Mesterházy melldöngetése

Tihanyi Örs
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés figyelmet kapott az elmúlt napokban Mesterházy Attila bejelentése, amely szerint a szocialista párt új kommunikációs stratégiával vág majd neki az ősznek, valódi alternatívát mutatva fel a Fidesz–KDNP törekvéseivel szemben. Az MSZP szemmel láthatóan magasabb sebességfokozatra kapcsoló elnöke természetesen arról sem feledkezett meg, hogy a bajba jutott devizahitelesektől kezdve a közalkalmazottakig mindenkinek védelmet ígérjen, aki a válság miatt fenyegetett helyzetbe sodródott. A fent említettek mellett szóba került még a demokratikus intézményrendszer megóvása és a múltba forduló jobboldali gondolkodással szembeni ellenállás erősítése is.
Azok, akik végighallgatták a baloldal első emberének melldöngetését, joggal gondolhattak arra, Mesterházy lényegében semmi mást nem csinált, mint összeollózta az elmúlt évtized Gyurcsány Ferenc-, Lendvai Ildikó- és Kovács László-beszédeinek összes olyan nyelvi paneljét, amiről úgy gondolta, még talál néhány nyitott fület az ellenzéki térfélen. Új és egyben intellektuális izgalmat okozó gondolatoknak ugyanis a nyomát sem lehetett megtalálni az elhangzottakban, mint ahogyan annak a dilemmának a megválaszolása is bántóan hiányzott, hogy a tavalyi választásokon vajon miért bukott akkorát az MSZP. Márpedig ezek megléte nélkül lehetetlen lesz a felemelkedés. Sőt, az eddig látottak alapján a szocialistáknak még ahhoz sincs muníciójuk, hogy kihasználják a kormány által elkövetett baklövéseket.
Nem vitás, hogy az előttünk álló hónapok kritikus szituációk egész tömkelegét idézhetik elő a nemzeti oldal számára. Az erőltetett törvényalkotási tempó és a komoly társadalmi ellenállásra számító válságkezelő intézkedések miatt elkerülhetetlen lesz a népszerűségi mutatók romlása. Mindez azonban egyáltalán nem újdonság, hiszen 1990 óta minden ciklusban hasonló fejlemények történtek, vagyis egyetlen hatalmon lévő erő sem tudott kitérni a tömegek elégedetlenségéből adódó következmények elől. Az viszont szokatlan jelenségnek számít, hogy az ellenzék legnagyobb pártja ebből máig nem tudott semmit profitálni. Nemcsak a magyar, de talán az egész európai történelemben is ritka jelenségnek tekintendő, hogy miközben egy jobboldali kormány a munkavállalókat érintő ügyekben egymás után készül az olyan intézkedések meghozatalára, amelyek sokaknak fognak kényelmetlenséget okozni, addig a baloldali ellenzék lényegében képtelen arra, hogy a valódi alternatívának akár a leghalványabb árnyékát is fel tudja mutatni. Pedig az érintett párt, vagyis az MSZP alig másfél esztendeje még az Országgyűlés legnagyobb létszámú frakcióját mondhatta a magáénak, ami mögött hosszú éveken át egyértelmű választói akarat volt érzékelhető. Ráadásul a két cikluson át tartó kormányzás idején szinte minden olyan eszköz a rendelkezésére állt, amivel egy egészséges fejlődési pályán tarthatta volna az országot. Fenntartható növekedés helyett azonban súlyos pénzügyi krízis lett a baloldali kormányzás végeredménye. A kialakult problématömeg felszámolása érdekében – leszámítva a Bajnai-kormány néhány racionálisnak mondható intézkedését – alig történt érdemi lépés. A nyolcéves kormányzás egészének ismeretében nem meglepő, hogy 2010 tavaszán az erőviszonyok földcsuszamlásszerűen átrendeződtek. Az egykor nagy létszámú frakcióból alig néhány tucatnyi képviselő maradt meg, ráadásul a balliberális identitástudat ápolásában létfontosságú szerepet betöltő szellemi holdudvar is látványosan meggyengült. Növelte a bajt, hogy a porondon maradók hitelességi tőkéje példátlanul alacsony szintre süllyedt, miután többségük fontos pozíciókat betöltve asszisztálta végig a gyurcsányi időszak böszmeségeit. Ez a tény persze eleve kizárta, hogy hihetően tudjanak megszólalni a gazdasági válság megoldásával kapcsolatos kérdésekben. Arról nem beszélve, hogy ugyanennek a garnitúrának a jelenlegi állás szerint nem is az a legfontosabb dolga, hogy életképes ellenprogramot kínáljon fel a kormány politikájával elégedetlenkedőknek, hanem az, hogy elhelyezze magát a Gyurcsány kontra Mesterházy koordináta-rendszerben, éberen figyelve, hogy vajon ki fog a felszínen maradni.
