Sok drogos csak igazolásért jár elterelésre

Az életvezetési tanácsadás hiányára és a kezelések hozzáférhetetlenségére panaszkodtak azok a drogfüggők, akiket egy felmérés keretében a leszokást segítő hazai szolgáltatásokról kérdeztek. A Nemzeti Drog Fókuszpont szerint megelőzésként már az iskolában el kell kezdeni a felvilágosítást.

Mizsei Bernadett
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A végéhez közeledik a hatékonyabb szociális ellátásért két évvel ezelőtt indított Szociális szolgáltatások modernizációja elnevezésű projekt első szakasza, amelynek kiemelt eleme volt a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem. A helyi addiktológiai ellátórendszerek és integrált ellátások fejlesztése érdekében négy helyszínen végeztek felméréseket és fejlesztéseket: Dunaújvárosban, Miskolcon, Észak-Pesten és Észak-Budán.
Kun Bernadette, a projekt kábítószer-probléma kezelésével összefüggő pillérjének vezetője lapunknak elmondta, a rejtőzködő szerhasználók nagy része nem jut hozzá fenntartó kezelésekhez, továbbá a HIV- és a hepatitis-szűrésre is nagyobb igénye lenne a drogfüggőknek. A megkérdezettek kifejtették azt is, hogyha lenne lehetőség, az életvezetési tanácsadást is igénybe vennék.
Kun Bernadette-től megtudtuk, a miskolci drogambulancián például 116 beteget kérdeztek arról, hogy jelentett-e nekik problémát a droghasználat és annak következményei. A szerhasználók a legnagyobb gondként a párkapcsolati nehézségeket, majd a családi kapcsolatok sérülését jelölték meg, de a problémák között a hatóságokkal való konfliktus is szerepelt. A betegeket kikérdezték a szolgáltatásokkal szembeni elvárásukról is. Eszerint a legtöbben azt várják el a kezelésektől, hogy igazolják az elterelést, vagy hogy enyhébb büntetést kapjanak. Ugyanakkor magas arányban várják azt is, hogy abba tudják hagyni a drogozást, illetve csökkenjen a droghasználat. A felmérés célja összességében az volt, hogy a problémákra fókuszálva a jövőben egyre több szükségletalapú, a szociális és az egészségügyi ellátások együttműködésére épülő ellátórendszer jöhessen létre országszerte, amelyeknek hatékonysága is jobb.
– Mivel a drogok kipróbálásának ideje jellemzően a középiskolás évekre esik, a prevenciót már itt el kell kezdeni – vonta le a következtetést a Nemzeti Drog Fókuszpont legújabb kutatásából Kun Bernadette. A drogprevenciós törekvéseket áttekintő elemzésből kiderült, Magyarországon vannak ugyan a fiatalokat megcélzó, példamutató kezdeményezések, de a munkahelyi megelőzés nem elterjedt.
Hazánkban a kábítószerek kipróbálása jellemzően leghamarabb 14–16 éves korban, azaz a középiskolás években történik. Ez az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, vagyis az idősebb korosztályokban, az egyetemi évek alatt mind nagyobb a tiltott szerek kipróbálásának aránya.
Az iskolai prevenciós programok 60 százaléka közvetlenül a diákokkal foglalkozik, 40 százalékuk pedig pedagógus- vagy kortársképző program. A diákokra irányulók többsége a drogokkal kapcsolatos ismeretek növelését tűzte ki céljául, de gyakori a mindennapi életvezetési készségek és az egyéb szociális készségek – megküzdési készségek, nemet mondás, a kortárs nyomás leszerelése, segítségkérési technikák – elsajátítására, fejlesztésére vonatkozó szándék is. Az alkalmazott módszerek közül a frontális – azaz nem interaktív, egyirányú – előadás, valamint a beszélgetés és a szerepjáték a legnépszerűbbek. Korábban a legális/illegális szerhasználat volt a leginkább megcélzott terület, ma viszont már azonos arányban tárgyalnak e programok az általános mentálhigiénével, valamint a táplálkozással kapcsolatos kérdéseket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.