tankönyvek bevezetésére szintén 2013. szeptember 1-jétől, felmenő rendszerben, első osztálytól kezdve kerülne sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.