A szocialisták számára már huzamos ideje megválaszolatlan kérdés, hogy miképpen szabadulhatnának ki a politikai karanténból. Egyértelmű választ azonban erre máig nem tudtak adni. Nehezíti a helyzetüket, hogy olyasféle gödörbe, mint amilyenbe ők zuhantak, még senki nem került bele a rendszerváltás óta, így a gyógymód sem ismeretes. Leginkább az 1994-es választási vereség után mély depresszióba süllyedő MDF helyzete hasonlítható az MSZP mai pozícióihoz, ám ehhez rögtön hozzá kell tenni, hogy a kilencvenes évek közepén a Fidesz, a KDNP és a Kisgazdapárt jóvoltából számos olyan jobboldali színezetű párt működött, amelyek valamilyen szinten be tudták tölteni a fórum meggyengülésével kapcsolatos űrt. Az MSZP-nek azonban sem ideológiai rokona, sem pedig szövetségese nincs. Még azok a nagy taglétszámú ágazati szakszervezetek is óvakodnak a vele történő nyilvános együttműködéstől, amelyek régebben parlamenti képviselők egész sorát felvonultatva biztosították a háttérbázist. Szintén az elszigetelődést erősíti, hogy a politikai centrumban elhelyezkedő pártok és civil szervezetek (jelen esetben az LMP vagy a Milla – Egymillióan a sajtószabadságért Facebook-csoport – néven ismertté vált mozgalom), amelyeknek szellemi elődei korábban a baloldal felé húztak, most még a látszatát is igyekeznek elkerülni, hogy bármiféle összeköttetés alakuljon ki az MSZP, illetve közöttük. Jelentősen oldaná ezt a sajátos magányt, ha legalább a szervezet belső egysége szilárd alapokon nyugodna, és akadna néhány olyan politikus, akinek van elegendő párton belüli és azon kívüli támogatottsága ahhoz, hogy megteremtse a megújulás a látszatát. A helyzet azonban itt sem biztató. Akiknek lenne némi esélye arra, hogy lendületet adjanak a pártnak (például Botka László szegedi polgármester vagy Bajnai Gordon egykori kormányfő), azok is inkább a háttérben maradtak, értelemszerűen arra várva, hogy hátha előbb-utóbb a számukra is kedvező szelek kezdenek el fújni.
Az MSZP újbóli felemelkedése előtt tehát leküzdhetetlennek látszó akadályok egész sora tornyosul. Még akkor is egy teljes ciklusnyi idő kellene a lebontásukhoz, és az új alapok felhúzásához, ha egyébként a külső körülmények számukra kedvezően alakulnának. Főleg azért igényelne ennyi időt a regenerálódás, mert a szocialista párt éppen annak a negyven év alatti korosztálynak a körében szenvedte el a legnagyobb mértékű népszerűségvesztést, amelynek támogatása nélkül lehetetlen egy hosszabb távon is életképes politikai pólus életre hívása. A mai MSZP egy lomha mozgású és öreges arculatú szervezet, amelyik olyan mértékben taszítja a választópolgárokat, aminek következtében borítékolhatók a további kudarcok.
Márpedig valamilyen sikerélményre mindenképpen szüksége lesz. Amennyiben ugyanis huzamos idő telik el oly módon, hogy egyetlen időközi választást sem sikerül megnyernie, és változatlanul hiányoznak repertoárjából a szélesebb társadalmi érdeklődést kiváltó kezdeményezések, akkor óhatatlanul továbberősödik a fásultság és a frusztráció érzése. Ennek a képzeletbeli eresztékek további lazulása lenne a következménye. Ez a gyakorlatban nem mást jelentene, mint felbomló alapszervezeteket, a pártból történő kilépéseket, illetve azoknak az üzleti érdekcsoportoknak a kihátrálását, amelyek annak idején a siker csúcsaira röpítették a posztkommunista politizálást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.