Reményt adó hatos fogattal a tatamin

Cselgáncsozóink a legutóbbi négy vb egyikéről sem jöttek haza érem nélkül, és mától Párizsban a soron következő ötödiken sem szakítanának a hagyományokkal. Mi több, a célkitűzés legalább két dobogós helyezés elérése, ami minden idők legnagyobb és legerősebb mezőnyű világbajnokságán igazán embert próbáló feladat lesz.

2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cselgáncsban a világbajnokság az olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb állomása, ami magától értetődő. Legfeljebb elsőre azon lehet csodálkozni, hogy amíg a vb-aranyért 500 pontot írnak jóvá a kvalifikációs rangsorban, az Eb-győzelemért csak 180-at. Van persze magyarázat: ennyit kap minden kontinentális torna győztese, és Afrika vagy Óceánia bajnokát mégse kellene érdemén felül díjazni. További viszonyításképpen: egy Világkupa-győzelem 100 pontot ér, Grand Prix-n 200, Grand Slam-versenyen 300, Mesterek Tornáján 400 pontot számolnak el. Párizsban tehát a legtöbbet, és ennek megfelelően rekord létszámú mezőny jön össze: az előzetes nevezések alapján 136 országból 949 dzsúdós lép tatamira a Bercy csarnokban. (Egy esztendeje Tokióban 842 versenyző indult.) S a nevezésben egy tavaly életbe léptetett – de reményeink szerint nem hosszú életű – paragrafus is roppant rögössé teszi a dobogóig vezető utat.
– Vegyes várakozásokkal tekintünk a vb elé, miután még ezen a viadalon is súlycsoportonként ketten szerepelhetnek minden országból. Akad olyan kategória, amelyben száznál többen indulnak majd, vagyis akár hét-nyolc győztes meccs kell a világbajnoki aranyéremhez – mondta el az elutazás előtt ennek kapcsán Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. – Reméljük, ilyesmi utoljára fordul elő. A nemzetközi szövetség kongresszusára azzal a javaslattal érkezünk, hogy szakáganként a hét súlycsoportba legfeljebb tíz indulót jelölhessen egy-egy ország – tette hozzá Tóth László, aki azért reméli, hogy a kőkemény megméretésben is szerez két-három érmet a válogatott. A hivatalos célkitűzés csak kettő.
Tavaly egy jött össze, Tokióban Mészáros Anett (70 kg) második lett, de előtte, 2009-ben három éremmel zártunk. Mészáros Rotterdamban is ezüstérmes lett, Ungvári Miklós (66) és Karakas Hedvig (57) pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. 2007-ben, Rio de Janeiróban pedig négy bronzot szereztünk: Ungvári, Hadfi Dániel (100), Baczkó Bernadett (57) és Mészáros révén. S ugyan a 2005-ben, Kairóban világbajnok Braun Ákos (73) már visszavonult (Ungvári már Egyiptomban is harmadik volt), a többi érmesünk most is csatasorba áll. Hadfinak és Baczkónak sajnos nem jöttek be a szabályváltozások, utóbbi sérülése után súlycsoportot is váltott, viszont Bor Barna (+100), Csernoviczki Éva (48) és Joó Abigél (78) betört a világ legjobbjai közé. Joó Abigél – miként Mészáros – tavaly Eb-t nyert, Csernoviczki háromszoros Eb-ezüstérmes, s Bornak is van már két Eb-2. helye. Az elnyűhetetlen Ungvári pedig Eb-címvédőként, immár háromszoros Európa-bajnokként indul Párizsban.
A világranglistán hat versenyzőnk található súlycsoportjában a legjobb tíz között: Csernoviczki és Mészáros 5., Joó 6., Bor és Karakas 9., Ungvári a 10. helyet foglalja el. Nem meglepő, hogy a szakvezetés is ettől a hatos fogattól várja a jó eredményt. Igaz, hetes fogat is lehetne, ha a 73 kg-ban tavaly Eb-3., és szintén top 10-es Ungvári Attila nem kapott volna kétéves eltiltást doppingvétség miatt… A férfiaknál 73 és 90 kg-ban, a nőknél 52 és +78 kg-ban nem lesz magyar induló, a férfi 81 és 100, valamint női 63 kg-ban azonban kettő is akad. A férfi 66 kg-ban és a női 48 kg-ban csak egy-egy, ám a ma tatamira lépő Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva kétségkívül kettővel is felér.
A magyar vb-csapat, férfiak: Burján László (60 kg), Ungvári Miklós (66), Csoknyai László (81), Nagysolymosi Sándor (81), Farkas Bálint (100), Hadfi Dániel (100), Bor Barna (+100); nők: Csernoviczki Éva (48), Karakas Hedvig (57), Gáspár Eszter (63), Baczkó Bernadett (63), Mészáros Anett (70), Joó Abigél (78).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.