Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Rabszolgatartás a mai Angliában

Istállókban, kutyaólakban, viskókban laktak, reggeltől estig kemény fizikai munkát végeztek, fizetést nem kaptak, veréssel fenyegették őket – ezt állítja a brit rendőrség arról a 24 emberről, akiket szerintük egy bűnszervezet rabszolgaként tartott fogva a Londontól mintegy 55 kilométerre északra fekvő Leighton Buzzard egyik lakókocsitáborában. Az áldozatok közül többen nem akarnak együttműködni a hatóságokkal, szerintük a rendőrség diszkriminatív bánásmódban részesíti a vándor életmódot folytatókat.

2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

n Kottász Zoltán
Brit, lengyel, lett, litván, orosz és román állampolgárságú férfiak is voltak abban a 24 fős csoportban, akiket a napokban szabadított ki a brit rendőrség a Bedfordshire grófságbeli Leighton Buzzard egyik vándortelepéről. A rajtaütést négy hónapig tartó titkos előkészítő művelet előzte meg. A bedfordshire-i tábort ugyanis négy korábbi rajtaütés helyszínével hozták összefüggésbe: márciusban húsz embert szabadított ki a rendőrség Gloucestershire, Leicestershire és Derbyshire grófságokban, majd júniusban férfiak egy újabb csoportját Hampshire-ben.
A bedfordshire-i rajtaütéskor négy férfit (három fivért és sógorukat) és egy terhes nőt vettek őrizetbe, a rendőrség szerint ezzel felszámoltak egy régóta működő bűnbandát. A tetteseket azzal gyanúsítják, hogy gyakorlatilag rabszolgaként tartották fogva a sértetteket: reggeltől estig kemény fizikai munkát végeztettek velük fizetés nélkül, és élelmet is alig adtak nekik. Többüket viskókban, kutyaólakban, illetve istállókban tartották, rossz higiéniai körülmények között. Az áldozatok között volt olyan, akit néhány hónapig, de olyan is, akit tizenöt évig tartottak fogva. A rendőrök fegyvert, drogot és pénzt is találtak a helyszínen. A gyanú szerint hajléktalanszállásokról és melegedőkről verbuválták a dolgozókat. Sean O’Neil főnyomozó szerint azzal fenyegették a rabszolgákat, hogy megverik őket, ha meg- próbálnak elmenekülni.
A rendőri akció után a férfiakat kórházba szállították, amelyet többen már el is hagytak, de ők nem akartak segíteni a rendőröknek a nyomozásban. A The Guardian napilap megszólaltatott egy megmentett férfit, aki szerint kifizették őket, és saját akaratukból éltek a táborban, a hatóságoknak azonban nem tetszik a táborlakók életmódja. Az egyik őrizetbe vett férfi felesége is úgy vélte, a rendőrök csak azért léptek fel ellenük, mert előítéleteik vannak a vándor életmóddal kapcsolatban. Paul Donohoe, a rabszolgaellenes Anti-Slavery International szervezet szóvivője szerint nem szokatlan, hogy a rabszolgatartók áldozatai visszautasítják a hatóságok segítségét. Donohoe szerint az áldozatok hozzászoknak és ragaszkodnak ehhez az életmódhoz, nem is sejtve, hogy ők valójában modern kori rabszolgák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.