MI A MAGYAR?

MN
2011. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táborozó (Exercituans, Insurgens) akárki légyen, ha kenyeret, bort, abrakot, szénát, húst, sajtot, halat, lencsét borsót, ludakat, csirkéket, malaczokat, bárányokat, vajat s más effélét ki nem fizet, vagy nem igaz módon vesz el, vagy ezekben kárt tészen és fölszólításra eleget nem tesz: vádolja be a kárvallott ember az ország birái előtt, a királyi „Kuriában” azon időben, a mikor épen valamely törvényes ülést tartanak; és ha a dolog bebizonyosodik, ugy a vádlottat szorítsák elégtételre.
A ki lovakat, ökröket, disznókat, szalonnákat vett el, vagy házakat, pinczéket, szekrényeket tört fel, vagy más ilyenféle károkat okozott: akkor a tettest a vagy urát bizonyos oktávákban idézzék a királyi kúriába s ha meg nem jelennék, úgy a vétkest a kár négyszeresének a megtéritésére kényszerítsék.
A ki nagyobb gonoszságokat követett el, embereket gyilkolt, asszonyokat, szűzeket ragadott el, templomokat, nemesi házakat tört fel és fosztott ki: az idéztessék a „Ku-riába”, ha nem megy, vagy elszökik, ura tegye le a homágiumát s a kárt térítse meg.
A elmondott esetekben a táborozó bűnöst urának a házából, urának a szolgáival idézzék meg.
[…] Tekintsünk be az egykorú oklevelekbe s úgy fogjuk találni, hogy borzasztó az a kép, mely az egyházi átkok nyomán kél vala.
Az öregapák az örökboldogság zálogának, az utolsó szentségeknek a felvétele nélkül lélekben is megtörve, kétségbeesetten hunyják le szemeiket. A koporsót, a melyben egy a nyomor s a vigasztalan jövő által korán megtört családapa fekszik, nem kiséri ki a pap, nem is szenteli be senki azokat a meghidegűlt munkás kezeket, azt a becsületes szívet, a melynek joga lett volna még tovább is dobogni. S annak a mosolygó, ártatlan csecsemőnek, a ki talán nemsokára éhen hal, a közös sírkertben emlékét nem fogja virágos dombocska őrizni, hiszen neki a temető árkában van a helye, mert beteg szülője nem tudta a szükséges „jó pénzt” előteremteni.
A harangok nem zúgnak. A gondozatlan utczák rozoga kunyhóikkal nem visszhangozzák most a jókedvű lakadalmas nép örömkiáltásait, mert a szerető párokat már nem a pap, hanem a nyomor adja össze. A szélvihart megelőző, nyomasztó csend honol mindenfelé. Az urak s különösen a hívatásukat tévesztett papok nyugodtan feküsznek, nyugodtan kelnek, – a népben csak jajnélkül tűrő rabszolgát látnak s azt hiszik, hogy minden úgy van jó, a mint van.
Pedig már történik valami szokatlanabb is a rendesnél, a mi az ő figyelmüket eleintén nem igen keltette fel. Éjjelenkint ott a faluvégén, abban az elhagyott malomházban, vagy távolabb az erdők sűrűjében összegyűl a helység lakóinak nagy része s áhítattal hallgatják azokat a vörös keresztes papokat, a kik eget-földet ígérnek nekik, ha tanaikat elfogadják.
(Gombos Ferenc Albin: Az 1437-ik évi parasztlázadás története, 1898)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.