Lassan eltűnik a makói hagyma

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években 4000 hektárról 150-re csökkent a makói hagyma termőterülete, ezért kormányzati segítség nélkül eltűnhet a piacról – olvasható a Kormány.hu portálon a hét végén megtartott, XXI. Makói nemzetközi hagymafesztiválról készített összegzésben. A rendezvényen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta: a nemesítésben, a megfelelő fajták kiválasztásában is szakmai segítséget ad a Vidékfejlesztési Minisztérium a termelőknek. – A vidékfejlesztési stratégia fontos eleme még az öntözésfejlesztés, ami a hagymatermelés szempontjából szintén elengedhetetlen – fűzte hozzá.
A miniszter kijelentette: a makói hagymának van jövője, hiszen világhírű termék, és a kereslet növekszik a kiváló minőségű magyar termékek iránt. Mindehhez azonban szükséges a gazdák összefogása is – idézi a kormányzati portál Mágori Józsefné (Fidesz) parlamenti képviselőt. A szakemberek szerint ha újra fellendülne a hagymatermesztési kedv, lenne esély arra is, hogy a térségben a rendszerváltozás idején munkanélkülivé vált tízezer ember jelentős része újra biztos megélhetéshez jusson.

Kevés, de jó a szőlő. Az átlagosnál kevesebb, de jó minőségű a szőlőtermés a villányi borvidéken, ahol a meleg, napos időjárás a későn érő fajtáknak és a szüretelőknek egyaránt kedvez. Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára tegnap az MTI-nek elmondta, a must cukorfoka magas, és a savak is jók. A portugieser szüreteléséhez augusztus 25-én láttak hozzá, és mára nagyjából be is fejezték a rozébornak szánt kék szőlőkkel együtt. Jelenleg a kékfrankos van soron, amit a bordói fajták szedése követ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.