Oktatás: az állam mindent visz

Valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átveszi az állam az óvoda kivételével – derül ki az önkormányzati törvény lapunk birtokába került koncepciójából.

2011. 09. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezet bizonyos intézmények esetén az állami fenntartás kizárólagosságát írja elő, míg más feladatok szerződéssel átruházhatók lennének a nagyobb települések önkormányzataira. Állami, de átruházható feladat lesz az általános iskolai oktatás, a sajátos nevelési igényű gyerekek óvodai és iskolai nevelése, a kollégiumi ellátás, az alapfokú művészetoktatás, valamint a középiskolai oktatás is. Kizárólagos állami feladat lesz ugyanakkor a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozók óvodai nevelése és oktatása, a szakiskolai ellátás, illetve a felnőttoktatás.
Az idei tanévkezdéskor ugyanakkor még nem várható jelentős változás. Mához egy hétre több mint 1,3 millió diáknak csöngetnek majd be. Az évek óta tartó születésszám-csökkenés miatt a tavalyinál 26 ezerrel kevesebb lesz az iskolás. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium becslése szerint 2200 fővel kevesebb pedagógus oktatja majd őket. Ennek ellenére iskolabezárási hullámról egyáltalán nem beszélhetünk; sok intézmény úgy menekült meg, hogy egyházi fenntartásba került.
Az iskolakezdés az idén is komoly érvágást jelent a magyar családoknak. Ha a szülők igyekeznek mindenből legalább közepes árú, viszonylag jó minőségű terméket venni, a tankönyvekkel együtt gyermekenként negyvenezer forint alatt nem ússzák meg a tanévkezdést.
A nemzeti tanévnyitót vasárnap délután Lipóton rendezik, ahol Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kezdeményezésére a kormány jóvoltából egy korábban bezárt iskolát nyitnak újra.
Részletek a 3. és az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.