Művészeti fellegvár épül

Az uniós támogatásból épülő, tizenegymilliárdos pécsi Zsolnay negyed Közép-Európa legnagyobb kulturális centruma lesz. Az öt hektáron elterülő központ novemberre készül el. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra volt területe valóban új élettel töltődhet meg.

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyílt napon a több száz résztvevő bejárhatta még az olyan tereket is, amelyek a jövőben a nagyközönség elől el lesznek zárva. Így juthattunk be mi is a Pécsi Tudományegyetem művészeti karának a 6-os úttól északra fekvő, a Zsolnay negyedben található épületeibe.
A zeneművészeti intézet egy négyszintes építmény, s volt üzemterek átalakításával jött létre. Az ipari tevékenységre utalva a háznak hatalmas rozsdás felülete van. Az irodákat, próbatermeket úgy alakították ki, hogy azok akusztikailag teljes mértékben függetlenek legyenek egymástól. A negyedik szinten lévő, kétszáz főt befogadó terem kisebb zenekari művek előadására alkalmas. Ezt a művészeti kar doktori iskolájával kötötték össze. E házban a kerámia tanszék hallgatói hatalmas üvegablakok mögött dolgoznak. Az északi területen, a cifra kémény melletti téren kap helyet a Pécsi Ifjúsági Központ, amelyen már az utolsó simításokat végzi a kivitelező. A tér bizonyos épületeit egyelőre nem lakják, még keresik a funkciójukat. A Zsyga nevet kapó, csaknem ezer négyzetméteres galéria már működik – az éttermek, kávézók szinte már csak a bérlőikre várnak.
A negyed legpompásabb, gazdagon díszített házai egykoron mind a Zsolnay család otthonául szolgáltak. Ma az egyikben a Bóbita Bábszínház kapott helyet, a másikban a különleges Zsolnay-műveket bemutató Gyugyi-gyűjtemény látható, de család- és gyártörténeti kiállítás is várja majd az érdeklődőket.
A negyedben több, az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén fellelhető Zsolnay-mű másolata is megtalálható, többek között a pécsi szfinxek, az erdélyi Herkulesfürdőn lévő kút egy példánya vagy a bécsi Zacherl-gyár egzotikus minaretre emlékeztető épülete.
A 6-os úttól délre – az északi oldalról ez egy gyaloghídon közelíthető meg – található a Janus Egyetemi Színház új teátruma, s szintén volt gyárépületekből alakították ki a képzőművészetet hallgatók otthonát: a festők, szobrászok tanulnak itt.
Ez az épület pedig több különlegességet is tartogat. Mint azt a bejárást vezető Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója elmondta, az épületnek teljesen új szerkezetet kellett építeni, hiszen a födém szemmel láthatóan, húsz-harminc centiméterrel megsüllyedt, s a csodaszép Zsolnay korlátot a helyszínen akarták megőrizni. Szintén ugyanitt lenyűgöző kerámiák sorakoznak a falon – a helyiség egykor műhely volt.
Azt, hogy tizenegymilliárd forintból befejezhető-e a beruházás, egyelőre nem tudni: a kivitelező konzorcium ugyanis a korábban nem várt pluszmunkák miatt jelentős többletforrást igényelt a várostól. Erről egy szakértőkből álló testület határoz majd döntnöki eljárás során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.