Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kevesebb állástalan, több munkalehetőség

Az előző év azonos időszakához képest drasztikusan, csaknem 62 százalékkal nőtt az új álláslehetőségek száma augusztusban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adataiból. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint bizakodásra ad okot a bejelentés.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen nőtt a munkaügyi kirendeltségeken bejelentett munkalehetőségek száma az elmúlt egy hónapban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból. 2011 augusztusában a bejelentett álláshelyek száma júliushoz képest 5,7 százalékkal (2400 álláshellyel), a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 61,8 százalékkal (16 800-zal) nőtt. A nyár utolsó hónapjában a foglalkoztatók 44 ezer új álláslehetőséget jelentettek be az NFSZ-hez, így összesen 82 200 szabad álláshely állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 38 900 állás maradt betöltetlen.
A miniszterelnök szóvivője szerint Magyarországnak meg kell nyernie az államadósság elleni háborút, ami csak úgy lehetséges, ha minél több ember munkájára lehet számítani. Éppen ezért bizakodásra ad okot a bejelentés – írta Szijjártó Péter szóvivő közleményében. Kiemelte: a munkát támogató arányos adórendszer kiteljesítésével, valamint a Start munkaprogramok megindításával a kormány gazdaságpolitikájának fókuszában továbbra is a munkahelyteremtés áll.
A legtöbb új álláslehetőséget Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták. Az újonnan bejelentett állások 70,7 százalékát valamilyen támogatott foglalkoztatási formán belül kínálták a munkáltatók, az új támogatott állások száma a tavaly augusztusi adatokhoz képest 140,4 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékű növekedést Nógrád megyében jegyezték, ahol egyetlen hónap alatt több mint a kétszeresére emelkedett az új, nem támogatott álláshelyek száma. A támogatott álláshelyek Budapesten és Békés megyében több mint a másfélszeresükre nőttek.
A munkalehetőségek növekedésével párhuzamosan csökkent az álláskeresők száma. Augusztus utolsó napján összesen 549 ezer álláskeresőt tartottak nyilván.
A pályakezdő álláskeresők száma ugyanakkor még mindig nőtt, az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal. Számuk az összes nyilvántartott álláskereső 10,1 százalékát teszi ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj- Zemplén megyében tartják nyilván az öszszes pályakezdő álláskereső harmadát. Az augusztusban nyilvántartásba vett pályakezdő álláskeresők 24,5 százaléka legfeljebb általános iskolát, 18,5 százalékuk szakmunkásképzőt, 25,6 százalékuk szakközépiskolát, 17 százalékuk gimnáziumot, 4,3 százalékuk technikumot végzett, és csupán 9,2 százalékuk felsőfokú végzettségű. Augusztusban az álláskeresők 57,9 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra, és több mint négytizedük ellátatlan maradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.