Milyen a devizahitel magatartása?

Napóleon hamis bankói legyengítették a meghódítandó tartományt, a mai pénz viszont döntően számlákon mozgó adat. Mégis, lehet-e hamis a számlapénz? – csapott a beszélgetésünk közepébe Varga István, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja. Azután persze válaszolt is rá. Bizony lehet. Mert hamis az, ami számításból megtévesztő. Hamis az, ami – célzottan és rejtve – valakiknek kedvező, másoknak pedig kedvezőtlen. S ha egy hitel a banknak nagyon kedvező, az adósnak viszont nagyon rossz, akkor az hibás termék.

D. Horváth Gábor
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Onnan kellene kezdenünk, hogy értelmezzük: milyen az a pénz, amit használunk?
– Korunk pénze hitel útján kerül a gazdaságba, a pénz nem más, mint banki követelés. Nálunk a törvényes fizetőeszköz a forint, ebben könyvelünk, adózunk, árazunk. Más pénzt – így a külföldi valutát – csak kivételesen, leginkább export-import esetén használunk. A lakásvásárlás vagy -építés tipikusan forintban bonyolított belföldi ügylet. A bankoktól kölcsön- kapott forint a gazdaság pénzeszközeit gyarapítja, de a bankkal szembeni kötelezettségeket is szaporítja.
– Ez nem így van, mert az emberek nemcsak forintban, hanem devizában is eladósodtak.
– Ez a látszat. A devizában elszámolt hitellel ugyanis nem svájci frank, nem euró, hanem szintén forint kerül forgalomba. Ez a forint azonban csak látszólag olyan, mint bármely másik, mert van egy különleges tulajdonsága: más az értéke, amikor érkezik, és más, amikor távozik. Ha az ügyfél fölvesz mondjuk 10 millió forint hitelt, akkor ennyivel gyarapodott a pénze. Ám inkább az a kérdés, hogy mennyivel nőtt a kötelezettsége? Ezt azonban senki sem tudja, mert az adósság mértéke később alakul ki, a választott deviza árfolyamától és a bankok később megváltoztatott kamat- és díjelvárásaitól függően, ám az adóstól függetlenül. Azaz devizahitellel a gazdaságba belépő pénz meghatározott érték, kilépéskor viszont akármennyi. Más szavakkal: a devizában számolt hitellel bevezetett konkrét összegű forint, amint kötelezettséggé válik, kibújik a normális forint látszatát keltő köpenyéből. Olyan forinttá alakul át, amely a viszszafizetés előtt elvárja gazdájától, hogy felhizlalja, majd e hízott állapotában számítja a kamatot és a díjat. A bank azt állítja, hogy mindezért kevesebb kamatot kér, mintha forintban számolva kérne, így aztán az ügyfél is jól jár. Ez az állítás azonban megtévesztő mézesmadzag is lehet, hiszen a bankok azért mutatnak ki magas kamatot a normál forinthitel esetére, hogy az ügyfél elfogadja a nagy étvágyú álruhás forintot – a devizahitelt –, amely a háztartásába kerülve kiszivattyúzza a gyanútlan adós erőforrásait. Összefoglalva: a devizában elszámolt hitelekkel megjelenő forint értékváltozása nem követi az inflációt, hanem napról napra változik, az adóstól függetlenül. Forint kerül be a gazdaságba, de kiszámíthatatlan devizaként akar kilépni. A hitelszerződéshez pedig egy szerencsejátéki megállapodás társul, ahol a játékszabályokat a kaszinós, vagyis a pénzpiac állapítja meg. A bankrendszer maga a pénzpiac.
– Eszerint a közönséges magyar fizetőeszköz mellett létezik egy másik is, devizaforint?
– A devizában mért forintnak nincs neve, de van egy különleges tulajdonsága: a „normális” forinttal mérve állandóan változó mennyiség. A devizaforint az ügyfélre ró kötelezettségeket. Több törlesztéssel, kamattal és díjfizetéssel jár. Hadd éljek egy egyszerű példával. Olyan ez, mint amikor a háziasszony kér egy kiló krumplit a szomszédjától, aki visszaadáskor tetszés szerinti súlyt helyezhet a mérlegre.
