Offshore cég nyomában

A Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium delegáltjai voltak többségben abban a bírálóbizottságban, amely a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumfejlesztésének kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás során a később csődbe ment Baucont Zrt.-t hozta ki győztesnek – derítette ki lapunk. Megtudtuk azt is: nem a felszámoló cég adta el a Pannon Egyetem kollégiumi projektjét a panamai offshore cégnek, az még a felszámolás megkezdése előtt tulajdont szerzett a Pannon Kollégiumok Kft.-ben.

2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbgyűrűzik az egyetemi offshore-botrány. Lapunk Czinderi Gábortól, a Budapesti Corvinus Egyetem műszaki főigazgató-helyettesétől megtudta: nem egyedül az egyetem illetékesei döntöttek arról, hogy ki legyen a kollégiumi beruházás kivitelezője. A PPP-s konstrukciók esetében az volt a gyakorlat, hogy a közbeszerzési eljárást elbíráló bizottságban többségben voltak az Oktatási és Kulturális Minisztérium delegáltjai. Így volt ez ebben az esetben is, a három minisztériumi delegáltra két egyetemi illetékes jutott. A közbeszerzési eljárás folyamatában még a Magyar Bálint szabad demokrata oktatási miniszter által vezetett tárca működött közre, de a végső döntés és a Bauconttal való szerződéskötés már 2006 júliusára, Hiller István miniszterségére esett.
Mint arról lapunk beszámolt, a veszprémi Pannon Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumberuházásainak kivitelezését még az előző kormány idején ugyanaz cég, a Baucont Zrt. nyerte el, amely azonban a kollégiumok két évtizedes üzemeltetési kötelezettségének megkezdése és a bankgarancia letétele előtt csődbe ment. Ma olyan cégek üzemeltetik a kollégiumokat és látják el a feladatokat, amelyek tulajdonosi hátterében offshore cég is felbukkan.
*
Bienerth Gusztáv, a Pannon Egyetem gazdasági tanácsának elnöke szerint egy olyan offshore cég emel le az intézmény számlájáról havi 26 millió forintot az üzemeltetésért, amelyről semmit nem lehet tudni. A Corvinus esetében ugyan egy magyar bejegyzésű cég kapta az üzemeltetés jogát, de a cég tulajdonosi háttere Panamába, ugyanahhoz az offshore céghez, a Zurger Group Inc.-hez és egy másik, ciprusi vállalkozáshoz vezet. Bienerth megjegyezte azt is: értetlenül áll azelőtt, hogyan fordulhat elő, hogy a felszámolást végző cég egy Panamában bejegyzett, egy dollár alaptőkéjű offshore cégnek adta el a projektet.
Bírósági döntésre várva
Hajdú Ágnes, a felszámoló cég vezérigazgatója leszögezte: szó sincs arról, hogy ők segítették volna a Baucont Zrt.-t. Több, a Baucont, valamint a cég, illetve tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó vállalat között létrejött ügylelet bíróságon támadtak meg annak érdekében, hogy azokat érvénytelenítsék, így ugyanis több pénz maradna a károsultak, hitelezők igényeinek kielégítésére, de az eltelt két évben még elsőfokú ítélet sem született egyik ügyben sem. Hozzátette: a Tatabányai vám- és pénzügyőrség a Baucont Zrt. több ügyében lefoglalta a társaság iratait, és nyomozást folytatott, ám az eljárást mintegy egyévnyi vizsgálódás után vádemelési javaslat nélkül szüntették meg.
Értékesítés a felszámolás előtt
A vezérigazgató szerint nem ők a felelősek az offshore cégek tulajdonszerzéséért. Leszögezte: a Baucont Zrt. 2006 novemberében közbeszerzési pályázaton nyerte el a Pannon Kollégium ingatlanrekonstrukciós munkáinak saját finanszírozásban történő kivitelezését, ezzel egyidejűleg bérbeadási és üzemeltetési szerződést kötött az egyetemmel húsz évre. A szerződés szerint ugyanakkor a Baucontnak lehetősége volt a kivitelezésre projekt céget alapítani, erre a célra létrehozta a Pannon Kollégiumok Kft.-t, amely bankhitelből finanszírozta az építkezést. A Pannon Kollégiumok Kft. ekkor 100 százalékban a Baucont tulajdonában volt. Hajdú Ágnes leszögezte: a Baucont Zrt. a Pannon Kollégiumok Kft.-ben meglévő üzletrészét még a felszámolás 2009 júliusi megindulása előtt, 2009. január 4-én adta el a Zuger Group Inc (a panamai offshore cég) részére. A Pannon Kollégiumok Kft.-nek valóban volt tartozása a Baucont Zrt. felé a felszámolás kezdő napján, de a projektben közreműködő alvállalkozóktól felvásárolta a Bauconttal szembeni követeléseiket, ezzel csökkentette a saját tartozását. Az ügyletet a felszámoló nem ismerte el, ezért pert indított a Pannon Kollégiumok Kft. ellen, ami folyamatban van. Hajdú Ágnes szerint a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumainak (Földes Ferenc Kollégium és Somogyi Imre Kollégium) rekonstrukciós munkálatait szintén közbeszerzési eljáráson nyerte el a Baucont Zrt. A PPP konstrukcióban megvalósuló projekt finanszírozója valójában nem a Baucont, hanem a Belvárosi Kollégiumok Kft. volt, CIB banki finanszírozási háttérrel. A két cég finanszírozási szerződést kötött egymással, amelyben a kölcsönszerződés biztosítására a Baucont opciós vételi jogot biztosított a Belvárosi Kollégiumok Kft. részére a beruházásban megvalósult vagyonrészre. A kölcsönszerződést azonban a finanszírozó cég még a felszámolás megindulása előtt felmondta és élt opciós vételi jogával, a Baucont Zrt.-vel szembeni követelését pedig beszámította a vételárba. A felszámoló cég ezt a szerződést is megtámadta a bíróság előtt. Lapunk utánanézett a cégadatokban, és kiderült, hogy ebben az időben jelentős átfedések voltak a Baucont Zrt. és a Belvárosi Kollégiumok Kft. vezetői körében. A Baucont Zrt.-ben ügyvezető, a Belvárosi Kollégiumok Kft.-ben pedig tulajdonos volt Hézső Károly, Tőke István és Csomor Gyula is. A Belvárosi Kft.-ben mindhármójuk tagsági jogviszonya 2008. augusztus 29-én szűnt meg, helyüket két magyar bejegyzésű cég vette át, az egyikük tulajdonosai között azonban már megtalálható az említett panamai offshore cég is.
Beázás felújítás után
A Székesfehérvári Vörösmarty Színházzal kapcsolatos vita kapcsán Hajdú Ágnes megjegyezte: a Fővárosi Bíróság végzése szerint alaptalan volt a székesfehérvári önkormányzat 400 millió forintos garanciális követelése, a bíróság által jogerősen elismerhető követelés mindössze 7, 9 millió forint volt, ezt az összeget a felszámoló nyilvántartásba vette. Mint arról beszámoltunk, a Baucont Zrt. végezte a székesfehérvári Vörösmarty Színház felújítását. A felújított színházat 2005 decemberében adta át a cég, ám a városvezetés számos hiányosságot talált, így például beázott a tető, vízben álltak a berendezések.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.