Az utóbbi években 4000 hektárról 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete, ezért kormányzati segítség nélkül eltűnhet a piacról – olvasható a Kormány.hu portálon a hét végén megtartott, XXI. Makói nemzetközi hagymafesztiválról készített összegzésben. A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a Vidékfejlesztési Minisztérium a termelőknek. – A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme még az öntözésfejlesztés, ami a hagymatermelés szempontjából szintén elengedhetetlen – fűzte hozzá.
A miniszter kijelentette: a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék, és a kereslet növekszik a kiváló minőségű magyar termékek iránt. Mindehhez azonban szükséges a gazdák összefogása is – idézi a kormányzati portál Mágori Józsefné (Fidesz) parlamenti képviselőt. A szakemberek szerint ha újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, lenne esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltozás idején munkanélkülivé vált tízezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.
Kevés, de jó a szőlő. Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez. Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára tegnap az MTI-nek elmondta, a must cukorfoka magas, és a savak is jók. A portugieser szüreteléséhez augusztus 25-én láttak hozzá, és mára nagyjából be is fejezték a rozébornak szánt kék szőlőkkel együtt. Jelenleg a kékfrankos van soron, amit a bordói fajták szedése követ.
Most a köztársasági elnökről hazudott Magyar Péter