Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Másodvirágzás, naplemente

Öt év után adott ki új lemezt a Red Hot Chili Peppers: a Los Angeles-i fiúk őszülő halántékkal lazítanak egykori energiabombájuk huzatjában. Az I’m With You sajnos nem lett több, mint egy egykor formabontó rockzenekar halovány másodvirágzásának mementója.

Rajcsányi Gellért
2011. 09. 23. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy hely, ahol mindennap bealkonyul a Nyugatnak: a kaliforniai tengerpart. „Ez a világ és a nyugati civilizáció széle” – énekelte tizenkét éve maga a Red Hot Chili Peppers is a Californicationben a helyről, ahol minden elkezdődött. Ott, a csendes-óceáni tengerpart legjólétibb szakaszán, Los Angeles pálmafás sétányain alapította meg pár fékezhetetlen kölyök a bandát, amely három évtized alatt a világ egyik legismertebb rockzenekara lett. Az óceánparti Venice Beach. A beatkorszak óta zsenik és őrültek, művészek és bűvészek, kondis fickók és drogos selejtek és a belőlük élő kreatív és egyéb iparágak fészke az örökké tűző nap alatt. Ezt a bolondos világot élte és énekelte meg az 1984-es debütáló lemeztől kezdve a Red Hot Chili is. Sőt. A nyolcvanas években talán a fenti típusok mindegyike volt egyszerre. Amit akkoriban műveltek, fedje jótékony homály – talán már ők sem emlékeznek mindenre … A zene viszont megmaradt: pattogós funk, punk és rap került a hiperaktív rockerek koktéljába.
A zenekar magja Anthony Kiedis énekes és Flea, a világ egyik legjobb basszusgitárosa. Elválaszthatatlan, jón és rosszon már rég túl lévő barátok és zenésztársak. A klasszikus felállás Chad Smith dobossal és a Krisztus-képű John Frusciante gitárossal állt össze 1989-ben, egy lemez kivételével így voltak együtt egészen 2009-ig. Az 1991-es Blood Sugar Sex Magik és az 1999-es Californication lemezek máig a rockzene monolitjai, amelyeken a lassan beérő zenekar saját gyökereit ötvözte az alternatív és a klasszikus rockkal, Kiedis pedig megtanult énekelni. Az Under The Bridge-t, a Give It Awayt, az Ot-herside-ot nem kell senkinek sem bemutatni: a három évtized alatt összerakott slágerek ma is ömlenek a rádióból. A kétezres évek egy folyamatosan elcsendesedő, megbékélő (kijózanodó) zenekar képét mutatták, most pedig – öt év szünet után – egy új gitárossal, Josh Klinghofferrel itt az I’m With You.
Az első sláger, az Adventures of Rain Dance Maggie klipje visszatér a gyökerekhez: egy Venice Beach-i háztetőn játszanak a meglepett korzózóknak a naplementében. Tökéletes összefoglalója ez a zenekar életútjának. Az I’m With You ugyanis sajnos nem több, mint a Red Hot Chili halovány másodvirágzásának lenyomata: a gitárzseni Frusciante nélkül, az új gitáros hangszerének háttérbe szorításával tapogatóznak új utakon a régi ízek mellett. Jobbára hiányzik a zene sava-borsa, az átütő erő. A nyitó Monarchy of Roses még izgalmas grunge-os kavargással kezdődik, hogy lötyögős diszkórockra váltson. A Factory of Faith, az Ethiopia, a Look Around funk-rock, a Brendan’s Death Song mély ballada egy barát eltávozásáról, de a Goodbye Hooray végre felnő a klasszikus energiabombákhoz. A Happiness Loves Company zongorás klimpírozással lep meg, a Police Station egy nagy ívű rockhimnusz. A Did I Let You Know és végül a Dance Dance Dance egyszerű popszámok a popot egykor felkavaró fiúktól, akik immár az ötvenhez közelednek. Ha már nem idézik is fel a régi nagyságot, de mindenen túl, az óceánhoz közeledve üzenik a világnak: I’m With You, azaz veletek vagyok.
(Red Hot Chili Peppers: I’m With You. Warner, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.