– Számlán lévő pénzekről lévén szó, hogyan lehet beszélni hamis pénzről?
– A számlán mozgó számokon valóban nem látható, hogy normális vagy hamis, de e számok születése meghatározza a genetikai programját. A normális forinthitel tisztes kamattal visszatér a bankba, majd ismét felbukkan másnál. Ezzel növeli egy közösség gazdasági aktivitását. Ellenben devizában számolva a forinthitel pusztító méreg. Belépéskor még normális a magatartása, majd az adósnak hizlalnia kell, törlesztéskor pedig előtör különleges étvágya, s magához ragadja a környezetében fellelhető pénzeszközöket. Ha nem talál eleget, akkor viszi a vagyont.
– Márpedig az elszabadult devizahitelek azok, amelyek a legnagyobb gondot okozzák a gazdaságban.
– A pénz pénzt szül, a hiány hiányt. Az elszabadult hitelnél az adós nem fizeti egyéb számláit sem. Sorra zúdul rá a késedelmi kamat, majd a fenyegetés, amelynek következtében idegei felmondják a szolgálatot, munkaképessége tönkremegy. A bank által elvitt többlet ráadásul nem áramlik vissza a gazdaságba: a leánybankok hazaküldik külföldi mamájuknak. Az elszabadulásról beszéljenek a számok! A svájcifrank-alapon számolt személyi, gépkocsi, lakás- és szabad felhasználású hitelek 2005-től 2009-ig évenkénti bontásban 635, azután 1017, egy évvel később 1482, majd 1636 és 138 milliárd forinttal nőttek, végül összesen 4808 milliárd forint új devizahitel várta a háztartásoktól a hizlalást. Ez a követelés mára szétterült a gazdaságban, és folyamatosan szívja ki a normális forintot. A nagy étvágyú devizaforint mára ehhez képest is 40 százalékkal hizlalta fel magát, s a háztartások már 6700 milliárd forint után fizetik a kamatot és a díjat. Húsz-harminc év alatt a devizaforintnak nevezhető rákos daganat feléli az adósok erőforrásait, átveszi a családok kezében lévő vagyont, és az egyre kevésbé működő rendszer felett elhatalmasodik. Ez addig tart, amíg a rendszerrel együtt elenyészik. Az emberek bizalma a bankrendszerrel szemben mára elveszett, „szakmunkásaik”, a bankárok pedig hamis érveikkel csak erősítik e bizalomvesztést.
– Az indoklás szerint azért kellett külföldi forrás a hitelekhez, mert nem volt elég belső megtakarítás. Nem így van?
– A hamisságot könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. Miközben a bankhitelezés a kockázaton múlik, a devizában számolással extrém módon növeli a kockázatot, amire a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendre felhívta a figyelmet. Ma éppen azért nem hiteleznek, mert az egekbe nőtt a kockázatuk. Vajon miért nem vette figyelembe a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ezeket a figyelmeztetéseket? Ráadásul a bankoknál bőven volt forintbetét, amiből hitelezhettek volna, ami akkor is igaz, ha a tévénéző ezt nem látja. A svájci frankban történt hitelezés felfuttatásakor, 2005-ben a háztartásoknak 6,5-szer több pénze volt a bankokban, mint a számukra nyújtott ilyen hitel. 2006-ban 4,3-szer, majd 3,3-szer, 2008-ban pedig még mindig 3,8-szer. Azaz a külföldi források mellett érvelők egyszerűen nem mondanak igazat, úgy, mint ahogyan a kamatok ügyében sem. A hitelezők elhitették az emberekkel, hogy kisebb kamatért érdemes vállalni a devizakockázatot. Csakhogy amíg a svájci referenciakamat a válság hatására 2,5 százalékról 0,1 százalékra csökkent, addig a magyar bankok 4,5 százalékról 6-8, majd 7-10 százalékra emelték a kamatokat. Tehát nem a kamat kicsi, hanem a banki kamatrés nyílt hatalmasra. A mellébeszélés azonban elfedi a tényeket. Hát nem hamis forint az ilyen?
