Nagyvadra is támad az aranysakál

Tíz éve telepítették vissza a Balkánról az aranysakált, más néven nádi farkast, amely Somogy és Baranya egyes részein falkában támadja és pusztítja az értékes nagyvadakat. Balatonszárszó közelében lőtték ki 2000-ben az első somogyi példányt, a múlt évben viszont már kétszáznegyvenkét ragadozó került puskavégre.

2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt a helye az aranysakálnak, örülünk, hogy visszatelepült, éppen úgy, mint az Északi-középhegységbe Szlovákiából visszatért őshonos farkasnak és medvének – jelentette ki Kemenszky Péter okleveles szakmérnök, az Országos Magyar Vadászkamara Somogy megyei titkára. Hozzáfűzte, hogy a ragadozónak be kell illeszkednie abba a világba, ahol vad- és mezőgazdálkodás folyik. Az aranysakált (Canis aureus) a múlt század nyolcvanas éveiben kipusztult fajként vették fel az úgynevezett vörös könyvbe, a szaporodóképes egyedeit évtizedekig nem regisztrálták hazánkban. Esetenként megfigyelt és elejtett példányai a Balkán felől kóborló hím egyedei voltak.
– Jól érzi magát a mezőgazdasági művelés alól kivont, elhagyott, bokros, gazos, berkes, égerfás, mocsaras területeken. Baranya és Somogy Dráva közeli részén sok ilyen van. Ma már Somogy csaknem egész területén fellelhető, és a Nagyatád, Nagybajom, Kadarkút háromszögben található a megye legnagyobb sakálpopulációja – mondta el Kemenszky Péter.
A sakál táplálkozására utaló ürülékvizsgálatok azt mutatják, hogy a kis testű emlősök mellett a nagyvad is potenciális tápláléka. Egyes vélemények szerint a vadászatok után fel nem lelt sebzett vagy elhullott egyedek képezik a táplálék alapját, de hivatásos vadászok hitelt érdemlő beszámolói szerint az egészséges nagyvadat, őzet, vadmalacot, dámot is űzik, hajtják táplálékszerzési szándékkal. Gyakran a juhokat, bárányokat is megtámadják, miután bemerészkednek egy-egy falusi ház udvarába.
A vadászkamarai elnöktől megtudtuk: Somogyban a 2009-es 140 darabos sakálteríték 2010-re 242-esre nőtt, ami cáfolhatatlanul mutatja a populáció gyarapodását, továbbá hogy a feltételek adottak a létszám növekedéséhez.
Somogy nyolcvan vadászati területének kétharmadában jelen van az aranysakál. Kétségtelen tény: gazdagítja a faunát, ezért gazdálkodni kell vele, és ebbe beletartozik a kilövés is, hiszen nálunk nincs természetes ellensége – állítják a vadászok. A jogszabály a vadászati idényt június 1. és február 28. között állapítja meg, de Somogyban a hatóság egész évre megadta a kilövési engedélyt a vadgazdáknak.

A vörös könyv. Az 1948-ban alakult Természetvédelmi Világszervezet 2007-ben 41 416, egy évvel korábban 16 118 veszélyeztetett, kipusztult vagy fogságban élő állatfajt tartott számom. A szervezet 1963-ban kiadott vörös könyve szerint a felsorolás minden negyedik emlőst, minden nyolcadik madarat, a kétéltűek egyharmadát és a világ növényeinek hetven százalékát érinti. Ha a pusztulás ilyen ütemben folytatódik, a XXI. században több tízezer faj tűnik el véglegesen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.