Reflektorfényben a magyar virtus

Óriási lehetőség előtt áll Magyarország – az október végén Koppenhágában megrendezett világzenei vásár (World Music Expo – Womex) egyórás gálaműsorát a legfontosabb szakmai találkozó történetében először hazánk rendezheti. A magyar womexes vendégszereplést a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás vezényli. Így érdemes országimázst építeni.

Muray Gábor
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vigyázó szemetek Pestre vessétek – üzenhetnék a világ öt kontinensének a magyar nyitógála szervezői, Pestre persze csak anynyiban, amennyiben a Hangvető fővárosi székhelyű társulás. A Fórum a Népművészetért Közhasznú Alapítvánnyal és a Művészetek Palotája szakmai támogatásával közösen szervezett impozáns nagykoncerten Koppenhágában október végén a teljes Kárpát-medencei autentikus népzene – és a magyar gyökerű világzene – mutatkozhat majd be, a katarzis pedig a szűkre szabott – egyórás – idő ellenére garantált; a szervezők igazi magyar gyöngyszemekből álló produkciót állítottak össze a különleges alkalomra. A műsorban fellép majd Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművész, Szalóki Ági énekes, Szokolay Dongó Balázs és Dresch Mihály fúvós, Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba nagybőgős, Both Miklós gitáros, a Söndörgő és Tompos Kátya, valamint a Tükrös zenekar Baranyai Barbara és Kádár Ignác táncosokkal.
Míg a Womex résztvevői egy időben több helyszínen zajló koncerteken mutatkozhatnak be a vásár ideje alatt, minden évben egy nemzet kap lehetőséget arra, hogy a teljes közönség előtt a vásár nyitógáláján mutassa be tehetségeit, zenészei tudásának legjavát. A gála jelentősége tehát messze több a puszta reprezentációnál. A világ – zenei értelemben – véleményformáló közönsége előtt nyílik most alkalmunk felrázni a szakmát, és a világ zenei piacán népszerűsíteni a hazai muzsikusokat, formációkat. A Womex lényege éppen ez: a világ minden tájáról érkeznek a vásárra kiadók, koncertszervezők, -helyszínek, zenészek és persze szakújságírók, a cél pedig az, hogy az aktuálisan kiemelt ország zenei felhozatala minél szélesebb körhöz eljusson. A gála fókuszába emelt előadóknak pedig nincs más dolguk, mindössze élniük kell a reflektorfény adta lehetőséggel. Az idei Womex a hazai zenekarokkal professzionálisan foglalkozó cégek számára is komoly lehetőséget biztosít arra, hogy a hírverést meglovagolva később könnyebben eljuttathassák a magyar nép- és világzene legjavát a világ jelentős koncerttermeibe és a legnagyobb fesztiváljainak színpadára.
A Hangvető ügyvezetője a hazai nép- és világzene-terjesztés legfőbb mentoraként nem győzi hangsúlyozni az esemény jelentőségét. Liber Endre szerint a műsor összeállításakor kettős céljuk volt. Először is szeretnék felmutatni, hogy az autentikusan előadott népzene a XX. század második felétől reneszánszát éli. Másrészt bemutatnák a magyar népzene legihletettebb, legeredetibb, legbátrabb továbbgondolóit, akik új, de időtálló állításokat tudtak megfogalmazni. Ahogy Liber Endre fogalmaz, az 1970-es években indult mozgalom hatására ma táncházak tucatjai működnek szerte az országban, ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon sok fiatalnak mindennapi, élettel teli élménye, tapasztalata van a népzenéről és a néptáncról, ami összekötő kapocsként működik a modern élet és zenei világ, illetve a lassan múlttá váló paraszti kultúra között. Ezt az élő, egyszerre autentikus és továbbgondolt zenét mutatják be október végén a Womex nyitógáláján Dániában, és megvan rá az esély, hogy egy jól sikerült produkció után a magyar zene, az előadók iránt minden eddiginél erősebb érdeklődés támad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.