– Ha volt annyi forintbetét a bankokban, hogy abból hitelezzenek, akkor miért erőltették a devizahiteleket?
– Ez az igazi turpisság, ez az a családnyomorító trükk, amire épp rámegy az ország. Mert mi is történt? Külföldi anyabankjuktól hatalmas mennyiségű deviza áramlott a hitelező bankokhoz. Ezeket azonban nem a lakosság hitelezésére fordították, hanem elhelyezték az MNB-ben. Azért, mert az MNB kirívóan magas kamatot fizet a forintbetétért. A folyamat pontosan úgy zajlott, hogy a külföldi anyabank elküldte a devizát a magyar leánybankjának, amely átváltotta forintra, és elhelyezte ezt a pénzt az MNB-ben, forintkamatért. Ez a spekuláció az oka annak, hogy tartósan magas nálunk a forintkamat, ami fordítva is igaz: ezért lehet azt mondani, hogy a devizakamat alacsonyabb, ezért aztán kedvezőbb. Az MNB ezt a devizát külföldre küldte, mert a jegybankról szóló törvény előírja számára, hogy ezt a pénzt külföldön kell tartalékolnia. Igen ám, de ezért azonban jóval kevesebb kamatot kap, mint amennyit ő kifizet, s a kétféle kamat közötti különbözetet pedig az MNB terhére számolták el.
– Ezzel azt állítja, hogy ezzel a technikával ömlött ki a pénzünk külföldre.
– Azt. Vagyis az MNB és a bankrendszer összehangoltan félrevezette a magyar gazdaságot. A külföldi anyabankok a nagy kamatra spekulálva sok pénzt küldtek be a bankoknak, azok pedig azt mondták, azért jön, mert a lakosságot hitelezi, de senki sem cáfolta meg azok közül, akik látták, hogy ez nem így van. S ugyan a nagy kamatáért érkezett és átváltott pénz esetleg csak több forinttal váltható vissza, ami elviszi a bankok kamatnyereségét, ám sebaj, mert a forint romlása esetén a lakosság devizában számolva éppen ennyivel többet törleszt. A spekuláció kockázatát így a lakosság vállalja. Ezért kellett nekik, hogy a magyar állampolgárok devizában szerződjenek.
– Hogyan kellene megváltoztatni az ilyen típusú hitelezési gyakorlatot?
– A fogyasztás hitelezése egyrészt veszélyes az ország külső eladósodására nézve, másrészt csak rövid távon eredményez gazdasági aktivitást, ezzel áfát, adót. A politika e rövid távú előnyöknek tapsol, miközben eltapsolja a jövőt. Harminc éve nagyon kevés pénz jut jövedelemtermelő beruházások hitelezésére, a bankrendszerünk ebben nem érdekelt. Így a friss forrás a külföldieket jövedelemszerzéshez segítette, míg a belföldiek a fogyasztási hitelek révén eladósodtak. Az egyensúly közeli társadalmi-gazdasági fejlődés egyenlő a pénzáramokkal irányított értékteremtéssel. Nem mindegy, hogy e pénzáramlás képes-e a társadalom által vallott értékeket gyarapítani azzal, hogy a felhasználói kört és tevékenységét helyes irányba ösztönzi. A spekulatív, szélsőségesen felpörgetett jövedelemkivonásra, eladósításra berendezkedett bankrendszerünk azonban erre alkalmatlan. Kettős csapdába kerültünk: a túlfuttatott fogyasztási hitelezés lebénította a beruházásfinanszírozást, és a rákosan túlburjánzó törlesztési kötelezettség megöli a társadalom, a gazdaság egészséges működését. Magyarország védelme mindannyiunk alkotmányos kötelessége, ami igaz a pénzügyekre is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.