Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Magyarkártya amerikaiakkal

Komoly aggodalmának adott hangot 2009-ben a pozsonyi kormány amiatt, hogy a Szlovákiában élő magyarok autonómiáját, illetve függetlenségét kívánja támogatni a Fidesz – derül ki a WikiLeaks által közzétett, a pozsonyi amerikai nagykövetségen íródott diplomáciai táviratból.

2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 2009. június 2-án keltezett távirat szerint Miroslav Lajcák akkori szlovák külügyminiszter arra kérte az amerikaiakat, gyakoroljanak nyomást a Fideszre, hogy az akkor ellenzéki párt változtassa meg a Koszovóval kapcsolatos azon álláspontját, mely szerint az Ahtisaari-terv – amely egyfajta autonómiát biztosítana a koszovói szerbeknek – példaértékű modell lehet az Európában élő kisebbségek számára. Lajcák szerint a Fidesz ezáltal tovább gerjesztené az államközi feszültséget. A távirat végén Keith Eddins, az amerikai nagykövetség ügyvivője megjegyzi, Lajcák kérése is alátámasztja azt, hogy nem csupán Ján Slota, hanem az összes szlovák párt a magyarkártya kijátszásával akar választásokat nyerni. A budapesti amerikai képviselet mindazonáltal felveszi a kapcsolatot a Fidesszel, hogy tisztázza pozícióját az ügyben. Daniel Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes és Adrian Cioroianu román külügyminiszter 2007. októberi beszélgetésén is felvetődött Koszovó, mint precedens kérdése. Fried biztosította tárgyalópartnerét, Amerika nem várja el Romániától, hogy hasonló „kiváltságos bánásmódban” részesítse a magyar kisebbséget, mint amilyenben a koszovói szerbek részesülnek majd. Cioroianu ugyanakkor tisztázta: amikor precedensről beszélt, nem a magyarokra, hanem Bosznia-Hercegovinára és a Moldovai Köztársaság szakadár területére, a Moszkva által támogatott Transznisztriára gondolt.
„Ostoba és gonosz” volt a magyar reakció a szlovák nyelvtörvényre az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa szerint – derül ki egy másik diplomáciai jelentésből. Az Origo által idézett dokumentum szerint Knut Vollbaek a helyi diplomatáknak azt mondta, hogy Budapest lépése nemzetközi törvényeket is sérthet. A Bajnai-kormány válaszlépésként 50 millió forintos pénzalapot hozott létre, amelyből a szlovákiai törvény miatt megbírságolt embereket kárpótolták volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.