Nácikat toborzott az IKEA-alapító

Duplán is kellemetlen helyzetbe került Ingvar Kamprad, az elsősorban bútorokat és különféle háztartási kiegészítőket forgalmazó IKEA vállalat alapítója. Egy minap megjelent könyv szerint ugyanis a svéd milliárdos sokkal aktívabb szerepet vállalt a Nemzetiszocialista Német Munkáspárttal közeli kapcsolatban álló svéd náci pártban, mint ahogy korábban ismert volt. Közben a német tévétársaság kiderítette, az IKEA keletnémet politikai foglyokat dolgoztatott az NDK-ban működtetett gyáraiban.

Balogh Roland
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelekből kiderült, hogy Ingvar Kamprad sokkal aktívabb szerepet vállalt a svéd náci mozgalomban, mint azt korábban állította – írta az IKEA-alapítóról készített új könyvében Elisabeth Asbrink. Az újságíró állítását a svéd titkosszolgálat által 1943-ban elfogott levelekre alapozza, amelyben az akkor 17 éves Kamprad arról írt, hogy egyik feladata többek között új tagok beszervezése volt. A most 85. életévében járó IKEA-alapító egyik üzenetében egyébként azt is megjegyezte, egy lehetőséget sem mulaszt el, amivel segítheti a mozgalom munkáját. A 4013-as tagsorszámú Kampradot aktivitása miatt megfigyelte és aktát vezetett róla a svéd titkosszolgálat. Így a svéd hatóságok arról is tudtak, hogy a később a bútor-, illetve háztartási kiegészítőkkel a piacra berobbanó multinacionális vállalat megalapítója kézbesítette a Hitlerjugend mintájára létrehozott svéd ifjúnáci-mozgalom hírlevélként funkcionáló újságját is.
Asbrink most azzal vádolja Kampradot, hogy nem öntött tiszta vizet a pohárba, amikor lehetősége lett volna bevallani korábbi bűneit. Az IKEA-vezér fasizmushoz fűződő viszonya 1994 óta beszédtéma, amikor kiderült, Kamprad pénzzel és új tagok beszervezésével is támogatja a szélsőjobboldali Új Svéd Mozgalom nevű politikai csoportosulást. Ez egyébként a mozgalom abban az évben elhunyt vezetőjéhez, Per Engdahlhoz írt leveleiből derült ki. Egy négy évvel később készült interjúban kérdésre válaszolva már nem emlékezett, hogy ő tagja volt-e vagy sem a svéd ifjú nácik mozgalmának. Kamprad az IKEA-t többek között egy családi farmjukra kerülő zsidó menekülttel, későbbi közeli jó barátjának közreműködésével alapította, jegyezte meg új könyvében Asbrink.
Az IKEA-alapító sajtófőnöke az eset kirobbanását követően azt állította, mindezen „ifjúkori” bűnöket és elhajlásokat Kamprad már 1994-ben meggyónta, úgyhogy semmi új sincs a nap alatt. „A cég alapítója már bocsánatot kért korábbi tetteiért, az IKEA pedig – amelyet ő hozott létre – demokratikus értékrendek mentén jött létre, és ezt az értékrendet továbbra is magáénak vallja” – írta a vállalat közleményében.
Még el sem csitultak a Kamprad körüli viharfelhők, amikor a német WDR tévétársaságnak sikerült újabbal előállnia. A minap a birtokukba került Stasi-dokumentumok szerint ugyanis kiderült, az 1970-es években az NDK területén több bútorgyárat is létesítő IKEA üzemeiben keletnémet politikai foglyok dolgoztak. Az egykori elítéltek beszámolói szerint ráadásul mindezt embertelen körülmények között kellett tenniük. A Waldheim melletti gyárban a közvetlen közelben álló börtönből szállították a rabokat. Az illegális határátlépés miatt bebörtönzött Hans Otto Klare szerint az egész olyan volt, mint egy kegyetlen munkatábor: megfelelő védőfelszerelés, füldugók nélkül kellett dolgozniuk, és két műszak között alig pihenhettek.
Kamprad saját bevallása szerint nem tudott az ingyenes rabmunkáról, de – mint a Stasi-iratokból kiderült – az volt a véleménye, ha ilyen valóban létezik, akkor az a társadalom érdeke, hogy kiderüljön. A multicég egyébként nem kommentálta a német WDR értesülését. Mint írták, üzletfilozófiájuk sokat változott az elmúlt 25 évben, nekik nem volt tudomásuk a politikai foglyok ingyenmunkájáról, azt azonban sajnálják, ha ilyen mégis előfordult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.